Για εκρηκτική κατάσταση που ισούται με πανικό στη Μέση Ανατολή έκανε λόγο ο Ιωάννης Μάζης. Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας μίλησε στο Peloponnisos FM με αφορμή τις εκρήξεις «βομβητών» στο Λίβανο την περασμένη εβδομάδα και ανέλυσε πως τα γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν την Κύπρο αλλά και για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ο κος Μάζης είχε προβλέψει τον Ιούνιο ότι θα έχουμε πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή, μετά την κίνηση των «βομβητών» έχει δημιουργηθεί πανικός τόσο σε επίπεδο ηθικού όσο και σε επίπεδο ενδοεπικοινωνίας μεταξύ Ιράν - Χεζμπολάχ αλλά και μεταξύ της ίδιας της Χεζμπολάχ. Το Ιράν θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά πριν αποφασίσει να ενδώσει σε μία επίθεση εναντίον του Ισραήλ η οποία θα ακολουθήσει, κατά τον κ. Μάζη, χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στο έδαφος του Νότιου Λιβάνου μέχρι και το ύψος του ποταμού Λιτάνι. Σε αυτό το σημείο ήταν τα όρια πριν το 2006 όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ παραχώρησε το κατεχόμενο κομμάτι του Λιβάνου πίσω στο Λίβανο ώστε να βελτιώσει το κλίμα, υπό έναν όρο. Ο όρος αυτός ήταν να μην επιστρέψει η Χεζμπολάχ σε αυτά τα εδάφη και να μπει ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ σε αυτή την περιοχή. Η ειρηνευτική δύναμη μπήκε αλλά η αχρηστία της αποδείχτηκε ακόμα μία φορά καθώς πριν αποχωρήσει ο τελευταίος Ισραηλινός στρατιώτης από το νότιο Λίβανο η Χεζμπολάχ είχε ήδη εισέλθει. Αυτή τη στιγμή η Χεζμπολάχ μετέχει στην κυβέρνηση στο Λίβανο οπότε ο πόλεμος είναι διακρατικός, δεν είναι Χαμάς. Ο κος Μάζης λοιπόν ελπίζει, ότι το Ιράν θα σκεφτεί σοβαρά να επέμβει μετά από μία, πολύ πιθανή κατά τη γνώμη του, χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Η Δύση αλλά ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποστείλει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για να στηρίξουν την απόφαση και των δύο υποψήφιων προέδρων η οποία είναι να υποστηρίξουν το Ισραήλ σε αυτόν τον υπαρξιακό πόλεμο. Το Ιράν θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και αυτή την παράμετρο. Παρ’ όλα αυτά, εάν επικρατήσουν άφρονες προσεγγίσεις, η Κύπρος είναι μέσα στο παιχνίδι. Εκείνο που έχει σημασία σε αυτή την περίπτωση είναι η στρατηγική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών η οποία κινείται κατά την κατεύθυνση της πρότασης που κάνει ο κος Μάζης από το 2000. Η Κύπρος θα έπρεπε να έχει υποβάλει αίτηση εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Αυτή η στρατηγική σχέση είναι προς πολύ καλή κατεύθυνση με την έννοια ότι ενισχύει το πλαίσιο αεράμυνας την Κύπρου, και όχι μόνο, απέναντι σε πιθανές παρεκκλίσεις και παρεκτροπές που θα μπορούσε να προκαλέσει το Μεσανατολικό μέτωπο. Ο κος Χριστοδουλίδης είχε δείξει άλλη εικόνα ως υποψήφιος και άλλη εικόνα αποδεικνύει σήμερα, σχολίασε ο κος Μάζης. Η Κύπρος δεν άσκησε μία πολιτική η οποία να λέει ότι αυτά είναι τα πακέτα ασφαλείας που διακυβεύονται στην περιοχή και ότι έχουμε κοινά σημεία στα οποία πρέπει να αμυνθούμε τόσο εμείς όσο και η Δύση. Ευτυχώς, εκτέλεσε την εντολή των ΗΠΑ για την υπογραφή της συμφωνίας αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφορικά με τον «Χάρτη της Σεβίλλης», ο κος Μάζης είπε ότι ο ίδιος είναι υποστηρικτής του «Χάρτη της Σεβίλλης» και ο μόνος που τον αναφέρει σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο χάρτης εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε όλη την έκταση των παράκτιων κρατών της Μεσογείου και υπηρετεί τα νόμιμα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρ’ όλα αυτά, οι Ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα μας λένε να μην του δίνουμε σημασία καθώς είναι ιδιωτικό έγγραφο. «Από που έως που ιδιωτικό έγγραφο;», αναρωτήθηκε ο κος Μάζης.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στον ρωσοουκρανικό πόλεμο ο οποίος εκτιμά ότι τελειώνει με το 30% της Ουκρανίας να είναι στην πλευρά της Ρωσίας και με συνθήκη ειρήνης με προσκεκλημένη τη Μόσχα. Αυτή την πρόταση την έκανε ήδη ο κος Σολτς βλέποντας τι του κοστίζει εκλογικά. Τα 2/3 του Κουρσκ βρίσκονται αυτή τη στιγμή ξανά στα χέρια της Ρωσίας και τα 2/3 των στρατιωτών της Ουκρανίας έχουν εξαϋλωθεί από τα Ρωσικά στρατεύματα. Το Κουρσκ ήταν μία μεγάλη παγίδα στην οποία έπεσαν οι Ουκρανοί και έδωσαν τον ανθό των μισθοφόρων τους, είπε ο κος Μάζης. Ο Σολτς βλέποντας τις απηχήσεις του πολέμου στο έδαφός του προτείνει να γίνει συνέδριο ειρήνης και να καλέσουμε τη Μόσχα. Από την άλλη μεριά, ο Ζελένσκι κάνει τις επαφές του στις ΗΠΑ και μιλάει για σχέδιο νίκης το οποίο όμως προϋποθέτει να δοθεί το πράσινο φως από τις ΗΠΑ ώστε να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει τη Ρωσία στο εσωτερικό της. Οι Αμερικανοί δεν του δίνουν το πράσινο φως καθώς οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να ρισκάρουν πυρηνικό πόλεμο πριν από τις Αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα, βλέπουμε μία Γαλλία που θέλει να προσεγγίσει τη Ρωσία γιατί βλέπει το αποτέλεσμα του πολέμου.

Κλείνοντας, ο κος Μάζης επισήμανε ότι η ιστορία δεν έχει σωστή και λάθος πλευρά. Η ιστορία είναι ιστορία. Η σωστή και η λάθος πλευρά είναι η ιδεολογική θέαση της ιστορίας. Δεν συμφέρει κανέναν και κυρίως την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας να έχει ιδεολογικές θεάσεις. Οι θεάσεις της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική όπως και κάθε σοβαρού κράτους θα πρέπει να είναι αποστειρωμένες από ιδεολογίες.