Το μεγάλο ψέμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε στην εκπομπή Leaders με τον Ηλία Παπανικολάου ο Χρήστος Κωνσταντινίδης. Ο αρχισυντάκτης του Geopolitico.gr αναφέρθηκε στο στρατηγικό όπλο με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος πολυδιαφήμιζε, ότι θα χτυπήσει την Αθήνα, δεν έχει μπει ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Δείτε την παρέμβαση:

Η ιστορία ξεκίνα τον Οκτώβριο του 2022. Η Τουρκία είχε κάνει δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Ριζούντα διένυσε μια απόσταση 561 χιλιομέτρων και κατέπεσε στα ανοιχτά του λιμανιού της Σινώπης. Δύο μήνες μετά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ελλάδα, επειδή είχε ξεκινήσει πρόγραμμα εξοπλισμών, λέγοντας, ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν την Αθήνα.

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, λένε ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα. Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε εξοπλισμό από την Αμερική και να τον τοποθετήσετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα παραμείνει θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», ανέφερε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στην Σαμψούντα.

Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία έκαναν ανφοράς για την εμβέλεια των Tayfun, η οποία μπορεί να φτάσει τα 1000 χλμιόμετρα, παρουσιάζοντας χάρτες, όπου φαίνονταν περιοχές που μπορεί να χτυπήσει το συγκεκριμένο όπλο, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλα μέρη του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Μέχρι το κέντρο της Ευρώπης έφταναν οι δυνατότητες του συγκεκριμένου όπλου, με τις οποίες απείλησε επίσης και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εκείνη την εποχή.

Στις 29 Μαϊου 2023, ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας κατασκευής πυραύλων Roketsan, Μ. Ικιντζί, δήλωσε ότι ο πύραυλος έχει τεθεί στη γραμμή παραγωγής. Ο Τούρκος ειδικός σε θέματα Άμυνας Τουράν Ογούζ δήλωσε ότι, ο Tayfun πέρασε με επιτυχία τα τεστ βολής και θα εισαχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τί σημαίνει αυτό; Ότι ο πύραυλος δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Με απλά λόγια οι Τούρκοι μας πούλησαν... παπά με πύραυλο που θα έπληττε την Αθήνα και αναρωτιόμαστε σε πόσο μεγάλη πολεμική ετοιμότητα είναι τα υπόλοιπα επιτεύγμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, τα οποία υπερδιαφημίζει η Άγκυρα. Για παράδειγμα για τα Bayraktar που προβλήθηκαν υπέρ του δέοντως στον πόλεμο της Ουκρανίας πλέον δεν πετούν, αφού οι Ρώσοι βρήκαν αντίδοτο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναπαύεται, ότι έπρεπε χθες, όχι σήμερα, να είχε κάνει βήματα για την ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας, η οποία μπορεί να δώσει μεγάλες ανάσες στην οικονομία της.