Η Τουρκία κάνει... βουτιά σε άλλη μία αμυντική καινοτομία. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της εφημερίδας "Εθνος" στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του STM NETA 300, μία νέα μη επανδρωμένη υποβρύχια πλατφόρμα, που κατασκεύασε η STM Defence Technologies Engineering and Trade Inc.

Πρόκειται για ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα για την άμυνα των τουρκικών βυθών απέναντι σε θαλάσσιες απειλές, όπως οι νάρκες. Με προηγμένες δυνατότητες αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης, το STM NETA 300 υπόσχεται να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της υποβρύχιας ασφάλειας και της ανθυποβρυχιακής στρατηγικής.

Κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος, ο γενικός διευθυντής της STM, Οζγκιούρ Γκιουλέργιουζ, τόνισε την πολυδιάστατη αποστολή του STM NETA 300, που στοχεύει όχι μόνο στην εξουδετέρωση υποθαλάσσιων ναρκών, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών και πολιτικών εφαρμογών.

«Η πρώτη αποστολή του STM NETA 300 θα είναι ο εντοπισμός, η ταξινόμηση και η αναγνώριση ναρκών. Χάρη στον αρθρωτό και ευέλικτο σχεδιασμό του, το υψηλό επίπεδο αυτονομίας και το εγχώριο λογισμικό του, το STM NETA 300 θα προσφέρει λύσεις που θα καλύπτουν τόσο στρατιωτικές όσο και μη στρατιωτικές ανάγκες. Στοχεύουμε σε μια οικογένεια προϊόντων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα εργασιών, από την αναγνώριση, την επιτήρηση, τη συλλογή πληροφοριών, τη συμβολή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και την καταστροφή εκρηκτικών υλών στον στρατιωτικό τομέα, έως την επιθεώρηση αγωγών και τις γεωφυσικές έρευνες στον μη στρατιωτικό τομέα. Μετά από εκτεταμένες εργασίες για το STM NETA 300, το πρώτο μέλος της οικογένειας, έχουμε εισέλθει στη φάση των δοκιμών σε δεξαμενή και θάλασσα. Θα μοιραστούμε αυτές τις εικόνες πολύ σύντομα».

Πλασάρεται ως προστάτης  των βυθών της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Εφοδιασμένο με προηγμένα σόναρ και δυνατότητες λειτουργίας έως 300 μέτρα βάθος για την προστασία των βυθών έως τις γεωφυσικές έρευνες, το νέο αυτόνομο όχημα θέτει τον πήχη για την επόμενη γενιά υποβρύχιων επιχειρήσεων.

Ενημερώνοντας ότι η οικογένεια Μη Επανδρωμένων Αυτόνομων Υποβρύχιων Οχημάτων STM θα επεκταθεί, ο Γκιουλέργιουζ δήλωσε: «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα μεσαίας και μεγάλης κατηγορίας που μπορούν να επιχειρούν σε μεγαλύτερα βάθη και σε διαφορετικούς τύπους επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, σκοπεύουμε να παράγουμε λύσεις για επιχειρησιακές ανάγκες σύμφωνα με όλες τις αντιλήψεις χρήσης που απαιτούν οι ένοπλες δυνάμεις μας. Πιστεύουμε ότι η οικογένεια STM NETA θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προστασία των βυθών της 'Γαλάζιας Πατρίδας' και θα αυξήσει την αποτροπή μας. Ταυτόχρονα, θα έχουμε δημιουργήσει μια οικογένεια προϊόντων με υψηλές εξαγωγικές δυνατότητες για φιλικές και αδελφικές χώρες».

Χαρακτηριστικά του STM NETA 300

Το όνομα της οικογένειας STM NETA προέρχεται από το NETA, μια ναυτική έκφραση που σημαίνει ομαλό, ασφαλές και πάντα έτοιμο. Το «STM NETA 300», ένα μη επανδρωμένο αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που αναπτύχθηκε από μηχανικούς της STM με εγχώρια και εθνικά μέσα, είναι το πρώτο μέλος αυτής της οικογένειας.

Συμπαγές και ευέλικτο

Μπορεί να μεταφερθεί από δύο άτομα με τον αρθρωτό σχεδιασμό του.

Δυνατότητα λειτουργίας σε βάθος έως 300 μέτρα.

Μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 5 κόμβων.

Εξοπλισμένο με μπαταρία που μπορεί να λειτουργήσει έως και 24 ώρες.

Θα συμβάλει στην «Επιχείρηση Αντιμετώπισης Ναρκών» σε βάθος 300 μέτρων.

Θα σαρώνει τις θαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει κίνδυνος ναρκών, με σόναρ πλευρικής σάρωσης και σόναρ πλήρωσης κενών χάρη στη σύλληψη αυτόνομης χρήσης του.

Επιτρέπει στον χρήστη να εντοπίζει, να ταξινομεί και να αναγνωρίζει νάρκες ή αντικείμενα που μοιάζουν με νάρκες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Δυνατότητα ενσωμάτωσης σόναρ συνθετικού ανοίγματος (SAS) για την επίτευξη ευρύτερης περιοχής σάρωσης και υψηλής οριζόντιας ανάλυσης.

Μπορεί να ρίπτεται από οποιονδήποτε τύπο πλατφόρμας επιφανείας και να αποστέλλεται γρήγορα στην περιοχή της αποστολής.

Μπορεί να συμβάλει εντατικά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σαρώνοντας μια ευρεία περιοχή.

Μπορεί να αποκτήσει δεδομένα υψηλής ακρίβειας στον εντοπισμό στόχων και υποβρύχιων ναυαγίων με το σόναρ πλευρικής σάρωσης και τα ευαίσθητα συστήματα πλοήγησης.

Προσφέρει ευρύ φάσμα χρήσης με διαφορετικές και ανθεκτικές επιλογές διαμόρφωσης που κυμαίνονται από τη βασική διαμόρφωση των 70 κιλών έως τα 85 κιλά.

Τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική χρήση

Χάρη στον προηγμένο αρθρωτό σχεδιασμό του, το STM NETA 300 παρέχει ένα ευρύ φάσμα μη στρατιωτικών και στρατιωτικών χρήσεων.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υποστηρίζει τις υπηρεσίες πληροφοριών, αναγνώρισης, επιτήρησης και ταχείας αξιολόγησης του περιβάλλοντος, τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, την εξουδετέρωση εκρηκτικών και την άμυνα λιμένων.

Σε μη στρατιωτική χρήση, μπορεί να εκτελεί καθήκοντα σε τομείς, όπως η αξιολόγηση του βυθού και του περιβάλλοντος, η επιθεώρηση και παρατήρηση αγωγών, η γεωφυσική έρευνα και παρατήρηση, η διερεύνηση υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η θαλάσσια αρχαιολογία.