Την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της ΗΠΑ ανέλυσε σε άρθρο του στη New York Post ο Ντάγκλας Μάρεϊ, Βρετανός συγγραφέας και συντηρητικός πολιτικός σχολιαστής. Αναφέρει σχετικά ο Μάρεϊ

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη ήταν τόσο συντριπτική που ακόμη και οι αντίπαλοί του φαίνεται να ησύχασαν για λίγο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σύντομα θα αρχίσουν να κατασκευάζουν μια ολόκληρη σειρά από νέα οδοφράγματα για να του βάλουν εμπόδια.

Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει τώρα την ευκαιρία να αναδιαμορφώσει όχι μόνο την Αμερική, αλλά και τον κόσμο.

Ο ελεύθερος κόσμος έχει απεγνωσμένα ανάγκη από ισχυρή ηγεσία. Και ο ανελεύθερος κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα περιορισμό.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Μιλώντας γι' αυτό, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Φιλοξενεί όμως μία από τις έδρες της Χαμάς, από την οποία η Χαμάς σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Τραμπ πρέπει να ξεκαθαρίσει στον επίδοξο σουλτάνο Ερντογάν: Χαμάς ή ΝΑΤΟ. Μπορείτε να έχετε το ένα, αλλά όχι και τα δύο. Ώρα να διαλέξεις πλευρά.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι αναπόφευκτο σε αυτό το στάδιο ότι αυτό θα περιλαμβάνει κάποιους εδαφικούς συμβιβασμούς για τους Ουκρανούς. Κάποιοι από εμάς εύχονται να μην ήταν έτσι.

Αλλά η Ρωσία χρειάζεται μια διέξοδο, και η Ουκρανία πρέπει να μην χάσει άλλο από τη νέα γενιά της.

Το αντάλλαγμα θα πρέπει να είναι ότι ο Τραμπ θα ξεκαθαρίσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας ότι δεν θα υπάρξουν άλλες εισβολές επί των ημερών του. Και όχι άλλες πραγματικές ρωσικές εκλογικές παρεμβάσεις σε γειτονικές χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία.

ΚΑΤΑΡ

Το δουλοκτητικό κράτος του Κόλπου είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της τρομοκρατίας στον κόσμο. Όχι μόνο με τη Χαμάς (σ.σ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το Κατάρ χαρακτήρισε ανεπιθύμητη της Χαμάς), αλλά και με τον τρομοκρατικό βραχίονα των Μέσων Ενημέρωσης, το Αλ Τζαζίρα.

Το Κατάρ πρέπει να απομονωθεί και να του επιβληθούν κυρώσεις. Η αμερικανική στρατιωτική βάση εκεί πρέπει να αφαιρεθεί και να δοθεί σε έναν πραγματικό φίλο - όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Θα ήταν μια ανταμοιβή για τη σπουδαία συμπεριφορά του και μια τιμωρία για την κακή συμπεριφορά του Κατάρ.

Και αν οι Καταριανοί επιμείνουν στο παιχνίδι τους να προσπαθούν να εξαγοράσουν τους αμερικανικούς θεσμούς και να τους διαφθείρουν, τότε επιβάλλετε κυρώσεις στο Κατάρ, πάρτε τα πράγματά του και αφήστε το στους κινδύνους της γειτονιάς του.

ΙΣΡΑΗΛ

Ο Μπάιντεν μίλησε για ένα δυνατό παιχνίδι για το Ισραήλ, αλλά η κυβέρνησή του ήταν υγρή και διαρροή σαν την κόλαση.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ξόδεψε περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να πραγματοποιήσει αλλαγή καθεστώτος στην Ιερουσαλήμ από ό,τι έκανε ποτέ οπουδήποτε αλλού.

Τώρα που ο Μπάιντεν, ο Τσακ Σούμερ και αυτή η συμμορία έχουν φύγει, είναι μια καλή στιγμή για να επαναβεβαιώσουμε τη συμμαχία.

Το Ισραήλ δεν χρειάζεται την Αμερική να διεξάγει τους πολέμους του γι' αυτό. Χρειάζεται όμως τις ΗΠΑ ως αποφασιστικό σύμμαχο ενώ τελειώνει με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Χρειάζεται επίσης την Αμερική για να ασκήσει το είδος της πίεσης που δεν άσκησε ποτέ η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις για να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι.

Ο Τραμπ έχει πει στο παρελθόν ότι πρέπει να απελευθερωθούν πριν από την ορκωμοσία του. Τώρα είναι η ώρα να πει στους περιφερειακούς υποστηρικτές της Χαμάς ότι ο χρόνος τελείωσε.

Το σύνθημα για την απελευθέρωση των ομήρων -συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών- δεν έπρεπε ποτέ να είναι "Φέρτε τους πίσω". Θα έπρεπε να είναι "Δώστε τους πίσω". Τώρα.

ΙΡΑΝ

Το οποίο με φέρνει στο πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο το Ιράν ήταν σε θέση να διεξάγει έναν πόλεμο με επτά μέτωπα εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο είναι επειδή οι Μπάιντεν-Χάρις άνοιξαν τις στρόφιγγες του χρήματος για τους μουλάδες τη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία.

Πριν από αυτό, οι μουλάδες σέρνονταν στον Τραμπ, εκλιπαρώντας τον να άρει τις εξουθενωτικές κυρώσεις εναντίον της χώρας τους. Τώρα είναι η ώρα να ξαναβάλουν τις κυρώσεις.

Το Ιράν είδε τους τρομοκράτες πληρεξουσίους του να παραλύουν από τον ισραηλινό στρατό και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες τον τελευταίο χρόνο.

Τώρα είναι η ώρα να πάνε για το κεφάλι του φιδιού. Οι Ιρανοί απειλούν με άλλο ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ από το ιρανικό έδαφος.

Στην τελευταία ανταλλαγή, το Ισραήλ κατέστρεψε τα συστήματα αεράμυνας της Ισλαμικής Επαναστατικής Κυβέρνησης.

Μπορεί να υπάρχει λόγος γι' αυτό. Στο "tit-for-tat" αυτού του μέρους του πολέμου, το επόμενο χτύπημα από το Ιράν είναι επικείμενο.

Με τον Τραμπ στο δρόμο της επιστροφής, το Ισραήλ θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι το απαντητικό του αντεπιχείρημα θα καταστρέψει τους μουλάδες και θα εξαφανίσει μια για πάντα τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες.

Ποιος ξέρει, ίσως το άθλιο, βάρβαρο ισλαμικό καθεστώς στην Τεχεράνη πέσει επιτέλους και ο ιρανικός λαός μπορέσει επιτέλους να πάρει πίσω τη χώρα του.

Αν ναι, τότε ίσως μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας του, ο Τραμπ να μπορέσει να φέρει το Ιράν στη Συμφωνία του Αβραάμ.

Τώρα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει ακόμα και η Επιτροπή Νόμπελ.