Λίγο πριν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ , κατά την πρώτη του θητεία, εκδώσει τη λεγόμενη «ταξιδιωτική απαγόρευση» του σε 13 χώρες, ο γεννημένος στη Σομαλία Abdul Razak Ali Artan οδήγησε ένα Honda Civic σε ένα πλήθος συμφοιτητών του κρατικού πανεπιστημίου του Οχάιο και βγήκε έξω για να σφάξει με μαχαίρι τραυματίζοντας 11, η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης πυροβόλησε μέχρι θανάτου τον νεαρό τζιχαντιστή πρόσφυγα, τερματίζοντας την επίθεση της 28ης Νοεμβρίου 2016.
Αλλά αυτή η τραγωδία – και πάρα πολλές άλλες υποθέσεις τρομοκρατίας – δεν θα είχαν συμβεί ποτέ αν ίσχυε η, μετέπειτα λανθασμένα ονομαζόμενη «μουσουλμανική απαγόρευση ταξιδιού» από τον Τραμπ, η οποία περιόρισε δραστικά τις βίζες μεταναστών και μη για τους ξένους υπηκόους από τη Σομαλία και άλλες 12 χώρες, όπου δρουν διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες.
Δύο χρόνια νωρίτερα, οι αρχές των ΗΠΑ είχαν εξουσιοδοτήσει τον Σομαλό, τη μητέρα του και τα επτά αδέρφια του να εγκατασταθούν στο Οχάιο μετά από αιτήσεις προσφύγων από καταυλισμό του Πακιστάν.
Ποτέ δεν θα τους είχαν επιτραπεί να μπουν αν ήταν στη θέση τους.
Η πολιτική του Τραμπ προσέλκυσε τόση αντίδραση από τους πολιτικούς αντιπολιτευόμενους στο Δημοκρατικό Κόμμα (των οποίων οι δημοσιογράφοι κόλλησαν την ταμπέλα «μουσουλμανική απαγόρευση») που ο υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν έκανε εκστρατεία για την ακύρωσή της και ακολούθησε γρήγορα τον Μάρτιο του 2021 με μια « Διακήρυξη σχετικά με τον τερματισμό των μεροληπτικών απαγορεύσεων εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες .»
Αλλά τώρα που ο Τραμπ σχεδιάζει να αναζωογονήσει αυτό που ονόμασε τη «διάσημη ταξιδιωτική απαγόρευση» του για δεύτερη θητεία, οι Αμερικανοί αξίζουν να γνωρίζουν την κοινή λογική δηλαδή ότι είναι πρωταρχικός σκοοπός της απαγόρευσης είναι η εθνική ασφάλεια.
Και, επειδή οι καιροί έχουν αλλάξει, η επερχόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τον αρχικό κατάλογο των προβληματικών χωρών πολύ πέρα από τις 13 που ήταν τελευταίες σε αυτήν — Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη, Βόρεια Κορέα, Βιρμανία, Ερυθραία, Κιργιζία, Νιγηρία, Σουδάν και Τανζανία.
Στην καρδιά του, οι περιορισμοί για τις μεταναστευτικές βίζες προορίζονταν να ισχύουν μόνο για χώρες που ανησυχούν για την τρομοκρατία που δεν συνεργάζονται, δεν πρόκειται ή δεν μπορούν να συνεργαστούν με τις αμερικανικές διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας.
Οι χώρες της λίστας είναι εντελώς ακυβέρνητες εδώ και χρόνια και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να δεχτούν ένα αμερικανικό αίτημα για πληροφορίες και πληροφορίες.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η Σομαλία, η οποία παρέμεινε ακυβέρνητη από οποιαδήποτε «αναγνωρισμένη αρμόδια πολιτική αρχή» για 25 χρόνια εμφυλίου πολέμου, στο βαθμό που οι περισσότεροι πολίτες που γεννήθηκαν μετά το 1991 δεν έχουν πιστοποιητικά γέννησης, άδειες οδήγησης, έγγραφα γάμου ή ποινικό μητρώο.
Ένοπλες φατρίες κατέστρεψαν όλα τα αρχεία πριν από το 1991.
Το 2018, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν ένα ζευγάρι Σομαλών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Τουσόν με 11 κατηγορίες για επανειλημμένα ψέματα στις αρχικές αιτήσεις προσφύγων του 2013 στο ακυβέρνητο Μογκαντίσου και αργότερα ξανά στις αιτήσεις μόνιμης νόμιμης διαμονής στο Τουσόν για όλα όσα εισήγαγαν, ακόμη και τα ονόματά τους.
Ο Μοχάμεντ Αμπντιραχμάν Οσμάν και η σύζυγός του Ζεϊνάμπ Αμπντιραχμάν Μοχάμαντ δεν κατάλαβαν ποτέ ότι ήταν μαχητής τρομοκρατών της Αλ Σαμπάαμπ, όπως και ο αδελφός του και ολόκληρη η ευρύτερη οικογένεια.
Πιο αξιοσημείωτο, ωστόσο ήταν, ότι για τον Μοχάμεντ Αμπντιραχμάν Οσμάν και τη σύζυγό του Ζεϊνάμπ Αμπντιραχμάν Μοχάμαντ δεν κατάλαβαν ποτέ ότι ήταν τρομοκράτες της Αλ Σαμπάαμπ, όπως και ο αδελφός του και ολόκληρη η ευρύτερη οικογένειά του.
Ούτε ότι παρείχε βοήθεια και 32.000 $ για υποστήριξη στον αδελφό αφού ο αδελφός συντόνισε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στις 24 Μαΐου 2014 σε εστιατόριο του Τζιμπουτί και έγινε διεθνής φυγάς.
Οι αμερικανοί φορολογούμενοι θα είχαν γλιτώσει τον κίνδυνο και τα έξοδα δίωξης αν είχε εφαρμοστεί η ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ.
Ομοίως, η Υεμένη, υπό την κυριαρχία των ανταρτών Χούθι που μισούν τις ΗΠΑ , είναι άχρηστη στον έλεγχο ασφαλείας των ΗΠΑ.
Εξετάστε την περίπτωση του Gaafar Muhammed Ebrahim Al-Wazer, 25 ετών, που εισήλθε νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014: Ορκίστηκε στις αιτήσεις βίζας ενώ βρισκόταν μπροστά σε έναν Αμερικανό αξιωματικό στην πρεσβεία των ΗΠΑ ότι δεν είχε σχέσεις με τους αντάρτες Χούθι.
Λίγο καιρό αφότου εγκαταστάθηκε στην Altoona της Pa., το FBI έμαθε μέσω μιας πληροφορίας ότι ο Al-Wazer είχε πολεμήσει με τους αντάρτες και ανέβαζε τα πάντα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Φέρεται να επιφορτίστηκε από όλο και πιο ένθερμα σχόλια μίσους στη σελίδα του στο Facebook, όπου ευχήθηκε «θάνατος σε όλους τους Αμερικανούς, ιδιαίτερα στους Εβραίους», και ορκίστηκε ότι θα παραμείνει στο δρόμο της βίαιης τζιχάντ.
Το Γραφείο βρήκε στο διαδίκτυο φωτογραφίες που δείχνουν έναν βαριά οπλισμένο Al-Wazer και τον αδελφό του με τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.
Πριν ο Τραμπ αποχωρήσει από την εξουσία, η κυβέρνησή του έδειξε ότι ήταν πρόθυμη να προσθέσει ή να αφαιρέσει χώρες όπως απαιτούσαν οι μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Για παράδειγμα, πρόσθεσε τη Νιγηρία, το Κιργιστάν, την Ερυθραία, την Τανζανία και τη Μιανμάρ για την αδυναμία τους να βοηθήσουν τις ΗΠΑ να κάνουν έλεγχο ασφαλείας.
Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτές τις χώρες να μας πουν την αλήθεια για τους ανθρώπους που προσπαθούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες — και ο Τραμπ έχει δίκιο που δεν τους αφήνει να μπουν.
Προχωρώντας, ωστόσο, η επόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσθέσει όσες χώρες χρειάζεται.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, για αρχή, το Αφγανιστάν.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, ο αμερικανικός στρατός εξακολουθούσε να υποστηρίζει μια φιλική κυβέρνηση που θα μπορούσε εύκολα να παρέχει δεδομένα ασφαλείας για Αφγανούς που ζητούσαν βίζα εισόδου στις ΗΠΑ.
Αλλά όχι πια: Οι εχθρικοί Ταλιμπάν είναι υπεύθυνοι εκεί, δεν θέλουν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των δικών τους, και πάρα πολλοί Αφγανοί έχουν αποδειχθεί κίνδυνοι για την ασφάλεια, ανάμεσά τους ο Nasir Ahmad Tawhedi, κάτοικος της Οκλαχόμα Σίτι που ήρθε ως πρόσφυγας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν και τώρα κατηγορείται για σχεδίαση βίαιης επίθεσης την ημέρα των εκλογών.
Άλλα έθνη που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη λίστα θα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ένα αποτυχημένο κράτος γεμάτο τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με το ISIS), το Ιράκ και το Τατζικιστάν.
Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτές τις χώρες να μας πουν την αλήθεια για τους ανθρώπους που προσπαθούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες — και ο Τραμπ έχει δίκιο που δεν τους αφήνει να μπουν.
ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr