Απομονωμένοι και εγκαταλελειμένοι νιώθουν οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αθήνα. Φέτος όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και οι κάτοικοι λένε «φτάνει, ως εδώ, δεν πάει άλλο».
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού διακόπηκε από τα τέλη Οκτωβρίου παρά τις εκκλήσεις για αποκατάσταση της γραμμής Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Καβάλα. Από τις 7 Νοεμβρίου οι σημαίες του νησιού κυματίζουν μεσίστιες ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απομόνωση του νησιού. Περισσότερο ηχηρή όμως είναι η απόφαση των Εθνοφυλάκων του νησιού, να ανακοινώσουν πως καταθέτουν τα όπλα τους ως πράξη αγανάκτησης απέναντι στην εγκατάλειψη του μέρους, το οποίο στην αρχαιότητα αποτέλεσε σημαντικός εμπορικός σταθμός, ο οποίος αναδεικνύεται από τον Δημοσθένη στους Φιλιππικούς λόγους του, ενώ στη σύγχρονη εποχή λόγω της ΑΟΖ το νησί αποκτά αλόμα μεγαλύτερη αξία.
Με επιστολή τους που κοινοποίησαν σε Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ΓΕΕΘΑ οι Εθνοφύλακες εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τον παραγκωνισμό του Αγίου Ευστρατίου. Το μήνυμά τους είναι συγκινητικό.
«… είμαστε αναγκασμένοι με πικρία και πόνο ψυχής να προχωρήσουμε στην κατάθεση του οπλισμού μας ως έσχατη ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία που οδηγεί τον τόπο μας στην απομόνωση και τον οικονομικό μαρασμό. (…) Από τη στιγμή που ολοκληρώσαμε τη στρατιωτική μας θητεία, μάς ανατέθηκε η ύψιστη τιμή τής φύλαξης του ακριτικού νησιού μας ως εθνοφύλακες. Όντας συνειδητοποιημένοι πατριώτες και υπεύθυνοι Έλληνες, με σεβασμό και συνέπεια αναλάβαμε αυτή την ευθύνη. Με λύπη και βαθιά συγκίνηση, όμως, διαπιστώνουμε ότι η πατρίδα αυτή, που με τόση αγάπη και αυταπάρνηση υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν μας αντιμετωπίζει με τον ίδιο σεβασμό ως προς την παροχή βασικών υπηρεσιών που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να μένουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε και συνεχίζουμε να ζούμε με τις οικογένειές μας, αλλά μας εξωθεί στην εγκατάλειψη του νησιού μας δημιουργώντας μια ακόμη βραχονησίδα στην καρδιά του Αιγαίου»,αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.
Το νησί αριθμεί 180 κατοίκους, οι οποίοι λόγω της απομόνωσης έρχονται αντιμέτωποι και με άλλα προβλήματα, όπως η ιατρική περίθαλψη και η έλλειψη φαρμάκων.
Το νησί μετά τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη γραμμή Λαύριο-Καβάλα εξυπηρετείται από το τοπικό καραβάκι που το συνδέει με τη Λήμνο, αφού το πλοίο Πρέβελης δεν μπορεί να προσεγγίζει τον Λιμένα, καθώς έχει κυρηχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επειδή υπάρχει διάβρωση και πρέπει να γίνουν εργασίες εκβάθυνσης και αποκατάστασης.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Ναυτιλίας και υπάρχουν διαδικασίες ώστε κάποια εταιρεία να αναλάβει τη γραμμή Λαύριο-Καβάλα που εξυπηρετεί το νησί. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Άγιος Ευστράτιος είχε φέτος 700 με 800 τουρίστες, που αποτελεί πολύ μικρός αριθμός. Το νησί έτσι και αλλιώς δεν έχει πολλά καταλύματα για να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Είναι όμως προφανές, ότι αν υπήρχε καλύτερη σύνδεση θα μπορούσε να επιτευχθεί ανάπτυξη και αξιοποίηση του τουριστικού του χαρακτήρα.
Το θέμα αναδείχτηκε στην εκπομπή Leaders από τον δημοσιογράφο του Sportdog.gr Χρήστο Κωνσταντινίδη. Δείτε την παρέμβασή του: