Την κατάσταση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας με τα νέα δεδομένα, μετά απο την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, από την ΝΔ ανέλυσε στο Newshub.gr ο Μελέτης Μελετόπουλος, διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

«Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής εκφράζουν την βάση της ΝΔ, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. Την παράταξη αυτή διέπουν κάποιες αξίες η κόκκινη γραμμή στα εθνικά θέματα, ο πατριωτισμός η πίστη στις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας, της θρησκείας, η ανάδειξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά δεν άλλαξαν ποτέ, από την ίδρυση του κόμματος το 1974.

«...Άλλαξαν όμως, όταν στην προεδρία της παράταξης ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι μία κυβέρνηση της ΝΔ! Τόσο σε επίπεδο προσώπων, όσο σε επίπεδο πολιτικών, αλλά ακόμα περισσότερο σε επίπεδο πολιτικής φιλοσοφίας, ανήκουν περισσότερο σε ένα κλίμα που θυμίζει την κυβέρνηση Σημίτη. Η φιλοσοφία, οι αξίες, οι προτεραιότητες δεν είναι αυτές μίας κυβέρνησης της ΝΔ!… Αυτή η κυβέρνηση έφερε στην Ελλάδα τα χαρακτηριστικά της κουλτούρας woke, της πολυπολιτισμικότητας κτλ…»

«Μη ξεχνάμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε στην Βουλή “ότι εγώ δεν είμαι νατιβιστής”, δηλαδή δεν πιστεύω στην προτεραιότητα των αυτοχθόνων έναντι των μεταναστών. Κατ επανάληψη έχει εξάρει την πολυπολιτισμικότητα και αυτό την έκανε τελικά αυτά όλα δνε βρήκαν σύμφωνη την βάση της ΝΔ, με αποτέλεσμα τα πενιχρά ποσοστά στις ευρωεκλογές. Έχει επέλθει Μία απονομιμοποίηση της κυβέρνησης και σε ότι αφορά τη σχέση με την κοινωνία ευρύτερα και τη σχέση με το κόμμα. Αντιθέτως ο Α. Σαμαράς με τον κ. Καραμανλή στην ομιλία τους στο Πολεμικό Μουσείο, ανέδειξαν τις διαφορές της κομματικής βάσης με τις πολιτικές της κυβέρνησης η οποία κυβερνά στο όνομα αυτού του χώρου αλλά όχι με τις αρχές και τις αξίες του χώρου!

«…Στη συνέχεια ο Σαμαράς έγινε ένα είδος εκφραστή αυτής της διαφοράς, και όταν επεσήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, οδηγεί σε μία διολίσθηση των ελληνικής πλευράς έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, ο πρωθυπουργός έχασε την ψυχραιμία του και έπραξε το ατόπημα να διαγράψει ένα άτομο που έχει διατελέσει αρχηγός πρόεδρος του κόμματος, ιστορικό στέλεχος της παράταξης και πρώην πρωθυπουργός. Αλλά κυρίως ενός ανθρώπου με ισχυρή σχέση με την βάση της ΝΔ και τις αρχές της. Για αυτό πει της ουσίας, με την διαγραφή του Σαμαρά ο πρωθυπουργός ήρθε σε ρήξη με τον μέσο νεοδημοκράτη και η διαγραφή σηματοδοτεί την αρχή πολύ σημαντικών εξελίξεων, που θα επιφέρουν πολύ ριζική μεταβολή καταστάσεων στο εσωτερικό της ΝΔ δεδομένου και του διεθνούς πλαισίου. Το διεθνές πλαίσιο είναι η πλήρης απόρριψη του woke συνονθυλεύματος που τα τελευταία χρόνια είχε αναδυθεί ειδικά στις ΗΠΑ και προκάλεσε ισχυρή δυσφορία στην κοινωνία, με σαφή φασιστικά χαρακτηριστικά που θέλουν να ελέγξουν την βούληση του μέσου πολίτη. Το είδαμε και στην Ελλάδα όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτήριζε όσους διαφωνούσαν μαζί της ως διαταραγμένους, ψεκασμένους κτλ»….

«…Ο Πρωθυπουργός είχε μία δικιά του ατζέντα, την οποία προώθησε. Ειδικά στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, απείχαν από την ψηφοφορία το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας, ως σοβαρή ένδειξη διαφωνίας….»

«Νομίζω ότι τελικά η ΝΔ θα επανέλθει στην αρχική της ιδεολογική της μορφή, η απομάκρυνση από την οποία της έχει στοιχήσει πολύ σε ψήφους αφού πάνω από 20% ψηφοφόρων της, έχουν μεταφερθεί σε άλλα κόμματα της δεξιάς, χωρίς να υπολογίσουμε τον κόσμο που απείχε από τις εκλογές!»

«…Δεν γνωρίζω τι θα κάνει ο Σαμαράς. Αλλά για το εάν μπορεί να κάνει νέο πολιτικό φορέα; φυσικά και μπορεί, ίσως είναι και ο μόνος που μπορεί! Και δεν θα πάνε μαζί του, μόνο οι παραπάνω και ένα μεγάλο μέρος της ΝΔ, ένα κομμάτι δεξιών αλλά και ένα σοβαρό κομμάτι αυτού που ονομάζουμε πατριωτικό ΠΑΣΟΚ ή της γενικότερης κεντροαριστεράς. Θ γίνει όταν το φθαρμένο λαϊκό κόμμα υπό τον Ντίνο Τσαλδάρη, έχασε τις εκλογές του 50 και του 51’ εμφανίστηκε ο στρατάρχης Παπάγος, δημιούργησε τον Συναγερμό και ο πανίσχυρος Ντίνας Τσαλδάρης έμεινε με τον εαυτό του και ένα βουλευτή! Εξαερώθηκα το λαϊκό κόμμα, γιατί όλοι πήγαν στον ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ που τους εξέφραζε ιδεολογικά την επόμενη μέρα. Εάν ο Α. Σαμαράς θέλει να συσπειρώσει το χώρο της κεντροδεξιάς πάνω στις αρχές του και στη βάση της εθνικής αξιοπρέπειας και σε αυτή τησ ανασυγκρότησης, θα ανασυνταχθεί γύρω του όλη η κεντροδεξιά γιατί θα εκφράσει αυτό που ζητάει κόσμος!»

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μελετόπουλος λέει:

Δεν υπάρχει περίπτωση μία ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει συνυποσχετικό με την Τουρκία που θα περιέχει κάτι παραπάνω πέρα της μίας διαφοράς μας με τους γείτονες, που είναι η υφαλοκρηπίδα. Κι αυτό γιατί μία τέτοια κυβέρνηση θα έπεφτε εντός 48 ωρών!

Πέραν τούτου, το διεθνές δίκαιο ισχύει και για το Αιγαίο! Έστω και προληπτικά, η=για να σταματήσει κάθε πρόθεση παράκαμψης του διεθνούς δικαίου από κάποιους που πιθανόν στο όνομα των καλών σχέσεων με την Τουρκία θα ήταν διατεθημένοι να το κάνουν, καλά έκανε ο Α. Σαμαράς και είπε αυτά που είπε!…»