Ο Περικλής Ζορζοβίλης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ/ISDA) σχολιάζει μία αποκλειστική πληροφορία του defense point για μία πρόταση για τον ΣΙδηρουν Θόλο από το Ισραήλ για την Ελλάδα. Παράλληλα η Κύπρος έχει προχωρήσει σε συζητήσεις ια αντίστοιχο σύστημα. Μαζί και οι δηλώσεις του Ντ. Τραμπ ότι θα άρει τις στηρίξεις ασφάλειας στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και αυτό έχει ξεκινήσει
Η ανάγκη της αντιεπροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας είναι τεράστια και επιβεβλημένη. Η Ευρώπη μετά το 2ο ΠΠ απολάμβανε αυτό που λέμε “μέρισμα ειρήνης”. Με ότι αυτό σημαίνει για τους τους εξοπλισμούς και την στρατιωτική ετοιμότητα. Κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει!
Στην Ελλάδα, τα περισσότερα σύγχρονα όπλα των Ελληνικών ένοπλων Δυνάμεων έχουν αποκτηθεί πριν 25 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα δεν έγινε σχεδόν τίποτα το καινοτόμο. Με αποτέλεσμα τα συστήματα αυτά να έχουν γίνει ξεπερασμένα από τεχνολογικής σκοπιάς, άρα κρίνεται επιβεβλημένη η αναβάθμιση και η ύπαρξη μιας μορφής στόλου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θόλος με την έννοια ενός αδιαπέραστου τοίχου προστασίας δεν υπάρχει. Είναι πολύ αποτελεσματικό αλλά πάντα υπάρχει ένα ποσοστό που μπορεί να διαπεραστεί και να υπάρξουν πλήγματα.
Δεν πρέπει να υπάρχει η πεποίθηση ότι υπάρχει κάτι αδιαπέραστα και να ξεχάσουμε τα συμβατικά αλλά εξίσου σημαντικά αμυντικά συστήματα.
Η Ελλάδα ζήτησε μία προσφορά από το Ισραήλ για ένα σύνολο αντιαεροπορικών συστημάτων που καλύπτουν όλη τη γκάμα (μικρού μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς μέχρι και την αντιπυραυλική αεράμυνα). Ζητήθηκε 8-12 συστήματα που έχει τη δυνατότητα να προσβάλει αεροσκάφη, drones, οπλα, πυραυλους κρουζ, μέχρι και βαλιστικά βλήματα, υπο ορισμένες προϋποθέσεις…
Η δεύτερη μονάδα για την οποία ζητήθηκε προσφορά είναι το 8-10 μονάδες πυρός σύστημα barax mx το συστημα αυτό χρησιμοποιεί βλήματα με βεληνεκές από 10- 150 χλμ και με ποικίλα ύψη εμπλοκής.