Σφοδρή επίθεση στους ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ για αντιδημοκρατικές «σοβιετικού τύπου» πρακτικές, λογοκρισία και περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης, άσκησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και, αναφερόμενος στο τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, δήλωσε δηκτικά ότι «υπάρχει καινούργιος σερίφης στην πόλη».
«Η απειλή που με ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή σχετικά με την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα ή κάποιος άλλος εξωτερικός παράγων, αλλά η απειλή από το εσωτερικό, η υπαναχώρηση από τις πλέον θεμελιώδεις αξίες τις οποίες μοιράζονται και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Βανς στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και καταδίκασε μεταξύ άλλων την ακύρωση των εκλογών στην Ρουμανία. «Αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στην Γερμανία».
Σχολίασε τον αποκλεισμό από την Διάσκεψη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) και την «λογοκρισία», όπως την χαρακτήρισε, των κυβερνήσεων στο διαδίκτυο. Ειδικά για την αντίδραση της Γερμανίας στην παραίνεσή του προς τα γερμανικό κόμματα να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, ο Τζέι Ντι Βανς απάντησε: «Αν οι ΗΠΑ επέζησαν 10 χρόνια κριτικής από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, έτσι και η Γερμανία μπορεί να επιβιώσει από μερικούς μήνες Ίλον Μασκ», ενώ απέδωσε μια σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Γερμανία, στην Σουηδία και στις ΗΠΑ στην «woke» μεταναστευτική πολιτική.
Αναφερόμενος στην πολιτική της ΕΕ έναντι των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «ζημιά στην ελευθερία του λόγου», η οποία, υποστήριξε, βρίσκεται σε υποχώρηση παντού στην Ευρώπη και στην Βρετανία και παρέθεσε με κοροϊδευτική διάθεση παραδείγματα «λογοκρισίας» π.χ. αντιφεμινιστικών σχολίων.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Τζέι Ντι Βανς αφορούσε τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά ήθη, ενώ για τα θέματα ασφάλειας ο αμερικανός αντιπρόεδρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια στην Ευρώπη και θεωρεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία με την Ρωσία για την Ουκρανία. Επανέλαβε δε ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της τα προσεχή χρόνια».
Διευκρινίζοντας προηγούμενες δηλώσεις του κ. Βανς σχετικά με «οικονομικούς και στρατιωτικούς» μοχλούς πίεσης προς την Ρωσία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Γουίλιαμ Μάρτιν απέρριψε την υπόθεση ότι επρόκειτο για απειλές προς την Μόσχα.
«Ο αντιπρόεδρος Βανς δεν διατύπωσε καμία απειλή. Απλώς ανέφερε το γεγονός ότι κανένας δεν θα αφαιρέσει επιλογές από τον πρόεδρο Τραμπ με το ξεκίνημα αυτών των διαπραγματεύσεων», έγραψε ο εκπρόσωπος σε ανάρτησή του στο «Χ». Ο κ. Μάρτιν δημοσίευσε επίσης το κείμενο της συνέντευξης του κ. Βανς στην Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο αντιπρόεδρος ερωτήθηκε «ποια συγκεκριμένη απειλή και πίεση εξετάζουν οι ΗΠΑ έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν» και απάντησε: «Το εύρος των επιλογών είναι μεγάλο και υπάρχουν οικονομικοί μοχλοί πίεσης. Υπάρχουν βέβαια και στρατιωτικοί μοχλοί πίεσης».
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βανς
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε σήμερα ότι ακούγοντας την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, είχε την αίσθηση ότι η Ουάσινγκτον «προσπαθούσε να ξεκινήσει καυγά» με την Ευρώπη.
«Ακούγοντας αυτήν την ομιλία, είναι σαν να προσπαθούν να ξεκινήσουν καυγά μαζί μας και εμείς δεν θέλουμε να καυγαδίσουμε με τους φίλους μας», είπε η Κάλας. Η Κάγια Κάλας τόνισε ότι οι σύμμαχοι θα έπρεπε να επικεντρώνονται σε μεγαλύτερες απειλές, όπως στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια προκάλεσε αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Για απαράδεκτες δηλώσεις έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ενώ οι αρχηγοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τα σχόλια του αμερικανού αντιπροέδρου.
«Τέθηκε υπό αμφισβήτηση η δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον αμερικανό αντιπρόεδρο. Μιλάει για ακύρωση της δημοκρατίας. Και αν τον κατάλαβα σωστά, συγκρίνει τις συνθήκες σε τμήματα της Ευρώπης με απολυταρχικά καθεστώτα, αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο κ. Πιστόριους, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μάσκους Φέρμπερ σχολίασε ότι «τουλάχιστον τώρα ξέρουμε τι να περιμένουμε από την Ουάσιγκτον, διχασμό αντί για συμφιλίωση» και πρόσθεσε: «Άκουσα κάποιον σε προεκλογικό αγώνα. Θα ήθελα να είχα ακούσει έναν αντιπρόεδρο».
Ενθουσιώδης ήταν αντιθέτως η αντίδραση της αρχηγού της AfD Αλίς Βάιντελ, η οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική» και «εντυπωσιακή» την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς και παρέθεσε αποστροφή του λόγου του αμερικανού αντιπροέδρου: «Δεν υπάρχουν τείχη πυρός στην δημοκρατία», ενώ σχολίασε ότι δεν χειροκρότησαν τον κ. Βανς οι εκπρόσωποι των CDU, CSU, SPD και Πρασίνων.
Σχεδόν στο ίδιο πνεύμα, η αρχηγός της BSW Ζάρα Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι «θα πρέπει να ήταν σοκ για το ευρωπαϊκό κατεστημένο που εξαρτάται από τις ΗΠΑ το γεγονός ότι τους επικρίνει ένας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για θέματα ελευθερίας του λόγου και την κουλτούρας ακύρωσης». Ωστόσο, ο κ. Βανς, συνέχισε η κυρία Βάγκενκνεχτ, «δεν είπε σχεδόν τίποτα για το κεντρικό ζήτημα της ειρήνης και της ασφάλειας. Αυτό δεν ήταν αρκετό».
Διάσκεψη με φόντο την Ουκρανία
Η διάσκεψη στο Μόναχο ξεκίνησε με νωπό ακόμη τον αιφνιδιασμό του Ντόναλντ Τραμπ για έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, προειδοποίησε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για τις βλέψεις του Ρώσου προέδρου. “Νομίζω ότι αυτό είναι το σχέδιό του και πιστεύω πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, προετοιμάζει πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο. Νομίζω, αλλά δεν το γνωρίζω” είπε χαρακτηριστικά.
Η θέση της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία απασχόλησε όλους. Η αύξηση αμυντικών δαπανών, η περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρούτε. “Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής με τους Ευρωπαίους φίλους μου. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια” τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
“Μία αποτυχία στην Ουκρανία θα αποδυναμώσει την Ευρώπη αλλά θα αποδυναμώσει και τις ΗΠΑ” τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, τονίζει πως ήταν λάθος να βγει από την εξίσωση η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. “Ήταν απερίσκεπτο και πιστεύω ότι ήταν λάθος. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, ο Πούτιν δεν έχει κάνει ούτε ένα χιλιοστό πίσω στις απαιτήσεις του” σημείωσε.
“Μία κίβδηλη ειρήνη δεν είναι ειρήνη. Χρειαζόμαστε μια ειρήνη που θα διασφαλίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας και θα εγγυάται μόνιμη ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο” είπε από πλευράς της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.
Καμία διαπραγμάτευση χωρίς την Ουκρανία, τονίζει στους Financial Times ο Εμανουέλ Μακρόν. “Το βασικό ερώτημα σε αυτή τη φάση είναι εάν ο πρόεδρος Πούτιν είναι ειλικρινά διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μια αξιόπιστη και βιώσιμη κατάπαυση σε αυτή τη βάση. Στη συνέχεια, επαφίεται στους Ουκρανούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση” δήλωσε.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται και στη σκιά επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας να τονίζει πως είναι ενδεικτική των προθέσεων του Πούτιν. Το Κρεμλίνο διαψεύδει τονίζοντας πως η Μόσχα δεν πλήττει πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, φαίνεται να προχωρά η συμφωνία της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ για εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας. Μία συμφωνία που όπως τονίζει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα εγγυηθεί τη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας.
Αγγελιοφόροι της πολιτικής Τραμπ στο Μόναχο
Η πλέον υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Μόναχο για να μεταφέρει το όραμα Τραμπ, για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο δεν ανοίγει επαρκώς τα χαρτιά της, προκαλεί σύγχυση με δηλώσεις που γίνονται και μετά ανασκευάζονται και φαίνεται πως συνολικά υιοθετεί τακτικές στρατηγικής ασάφειας στο παρασκήνιο, ακριβώς για να πετύχει περισσότερα στο προσκήνιο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη.
Πρόκειται σίγουρα για ένα νέο μοντέλο άσκησης εξωτερικής πολιτικής το οποίο παρόλο που όλοι το περίμεναν, δεν παύει να προκαλεί σοκ στους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ. Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι θα δούμε πράγματι εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανίας, είτε το θέλει ο Πούτιν είτε όχι, όπως είπε ο Τζέι Ντι Βανς, και θα δούμε την Ευρώπη να αναλαμβάνει, επίσης είτε το θέλει είτε όχι, το βάρος της ασφάλειας της.
Και αυτό γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται πολύ σύντομα να στραφούν εκεί που πραγματικά θεωρούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος, στην νοτιοανατολική Ασία, κάτι που κατέστησε σαφές ο υπουργός Άμυνας λέγοντας απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ότι “δεν θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένη την παρουσία των στρατευμάτων μας στην Ευρώπη για πάντα“.
Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα χρειαστεί να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της αν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο μόνος Ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι έτοιμος να συνομιλήσει είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι θα συναντούσε τον Ρώσο ομόλογό του μόνο όταν η Ουκρανία θα κατέληγε σε ένα κοινό σχέδιο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Θα συναντηθώ μόνο με έναν Ρώσο, τον Πούτιν» και αυτό όταν έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα ανέφερε ότι ο Τραμπ του είπε ότι μπορεί να τον καλέσει οποιαδήποτε στιγμή και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του έδωσε τον αριθμό του προσωπικού του κινητού.