Τις ανατρεπτικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επιστροφή του στην προεδρία των ΗΠΑ το 2025 αναλύει σε ανάλυσή του στην εκπομπή "Ο Εξαρχείων" στα "Παραπολιτικά FM" ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, Κωνσταντίνος Γρίβας.

"Σκεφτείτε τον πλανήτη ότι είναι ένα μεγάλο οικόπεδο με ένα μεγάλο μέγαρο και δίπλα ένα άλλο οικόπεδο με μικρά σπίτια. Η λογική είναι το μεγάλο μέγαρο να πολεμά τα μικρά σπίτια για να μην ενωθούν. Οι Αμερικανοί λειτουργούσαν πάντα με αυτόν τον τρόπο. Υποδαυλίζουν τις δυνάμεις της ευρασίας για να μην ενωθούν εναντίον της", ανέφερε αρχικά ο αναλυτής και στη συνέχεια έδωσε ένα παράδειγμα:

"Οι ΗΠΑ συστρατεύτηκαν με την κομμουνιστική Κίνα του Μάο για να δημιουργήσουν ανασφάλεια στη Σοβιετική Ένωση επί Ψυχρού Πολέμου. Η Κίνα όμως σταδιακά άρχισε να χτίζει πολεμικό ναυτικό και πλέον είναι το πρώτο στον κόσμο. Λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, Κίνα και Ρωσία ήρθαν και κοντά και οι ΗΠΑ εγκλωβίστηκαν χερσαία και έτσι ρίχνουν χρήματα στη χοάνη της Ουκρανίας".

Στη συνέχεια εξήγησε το σχέδιο Τραμπ για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς των ΗΠΑ. "Πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αντλήσουν πορους και να θυμίσουν στις δυνάμεις της Ευρασίας ότι είναι εχθροί μεταξύ τους. Η προσπάθεια επιβολής του φιλελεύθερου μοντέλου προέρχεται από τις ΗΠΑ. Όλη αυτή η κατάσταση η μεταψυχροπολεμική οδήγησε τις δυνάμεις της Ευρασίας σε συσπείρωση.

Για να μην οδηγηθούμε σε πολυπολικό κόσμο οι ΗΠΑ πρέπει να ξεκινήσουν μια διαδικασία αποσυσπείρωσης. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο. Πρέπει οι ΗΠΑ να αρχίσουν να κατεδαφίζουν το διεθνές σύστημα. Πρέπει να θραυσματοποίησει το διεθνές σύστημα έτσι ώστε να αναγεννηθούν οι αντιπαλότητες του Ψυχρού Πολεμού, να δημιουργηθεί μια κατάσταση με την οποία οι ΗΠΑ δεν θα δούνε τον εφιάλτη της ένωσης των δυνάμεων της Ευρασίας", είπε και κατέληξε:

"Άρα ο Τραμπ παίρνει τη βαριοπούλα και κατεδαφίζει. Οπότε δεν είναι μόνο να χτυπηθεί η Κίνα, αλλά και η Ευρώπη, για να δείξουν οι ΗΠΑ, ότι δεν είναι με κανέναν. Διαλυόμαστε μεταξύ μας. Αρχίστε να σκέφτεστε πόσο κακοί είναι οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι Κινέζοι".

Κύρια σημεία της πολιτικής του Τραμπ με την ανάληψη διακυβέρνησης

Εσωτερικές πολιτικές αλλαγές:

Ο Τραμπ προχώρησε σε αμνήστευση των υποστηρικτών του που συμμετείχαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, χαρακτηρίζοντάς τους «πολιτικούς κρατούμενους» .

Εξέφρασε την πρόθεση να κλείσει το ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτείες θα πρέπει να έχουν τον έλεγχο της εκπαίδευσης.​

Εξωτερική πολιτική και γεωπολιτικές στρατηγικές:

Στην Ουκρανία, ο Τραμπ ζήτησε ως αντάλλαγμα για την αμερικανική βοήθεια την πρόσβαση στα αποθέματα σπάνιων γαιών της χώρας, αξίας περίπου 500 δισ. δολαρίων, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο 

Στη Μέση Ανατολή, πρότεινε τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, και ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ .​

Συμβολικές κινήσεις και δημόσια εικόνα:

Το περιοδικό TIME παρουσίασε εξώφυλλο με τον Τραμπ να καταστρέφει το γραφείο του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, συμβολίζοντας την ανατροπή της προηγούμενης διοίκησης και την έναρξη μιας νέας εποχής .​ Συνολικά, το άρθρο υπογραμμίζει τη ριζική αλλαγή πορείας που επιχειρεί ο Τραμπ, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας αντιδράσεις και ανησυχίες για τις επιπτώσεις των πολιτικών του επιλογών.