Ο βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της Μερσίνας Αλί Μαχίρ Μπασαρίρ δήλωσε: «Την περίοδο από την ανάληψη των καθηκόντων του Ερντογάν το 2014 έως το τέλος του 2019, διώχθηκαν 63 χιλιάδες 41 άτομα για προσβολή του προέδρου. Από αυτά, 9 χιλιάδες 554 άτομα καταδικάστηκαν από αυτές τις αγωγές».
Ο βουλευτής Μπασαρίρ, ο οποίος υπέβαλε πρόταση κοινοβουλευτικής έρευνας στην προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σχετικά με το θέμα, είπε: «Όποιος επικρίνει την κυβέρνηση συλλαμβάνεται και διώκεται. Θέλουν ό,τι κάνουν να επικροτείται. Οι πολίτες μας εκφράζουν τα κοινωνικά και οικονομικά τους προβλήματα μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των συνεντεύξεων στο δρόμο και στη συνέχεια τίθενται αντιμέτωποι με κράτηση ακόμη και στην περίπτωση της παραμικρής κριτικής. Αυτή η στάση είναι ασυμβίβαστη με την κατανόηση του κράτους δικαίου».
Στη συνέχεια ο Μπασαρίρ, στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο για την Κοινοβουλευτική Έρευνα, έδωσε ορισμένα παραδείγματα συλλήψεων που έγιναν, με την κατηγορία της προσβολής του Ερντογάν: «Οι υποθέσεις μηνύσεων συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του προέδρου, που κατατέθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αυξηθεί ασύγκριτα με την περίοδο των προηγούμενων προέδρων μας. Αυτή η κατάσταση ήταν ένας δείκτης της καταπιεστικής, εκφοβιστικής και τρομακτικής κατανόησης της σημερινής κυβέρνησης για τους πολίτες μας».
Στη συνέχεια ο Μπασαρίρ έδωσε στοιχεία για το θέμα:
«Την περίοδο από το 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι το τέλος του 2019, διώχθηκαν 63 χιλιάδες 41 άτομα για εξύβριση του Προέδρου. Από αυτές τις αγωγές καταδικάστηκαν 9 χιλιάδες 554 άτομα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης μόνο το 2019, διώχθηκαν 36 χιλιάδες 66 άτομα για συκοφαντική δυσφήμιση, 12 χιλιάδες 298 εκ των οποίων διώχθηκαν σε ένα έτος σύμφωνα με το άρθρο 299 του ΚΦΚ που ορίζει ότι ποινές φυλάκισης από 1 έως 4 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Διεύθυνση Ποινικού Μητρώου και Στατιστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη θητεία του 10ου προέδρου Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ διώχθηκαν 163 άτομα με την κατηγορία της εξύβρισης του προέδρου, ενώ κατά τη θητεία του 11ου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, που είναι και από το ίδιο κόμμα και παλιός σύντροφος του Ερντογάν διώχθηκαν 848 άτομα.»
Αυτά είναι στοιχεία που κατέθεσε επίσημα στην τουρκική εθνοσυνέλευση βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.
Δηλαδή, την περίοδο του 10ου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας διώχθηκαν για το ίδιο αδίκημα της της εξύβρισης του προέδρου, 163 άτομα, την περίοδο του 11ου προέδρου, 848 άτομα και την περίοδο του Ταγίπ Ερντογάν 63.041 άτομα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για πενταετή περίοδο που διαρκεί η θητεία του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Τι αντιλαμβάνεται ο αντικειμενικός αναγνώστης αυτών των στοιχείων: Ότι ο Ερντογάν, είναι ένας αυταρχικός ηγέτης, ένας δικτάτορας, που δεν αντέχει οποιονδήποτε αρνητικό σχολιασμό του έργου και των πράξεών του και συλλαμβάνει όποιον του ασκεί κριτική.
Μόνο το έτος 2020 στην Τουρκία, σε τουλάχιστον 137 δίκες που σχετίζονται με τον Τύπο σε 15 νομούς, διώχθηκαν τουλάχιστον 205 δημοσιογράφοι. Οι 64 από αυτούς ήταν γυναίκες. Σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων Τουρκίας (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti), το Μάιο του 2021 βρίσκονταν φυλακισμένοι σε φυλακές στην Τουρκία 43 δημοσιογράφοι.
Ενώ λοιπόν η κατάσταση στην Τουρκία είναι αυτή, ενώ ο απλός πολίτης νοιώθει τη βαριά σκιά του ισλαμοφασιστικού αυταρχισμού του Ερντογάν πάνω του, να του κλείνει το στόμα και να μην μπορεί να εκφραστεί, ο Τούρκος πρόεδρος είχε το θράσος να μηνύσει την εφημερίδα δημοκρατία και να ζητήσει την προσαγωγή σε δίκη τεσσάρων δημοσιογράφων. Δικτατορία.
Κι αυτό γιατί;
Επειδή η εφημερίδα δημοκρατία, διερμηνεύοντας και εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, μπροστά στις απαράδεκτες προκλήσεις του ίδιου του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, χρησιμοποίησε μια λέξη που είναι συμβολική. Όπως λέμε δηλαδή σε κάποιον «άντε χάσου» ή «άντε πνίξου», χωρίς να το εννοούμε, θέλοντας όμως να εκφράσουμε την οργή μας. Και στην προκειμένη περίπτωση η οργή των δημοσιογράφων, της εφημερίδας και της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων ήταν απολύτως δικαιολογημένη.
Ο Τούρκος πρόεδρος, βουτηγμένος στη διαφθορά, μεθυσμένος από τα δισεκατομμύρια που εξασφάλισε για τον εαυτό του και την οικογένειά του, κλέβοντας των ιδρώτα του τουρκικού λαού και αποκομμένος από την πραγματικότητα, έμπλεος νεοοθωμανικής τρέλας, έχει το θράσος να μετονομάζει το Αιγαίο Πέλαγος σε θάλασσα των νησιών και να μιλάει για «Γαλάζια Πατρίδα», περικλείοντας όλα τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κύπρο μέσα στο χάρτη των διεκδικήσεών του.
Και περίμενε να τον «χαϊδέψουν» οι ελληνικές εφημερίδες.
Ενώ με τη μήνυση που έκανε εναντίον της εφημερίδας και τεσσάρων έγκριτων δημοσιογράφων, ο Τούρκος πρόεδρος αποδεικνύει ότι έχει θράσος χιλίων πιθήκων, αφού θέλει να κάνει εξαγωγή ισλαμοφασιστικού απολυταρχισμού στην Ελλάδα.
Απόδειξη δεν ότι είναι εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα, είναι η ίδια η μήνυση, αφού στο κείμενο της δικογραφίας που συνέταξε η εισαγγελία της Άγκυρας επιχειρεί να προσδώσει νομιμότητα στις εντελώς παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας μέσω του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στη μήνυση, όπου αποκαλείται το Αιγαίο «Θάλασσα των Νησιών», μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στον πολιτικό στόχο του δημοσιεύματος.
Σύμφωνα με τη δικογραφία «Στόχος της απεχθούς πράξης (σ.τ.σ. του δημοσιεύματος) είναι επίσης και τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας, που τα υπερασπίζεται σθεναρά ο πρόεδρός μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Θάλασσα των Νησιών».
Και επειδή ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της «δημοκρατίας», στη μήνυσή του μιλά για «δραματική ηθική κατάρρευση», καλό θα ήταν να δει τον εαυτό του στον καθρέφτη.
Αν του τα έχουν κρύψει, αν θέλει να του στείλουμε να ακούσει το ηχητικό από τις ίδιες τις υπηρεσίες του τουρκικού κράτους, όπου ακούγεται να λέει στο γιο του για τα κλεμμένα εκατοντάδες εκατομμύρια, όταν ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση των εισαγγελέων και των αστυνομικών Αρχών για τη σύλληψη των τριών υπουργών του που έκλεβαν με τη σέσουλα, τις 17 Δεκεμβρίου 2013.
Τότε ακούγεται ο ίδιος να λέει στο γιο του:
Πρώτο τηλεφώνημα, 08:02 στις 17 Δεκεμβρίου
-Ταγίπ Ερντογάν: «Τι έχει στο σπίτι, τα βγάζεις».
–Μπιλάλ Ερντογάν: «Τι να κάνω, μπαμπά, έχεις τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο».
Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι έχει λεφτά στο σπίτι του και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Εσρά Αλμπαϊράκ, του λέει: «Μαζευτείτε τώρα. Πάρε και τον θείο σου, δεν ξέρω αν είναι κάπου ο θείος Ζίγια ή όχι, εντάξει, κάνε κάτι και με αυτά που έχει ο αδερφός Μπουράκ αμέσως».
Μετά του λέει να πάει στην αδελφή του, την Σουμεγιέ, εκείνη ξέρει πού να κρύψουν τα λεφτά: «Αυτή έχει τις πληροφορίες για το τι θα κάνεις».
-Μπιλάλ: «Εντάξει, μπαμπά, η Σουμεγιέ θα μου πει πού να τα πάω».
Το δεύτερο τηλεφώνημα, που φέρεται να έλαβε χώρα στις 11:17, την ίδια μέρα και φέρεται να έγινε μεταξύ του πρωθυπουργού και του γιου του, ο Μπιλάλ Ερντογάν είπε:
-«Πατέρα, ο Χασάν, ο αδερφός μου Μπεράτ και ο θείος μου, κάτι σκεφτόμαστε. Ο Μπεράτ λέει να δώσουμε αμέσως ένα μέρος των χρημάτων στον Φαρούκ και τα υπόλοιπα να μείνουν να δουλεύουν όπως μέχρι τώρα. Άλλωστε αυτό το έχουμε συζητήσει. Αν το κάνουμε αυτό, ένα μεγάλο ποσό θα έχει τακτοποιηθεί.
-Ταγίπ Ερντογάν: «Εντάξει».
-Μπιλάλ Ερντογάν: «Εντάξει, αφού ξεκινήσαμε μια κοινή επιχείρηση με τον Μεχμέτ Γκιούρ, ας του αφήσουμε ένα ποσόν, να το χρησιμοποιήσει στη δουλειά που αρχίσαμε. Έτσι θα μειώσουμε το ποσό και θα μεταφέρουμε τα υπόλοιπα σε άλλο μέρος».
Ο Ταγίπ Ερντογάν, κλείνοντας το τηλέφωνο, λέει: «Θα πρέπει να τα εξαφανίσετε όλα τα λεφτά».
Σύμφωνα με το τρίτο τηλεφώνημα που φέρεται να έγινε στις 15:39 κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, όταν ο Ερντογάν ρωτάει το γιό του: «Έχεις κάνει ό,τι σου έχω πει;»
Ο Μπιλάλ Ερντογάν απάντησε ως εξής: «Εδώ είμαστε, το βράδυ τα τελειώνουμε όλα. τελειώσαμε. Κάναμε μερικά από αυτά. Φροντίσαμε το κομμάτι που είχε στα χέρια του ο Μπεράτ. Τώρα, μάλλον θα ασχοληθούμε πρώτα με το κομμάτι που αφορά τον Μεχμέτ Γκιούρ. Τα υπόλοιπα θα τα φροντίσουμε όταν νυχτώσει».
Στο τέταρτο τηλεφώνημα που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός Ερντογάν ρωτάει τον Μπιλάλ: «Όταν λέτε ότι τελειώσατε σε μεγάλο βαθμό τι εννοείτε; Τα μηδενίσατε;».
Αυτή τη φορά ο Μπιλάλ Ερντογάν απάντησε: «Δεν τα μηδενίσαμε πατέρα, υπάρχουν άλλα 30 εκατ. ευρώ, δεν τα τελειώσαμε ακόμα. Αυτό το πράγμα μου ήρθε στο μυαλό, ο Μπεράτ έχει να λαμβάνει επιπλέον 25 εκατομμύρια δολάρια από τον Αχμέτ Τσαλίκ. Λένε ότι μπορούμε να το δώσουμε εκεί και να κάνουμε κάτι γι’ αυτό όταν έρθουν αυτά τα χρήματα, λέει ότι μπορούμε να πάρουμε ένα διαμέρισμα από τον Şehirzar. Πώς το βλέπεις αυτό πατέρα;» Αφού ο Μπιλάλ Ερντογάν επανέλαβε την ερώτηση για τη «Μεταφορά 25 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Τσαλίκ και το διαμέρισμα από τον Σεχριζάρ», ο πρωθυπουργός Ερντογάν λέει: «Εντάξει, κάνε το, κάνε το».
Στη συνέχεια της ομιλίας, ο Μπιλάλ Ερντογάν είπε ότι έδωσαν «20 εκατομμύρια δολάρια» σε έναν άνδρα ονόματι Μεχμέτ, του οποίου το επώνυμο δεν δόθηκε και ότι έδωσε μερικά από τα χρήματα στον «Τουντς Άμπι», ο οποίος φέρεται να είπε «Μπορούμε να πάρουμε 10 εκατομμύρια ευρώ».
Αυτά είναι μόνο από τηλεφωνικές συνομιλίες μιας ημέρας. Σκεφθείτε τι άλλο έχει ο «μπαχτσές».
Και έχει το θράσος ο Ερντογάν να μιλάει για «δραματική ηθική κατάρρευση» της δημοκρατίας και των δημοσιογράφων της.
ΠΗΓΗ: pontosnews.gr