Facebook Pixel Στη φόρα όλο το σχέδιο! Καλεντερίδης στον Χατζή - Τί ετοιμάζει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ;
Life
| 2022-06-28 17:54:00

Στη φόρα όλο το σχέδιο! Καλεντερίδης στον Χατζή - Τί ετοιμάζει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ;

του Γεωπόλδου
Στη φόρα όλο το σχέδιο! Καλεντερίδης στον Χατζή - Τί ετοιμάζει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ;

Τις τουρκικές προκλήσεις ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, πριν από την οποία η τουρκική πλευρά έχει ξεδιπλώσει όλες τις διεκδικήσεις της σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Τις τουρκικές προκλήσεις ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, πριν από την οποία η τουρκική πλευρά έχει ξεδιπλώσει όλες τις διεκδικήσεις της σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στην εκπομπή "Ραντάρ" με τον διευθυντή του Alpha Radio 989, Τάκη Χατζή.

Για το ΝΑΤΟ είναι μία χρυσή ευκαιρία να επεκταθεί στη Βαλτική Θάλασσα κάτι το οποίο ήταν αδιανότητο πέρσι. Γιατί οι πολίτες της Σουηδίας και της Φιναλνδίας δεν είχαν καμία διάθεση να εμπλακούν στη διαδικασία εισόδου στη συμμαχία. Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία δημιούργησε τέτοιο κύμα φιλονατοϊκό που διευκόλυνε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκταση στη Βαλτική. Γιατί είναι σημαντικό; Δεν είναι τόσο το έδαφος όσο οι ακτές. Γιατί σε περίπτωση που γίνουν μέλη, τότε η Βαλτική θάλασσα γίνεται μία νατοϊκή λίμνη. Η Ρωσία αποκλείεται στο Καλίνινγκραντ και στις ακτές της Αγίας Πετρούπολης. Από εκεί και πέρα, όλα τα νερά είναι νατοϊκά.

Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον η είσοδος αυτών των δύο χωρών. Υπάρχει και ένας άλλος λόγος. Στον Αρκτικό Ωκεανό, όταν λιώσουν οι πάγοι, θα έχουμε εμπορικούς δρόμους και τεράστιους συμφέροντα. Αν και δεν έχουν ακτές η Σουηδία και η Φιναλνδία, το ΝΑΤΟ αποκτά ενδοχώρα και θα μπορέσει να υποστηρίξει καλύτερα τα συμφέροντά του. Αυτά τα συμφέροντα αντιπαλεύει η Τουρκία.

Τί λέει Φινλανδός αντικειμενικός δημοσιογράφος; Καταλήγει, ότι η κυβέρνηση της Φινλανδίας δεν έχει καταλάβει τι ζητά η Τουρκία από το Ελσίνκι. Η εντύπωση που υπάρχει εκεί είναι, ότι η Τουρκία λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Επικαλείται δηλαδή πράγματα. Βάζει στο τραπέζι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Για παράδειγμα να αλλάξουν το Σύνταγμα για να βολεύει την Τουρκία. Αυτήν την άποψη, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί καταχρηστικά το δικαίωμα βέτο για είσοδο στο ΝΑΤΟ, την εξέφρασε και η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών.

Άρα εδώ υπήρχε ένα πεδίο δόξης λαμπρόν για την ελληνική διπλωματία και για τα ελληνικά ΜΜΕ ή αυτούς που γράφουν στο εξωτερικό, για να καταδείξουμε και να αναδείξουμε τον ρόλο της Τουρκίας, ότι είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η Αγγλία είναι υπέρ της Τουρκίας. Θέλει να της πουλήσει 80 Eurofighter. Δεν έχουμε μία νατοϊκή άποψη, για να την στριμώξουμε. Έχουμε και τον Στόλτενμπεργκ που είπε, ότι είναι θεμιτές ανησυχίες του Τουρκία. Δηλαδή να παραβιαστεί το καστατικό του ΝΑΤΟ. Και αυτό το λέει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Είναι μεροληπτικός και είναι κατά της Συμμαχίας.

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, τις τελευταίες ημέρες η αντιδυτική και η αντινατοϊκή ρητορία έχει πέσει. Ο Ερντογάν ανέβασε σκόπιμα τις τελευταίες ημέρες για να εκφοβίσει τους δυτικούς κόλπους, για να πάει να κάνει ανατολίτικο παζάρι. Από τα 50 θέματα που έχει θέσει, έστω και τα 10 να πάρει, θα έχει βγει νικητής στην Τουρκία. Άρση του βέτο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σε αυτήν τη φάση.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags