Ιστορική ήταν η συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Όχι μόνο επειδή ήταν μια ευκαιρία για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, ( στις οποίες υπήρχαν εντάσεις, οι οποίες χρονολογούνται από το 2010, όταν η Άγκυρα απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή μετά την πολύνεκρη επίθεση ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας – υπόθεση Mavı Marmara), αλλά και επειδή έβγαλε ειδήσεις που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.

H ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας σχετικά με τη συνάντηση ανέφερε, ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα πολιτικού, οικονομικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία, κυρίως σε τομείς όπως η έρευνα και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Ωστόσο αποκαλυπτικό είναι το ποστ του Τούρκου δημοσιογράφου, Ραγίπ Σοϊλού, στο X-Twitter!

«Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία και το Ισραήλ σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινές ενεργειακές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν ελπίζει να δημιουργήσει γραμμές μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Ευρώπης.

Ο Ερντογάν πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού με το Ισραήλ που θα περιλαμβάνει υπουργούς ενέργειας, βιομηχανίας και τουρισμού για να εμβαθύνει τη συνεργασία στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου.

 Ο Νετανιάχου και ο Ερντογάν θα επισκεφθούν τις χώρες τους», αναφέρει το tweet του Τούρκου δημοσιογράφου.

Το ερώτημα είναι τί θα πράξουν Ελλάδα και Κύπρος, οι οποίες έχουν δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο…