Κριθαροκουλούρες είναι το πρώτοι πιάτο στο σαββατιάτικο μενού. Ξεκινάει τη διαδικασία σε ένα μπολ όπου ρίχνει νερό, μαγιά, ζάχαρη και ανακατεύει. Προσθέτει αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλεύρι κρίθινο και αλεύρι σταρένιο, ανακατεύει, βάζει αλάτι, ελαιόλαδο και ανακατεύει. Ζυμώνει με τα χέρια, μεταφέρει σε λαδωμένο μπολ, καλύπτει με μεμβράνη και αφήνει να διπλασιαστεί.

Κόβει σε 10 κομμάτια και ανοίγει σε λωρίδες. Τυλίγει σε σαλιγκάρι, μεταφέρει σε ταψιά με λαδόκολλα, σκεπάζει και αφήνει να φουσκώσουν. Ψήνει, αφήνει να κρυώσουν, κόβει στη μέση, τοποθετεί σε ταψιά με λαδόκολλα και ψήνει ξανά σε χαμηλότερη θερμοκρασία μέχρι να αφυδατωθούν και να γίνουν τραγανά. Για το σερβίρισμα βάζει τη μια κριθαροκουλούρα σε πιάτο σερβιρίσματος και προσθέτει ελαιόλαδο, ντομάτα σε κομμάτια ή τριμμένη, κάππαρη, ρίγανη, αλάτι και τυρί κρέμα.

Μπακαλιάρο πλακί προτείνει για κυρίως γεύμα, ένα φαγητό ελαφρύ, αρωματικό, θαλασσινό, μεσογειακό και εύκολο στην παρασκευή του. Σε ένα ταψί βάζει πατάτες και κρεμμύδι κομμένα σε ροδέλες, σκόρδο σε φέτες, προσθέτει ελαιόλαδο, νερό, ρίγανη, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, καλύπτει με αλουμινόχαρτο και ψήνει για 1 ώρα. Σε μπολ βάζει τριμμένες ντομάτες, πελτέ ντομάτας, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, μέλι και ανακατεύει. Κόβει μπακαλιάρο φιλέτο σε μεγάλα κομμάτια, τα βάζει στο ταψί πάνω από τις πατάτες, απλώνει τη σάλτσα, βάζει ελαιόλαδο, κάππαρη και ψήνει στο γκριλ. Αφαιρεί και σερβίρει με ελαιόλαδο και ρίγανη.

Για γλυκό, ο Άκης μας ταξιδεύει στην Ισπανία αφού τα churros είναι η ισπανική εκδοχή των λουκουμάδων, μια λιχουδιά πολύ λαχταριστή και μια καταπληκτική βάση για να περιχύνουμε από πάνω ότι λαχταράει η καρδιά μας. Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνει νερό, βούτυρο, ζάχαρη, αλάτι, βανίλια και ανακατεύει μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Βάζει αλεύρι και ανακατεύει μέχρι να δέσει το μείγμα. Αφήνει να κρυώσει και μεταφέρει  σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι. Σε τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνει το μείγμα σε σήμα από churros και ψήνει μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Για το σερβίρισμα, μεταφέρει απευθείας σε ένα μπολ που έχει ανακατέψει ζάχαρη με κανέλα ή εναλλακτικά, αφαιρεί σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρει με γκανάς σοκολάτας.

Την Κυριακή 27 Ιουνίου στις 16:40 ο Άκης Πετρετζίκης στο επεισόδιο του «Kitchen Lab», μας δείχνει συνταγές αμιγώς καλοκαιρινές, δροσερές, πολύ ιδιαίτερες και πεντανόστιμες.

Σούπα πεπόνι με τζίντζερ και βασιλικό, ένα απόλυτα καλοκαιρινό ορεκτικό, ανοίγει το κυριακάτικο μενού. Πρώτα βάζει σε μια κατσαρόλα νερό, ζάχαρη, τζίντζερ τριμμένο και μεταφέρει σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αφαιρεί και αφήνει να κρυώσει. Προσθέτει στην κατσαρόλα πεπόνι κομμένο σε κυβάκια, καλύπτει με μεμβράνη και μεταφέρει στο ψυγείο.

Βάζει το μείγμα σε κανάτα, προσθέτει βασιλικό και χτυπάει με το ραβδομπλέντερ, ενώ σας συμβουλεύει, σε περίπτωση που δεν θέλετε να έχει κομμάτια, να περάσετε το μείγμα από σίτα με πετσέτα και να αφήσετε να σουρώσει χωρίς να το πιέζετε με κουτάλι. Σερβίρει την κρύα του σούπα με πεπόνι σε κομμάτια και βασιλικό.

Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ προτείνει σολομό με κάρι, τζίντζερ, κουρκουμά, γκαράμ μασάλα, τσίλι αλλά και μια κρέμα που θα δέσει τα πάντα στην εντέλεια.

Η διαδικασία είναι απολαυστική και ξεκινάει σε κατσαρόλα, όπου ο Άκης βάζει ρύζι μπασμάτι, νερό, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φέτες λεμονιού, δεντρολίβανο και βράζει. Για τον σολομό, σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, αφαιρεί προσεκτικά το δέρμα, βάζει αλάτι και τον βάζει στην κατσαρόλα. Ψήνει για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, αφαιρεί και αφήνει στην άκρη.

Σε μιξεράκι βάζει τζίντζερ, σκόρδο, πιπεριά τσίλι, κουρκουμά, garam masala, ζάχαρη, ελαιόλαδο και χτυπάει μέχρι να έχει μια πάστα μπαχαρικών. Βάζει ξανά την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτει κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πάστα κάρι και ανακατεύει. Βάζει κρέμα καρύδας, αφήνει να πάρει μια βράση, προσθέτει τον σολομό, αλάτι και σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά.

Αφαιρεί και σερβίρει με το ρύζι, αραβικές πίτες, chutney μάνγκο, φέτες λάιμ και κόλιανδρο.

Για γλυκό, ο Άκης φτιάχνει παγωτό γιαούρτι, light, με καθόλου ζάχαρη, αλλά μόνο μέλι.

Αρχικά, σε ένα μπολ ανακατεύει  γιαούρτι στραγγιστό με μέλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στην συνέχεια σε μια φόρμα, απλώνει μεμβράνη, βάζει όλο το μείγμα, καλύπτει με μεμβράνη και μεταφέρει στην κατάψυξη για 8-10 ώρες. Κόβει ένα κομμάτι από το μείγμα, το σπάει σε κομμάτια και το βάζει σε μιξεράκι. Προσθέτει νερό σε δόσεις και χτυπάει μέχρι να έχει την υφή παγωτού. Τόσο απλά, σερβίρει το παγωτό του με μέλι, καρύδια και παστέλι.

«Kitchen Lab», κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16:40