Το έργο είναι βασισμένο στην ποίηση των:

Σεφέρη, Καβάφη, Παλαμά, Εφταλιώτη, Διδώ Σωτηρίου, Αγ. Σημηριώτη, Κ.Χ. Μύρη, Απ. Μαγγανάρη, Γ. Λιάκου, Πασχάλη Τόνιου και George Horton, Lawrence Durrell.

Ερμηνεύουν:

Πασχάλης Τόνιος, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Σουλτάτου, στην αφήγηση ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Συμμετέχουν:

Παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου

Αδερφές Φεργαδιώτη Αναστασία, Ηλιάνα, Λυδία

ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, μουσικό σχήμα που δημιούργησε ο Πασχάλης Τόνιος, με πρώτη ηχογράφηση το παραπάνω έργο, στην ενορχήστρωση και στο βιολί ο Κυριάκος Γκουβέντας και ο Χρήστος Ζούμπος

Στα φωνητικά:

Μαρία Λούκα, Μαρίνα Μανολοπούλου, Λίνα Κιοσσέ και ο Πασχάλης Τόνιος.

Ως Έλληνας καλλιτέχνης ένιωσα την ανάγκη αυτή τη χρονιά, στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, να γράψω ένα έργο μελοποιώντας τα σπουδαία ποιήματα που αναφέρονται στη Μικρασιατική καταστροφή, φέρνοντας στη μνήμη μας ιστορικά στοιχεία που δε πρέπει να ξεχνάμε.

Το ύφος και η ρυθμολογία του έργου έχουν τις ρίζες τους στη Μικρασιατική μουσική και τις Βυζαντινές Κλίμακες.

Το έργο που η θεματική του ακουμπά στην ιστορία μας, μέσα από τον λόγο και τη μουσική, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη των προγόνων μας που χάθηκαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες.

Στην εμπειρία του εκτοπισμού, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο ξεριζωμός αποτελούν ένα δραματικό γεγονός το οποίο έλαβε ευρύτερες νοηματικές διαστάσεις με διαγενεακή αναφορά που εξελίχθηκε σε συλλογική εμπειρία και απέκτησε το νόημα του πολιτισμικού τραύματος. Το τραύμα επηρέασε και άλλαξε την ταυτότητα των ανθρώπων, δημιουργώντας μια νέα προσφυγική ταυτότητα, η οποία απέκτησε συλλογική διάσταση παρά την ποικιλομορφία της. Σχεδόν σε όλη την επικράτεια δημιουργήθηκαν διάφορες πόλεις και χωριά με ονομασίας πόλεων της Μικράς Ασίας, με πρώτη και καλύτερη η πόλη που ζω, η Νέα Σμύρνη.

Αποσπάσματα από το έργο παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής με τη χορωδία του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Επόμενες παρουσιάσεις στις 12 Σεπτεμβρίου στην Καλλιθέα, στις 27 Σεπτεμβρίου στη Νέα Σμύρνη (Ιωνικές Γιορτές) και στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (σήμερα εθνικό Ιστορικό Μουσείο) με ομιλητή τον Τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τη συμμετοχή όλων των συντελεστών του έργου, τραγουδιστές, αφηγητές, χορωδία και φυσικά την ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ.

Τον Δεκέμβριο αναμένετε η παρουσίασή του στο Ιστορικό χώρο του Παρνασσού εκεί που η ποίηση συναντά τον φυσικό της χώρο, η ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Η τέχνη, ως παράλληλος της κάθε εποχής, έχει χρέος να αναδεικνύει κάθε φορά, τα ιστορικά γεγονότα με μια νέα ματιά να τα παρουσιάζει στο τώρα, στέλνοντας τα δικά της μηνύματα, ακονίζοντας έτσι τη μνήμη μας.

Γιατί λαός χωρίς μνήμη κινδυνεύει πάλι από τα ίδια λάθη!

Πασχάλης Τόνιος