Το πρόβλημα με την κατασκευή iPhone στις ΗΠΑ δεν είναι απλώς το υψηλό κόστος, αλλά η πρακτική αδυναμία υλοποίησης, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο "The Free Press" με τίτλο "Κίνα και Αμερική συμφωνούν! Apple is too big to fail". Η Apple εξαρτάται από μια εξαιρετικά περίπλοκη και εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού στην Κίνα, που περιλαμβάνει εκατοντάδες εργοστάσια και εκατομμύρια εργαζόμενους. Οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ δημιούργησαν αβεβαιότητα στην αγορά, παρότι τελικά εξαιρέθηκαν πολλά τεχνολογικά προϊόντα.
Οι ΗΠΑ βλέπουν την Apple ως σύμβολο εθνικής τεχνολογικής υπεροχής, ενώ η Κίνα τη θεωρεί έναν πολύτιμο εταίρο τεχνογνωσίας και απασχόλησης. Οποιαδήποτε προσπάθεια μεταφοράς της παραγωγής στην Αμερική απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και χρόνο — κάτι που η Apple και οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να πετύχουν άμεσα. Η εξάρτηση της Apple από την Κίνα την καθιστά ευάλωτη, ενώ παράλληλα ενισχύει τους Κινέζους ανταγωνιστές της, οι οποίοι φτάνουν πλέον στα ίδια (ή και ανώτερα) επίπεδα ποιότητας.
Το άρθρο καταλήγει ότι η μεταφορά της παραγωγής εκτός Κίνας δεν είναι απλώς δύσκολη — είναι σχεδόν αδύνατη στο προβλεπόμενο μέλλον, κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας, της κλίμακας και της πολιτικής εξάρτησης που έχει αναπτυχθεί επί δεκαετίες.
Διαβάστε αναλυτικά:
Το πρόβλημα με την κατασκευή iPhone στην Αμερική δεν είναι ότι θα κόστιζαν 3.500 δολάρια το καθένα. Είναι ότι δεν θα κατασκευάζονταν καθόλου.
Δεν χρειάζεται πανικός και επιδρομές στο Apple Store. Το iPhone και άλλες μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές γλίτωσαν τους «αμοιβαίους δασμούς» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ -συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγικών δασμών 125% στην Κίνα- σε μια αδιαφανή ανακοίνωση από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Παρόλο που ο Τραμπ ανακοίνωνε ότι «ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» θα υπόκειται σε έναν νέο «κουβά» δασμών, παρόλα αυτά ισχύει ότι τα ηλεκτρονικά είδη που κατασκευάζονται στην Κίνα υπόκεινται, προς το παρόν, «μόνο» σε δασμούς 20%.
Είναι απίθανο να μαντέψουν πού θα είναι οι δασμοί την επόμενη εβδομάδα, πόσο μάλλον σε τρεις μήνες. Η αβεβαιότητα που προκαλεί αυτό για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές είναι ενοχλητική. Εάν η Apple εξέδιδε προειδοποίηση για τα έσοδα με βάση τον κίνδυνο δασμών, ποιους αριθμούς θα χρησιμοποιούσε στους υπολογισμούς της ; Οι πολιτικές της κυβέρνησης δημιουργούν τέτοια πλήγματα που η Apple θα μπορούσε εξίσου εύλογα να αυξήσει τις προβλέψεις για τα έσοδα αυτό το τρίμηνο, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν iPhones φοβούμενοι υψηλότερες τιμές και ελλείψεις προϊόντων.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι και οι ΗΠΑ και η Κίνα χρειάζονται την Apple για να πετύχει, αν και για πολύ διαφορετικούς λόγους. Η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο βρίσκεται τώρα παγιδευμένη σε έναν ψυχρό πόλεμο μεταξύ δύο υπερδυνάμεων που θέλουν διαζύγιο αλλά πρέπει να προσποιούνται ότι ο γάμος τους λειτουργεία για χάρη του παιδιού τους.
Για την Ουάσινγκτον, η Apple είναι ένα σύμβολο τεχνολογικής ισχύος. Είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο και μια εταιρεία που παράγει μεγάλο πλούτο για τους (κυρίως Αμερικανούς) μετόχους της.
Η προοπτική η Apple να χάσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια αξίας, όπως συνέβη μέσα σε λίγες εβδομάδες πριν ο Τραμπ προσφέρει μια 90ήμερη παύση στις περισσότερες δασμολογικές ενέργειες την περασμένη εβδομάδα (εξαιρουμένης της Κίνας), θα επηρέαζε σχεδόν όλους όσους έχουν λογαριασμό 401(k) συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που προσφέρεται από εργοδότες στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να αποταμιεύουν ένα μέρος του μισθού τους.
Στην Κίνα, η Apple είναι ο Μεγάλος Δάσκαλος. Για ένα τέταρτο του αιώνα, ο τεχνολογικός γίγαντας έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις σε εξοπλισμό και έχει στείλει χιλιάδες από τους κορυφαίους μηχανικούς του σε εκατοντάδες εργοστάσια σε όλη τη χώρα, εκπαιδεύοντας τους Κινέζους εργάτες πώς να εκπληρούν σχεδόν αδύνατα πρότυπα μηχανικής και στη συνέχεια να κλιμακώνουν την παραγωγή σε τεράστιους όγκους.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Διευθύνοντος Συμβούλου Τιμ Κουκ, οι Κινέζοι προμηθευτές της Apple απασχολούν 3 εκατομμύρια άτομα. Αν η Apple μετέφερε τις δραστηριότητές της σε άλλη χώρα, η Κίνα θα υπέστη σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Ίσως ακόμη χειρότερα, θα έχανε τα πρωτοποριακά μαθήματα που συνεχίζουν να την καθιστούν τον προτιμώμενο κόμβο στον κόσμο για την τεχνολογική παραγωγή.
Η Ουάσινγκτον έχει βάσιμους λόγους να θέλει να φέρει πίσω την τεχνολογική παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, όπως ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, είναι θλιβερά εκτός πραγματικότητας υπονοώντας ότι υπάρχει κάποια βραχυπρόθεσμη λύση. Συμπεριφέρονται σαν η μεταφορά της εφοδιαστικής αλυσίδας της Apple να είναι θέμα θέλησης και κόστους. Αλλά το πρόβλημα με την κατασκευή iPhone στην Αμερική δεν είναι ότι θα έχουν τιμή 3.500 δολάρια το καθένα. Είναι ότι δεν θα κατασκευάζονταν καθόλου.
Κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει: «Δεν είναι αλήθεια! Κοιτάξτε την υπερσύγχρονη κατασκευή της Tesla στο Τέξας». Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν κατανοεί την τεράστια κλίμακα της παραγωγής της Apple.
Κάθε iPhone είναι κατασκευασμένο από 1.000 εξαρτήματα. Για να αποστέλλει η Apple ένα εκατομμύριο μονάδες την ημέρα, απαιτούνται εκατοντάδες εργοστάσια στην Κίνα για να κατασκευάσουν ένα δισεκατομμύριο εξαρτήματα την ημέρα. Είναι μια από τις πιο πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού στη Γη. Και αυτό ισχύει μόνο για το iPhone. Η εφιαλτική πολυπλοκότητα πολλαπλασιάζεται αν συμπεριλάβετε τα iPad, τα MacBook, τα Mac, τα AirPods και τα AirTags. Η Apple αποστέλλει περισσότερα προϊόντα σε μια πολυάσχολη μέρα από ό,τι η Tesla σε έναν ολόκληρο χρόνο.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν θα ανέχονταν την εξαντλητική εργασία που απαιτεί η αλυσίδα εφοδιασμού της Apple.
Σκεφτείτε ότι το 2014, ένα εργοστάσιο με έδρα τη Σαγκάη, που λειτουργούσε από τον ταϊβανέζικο προμηθευτή Pegatron, απασχολούσε 100.000 εργάτες. Κατά καιρούς, η εταιρεία έχανε 25.000 εργάτες το μήνα, σύμφωνα με ένα πρώην στέλεχος της Apple με έδρα την Κίνα. Αυτό σήμαινε ότι «χρειαζόταν να προσλάβουν 25.000 μόνο και μόνο για να παραμείνουν σε σταθερή κατάσταση», ανέφερε. Ένα εσωτερικό «σημείωμα » από την Apple το επιβεβαίωσε αυτό, λέγοντας : «Τα ποσοστά αποχώρησης εργαζομένων στην Pegatron Shanghai ήταν κατά μέσο όρο 6% την εβδομάδα και η μέση θητεία ήταν μόνο 68 ημέρες». (Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί: Αυτές οι θέσεις εργασίας είναι συχνά 12 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα εξαιρετικά μονότονης εργασίας.)
Εάν η κυβέρνηση Τραμπ ήταν σοβαρή για τη μεταφορά ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής iPhone στην Αμερική, θα χρειαζόταν να μεταφέρει τουλάχιστον το 20% του εργατικού δυναμικού της αλυσίδας εφοδιασμού με επίκεντρο την Κίνα, δήλωσε ο Michael Hillman, ο οποίος πέρασε 16 χρόνια επιβλέποντας έργα υλικού στην Apple. Αυτό θα συνεπαγόταν τη δημιουργία ενός στοχευμένου προγράμματος βίζας για 600.000 άτομα.
Η Apple μπορεί να διαχειρίζεται την πιο εξελιγμένη αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο αλλά δεν έχει κάνει ποτέ καμία υλικοτεχνική κίνηση σε τέτοια κλίμακα. Το 2011, η Apple αντιμετώπισε δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές: τις πλημμύρες που συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα στην Ταϊλάνδη και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Κάθε μία από αυτές διέκοψε την τροφοδοσία κρίσιμων εξαρτημάτων για εβδομάδες. Συγκριτικά, η μεταφορά της παραγωγής για κάθε εξάρτημα που αποτελεί το iPhone θα διαρκούσε χρόνια, αν ήταν καν δυνατή.
«Το κτίριο, ο φυσικός εξοπλισμός - αυτό είναι το εύκολο κομμάτι», είπε ο Hillman. «Αλλά το ανθρώπινο κεφάλαιο - η επένδυση σε ανθρώπους, η εμπειρική γνώση - αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι».
Περιττό να πούμε ότι ένα στοχευμένο πρόγραμμα για την πρόσληψη μισού εκατομμυρίου Κινέζων εργαζομένων στην Αμερική δεν θα άρεσε καθόλου στους υποστηρικτές του MAGA - και το Πεκίνο θα μπορούσε να αντιδράσει με διάφορους τρόπους για να βλάψει την Apple.
Το Πεκίνο έχει ασκήσει αθόρυβα την εξουσία του στο παρελθόν. Όταν ο Xi Jinping ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2012, οι μηχανικοί της Apple διαπίστωσαν ότι κανόνες που περιόριζαν την παραμονή τους στη χώρα επιβλήθηκαν ξαφνικά. Μερικοί μάλιστα έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμα επί τόπου. Κατά καιρούς, οι προμήθειες που μετακινούνταν από έναν προμηθευτή της Apple σε έναν άλλο συναντούσαν ανεξήγητα εμπόδια. Ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που ζούσε στην Κίνα εκείνη την εποχή θυμάται ότι τέτοιες δυσκολίες - γνωστές ως bu fang bian στα Μανδαρινικά - έγιναν από σχετικά σπάνιες, πριν αναλάβει ο Xi Jinping, εξαιρετικά πυκνές αφότου ανέλαβε.
Η κινεζική κυβέρνηση είναι σε θέση να καταστήσει τις προσπάθειες διαφοροποίησης της παραγωγής της Apple επώδυνες. «Το μπορούν με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο Brady MacKay, πρώην ακόλουθος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, ο οποίος έχει δει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να αναπτύσσει μια σειρά από τακτικές εναντίον άλλων εταιρειών για να ασκήσει την πολιτική του. «Πρώτες ύλες - μπορούν να σταματήσουν ξαφνικά», είπε. «Ηλεκτρισμός - ξαφνικά είναι διαθέσιμος μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα».
Η διείσδυση της Apple στην Κίνα, που διήρκεσε ένα τέταρτο του αιώνα, την έχει κάνει βαθιά ευάλωτη. Ενώ ο Cook αρέσκεται να λέει ότι το iPhone «κατασκευάζεται παντού», υπαινισσόμενος το πώς εκατοντάδες προμηθευτές από τουλάχιστον 40 χώρες συμβάλλουν στην παραγωγή του, όλοι οι δρόμοι περνούν μέσω Κίνας. Ακόμα και τα τηλέφωνα με την ένδειξη «κατασκευασμένο στην Ινδία» απλώς συναρμολογούνται εκεί - μετά από εκτεταμένη επεξεργασία εργαλείων, σφράγισης, διαμόρφωσης, χάραξης και τοποθέτησης όλων των υλικών και εξαρτημάτων στην Κίνα.
Εν τω μεταξύ, τα μαθήματα μηχανικής της Apple προς τους κορυφαίους προμηθευτές της Κίνας έχουν αποδόσει τα μέγιστα. Τα τελευταία τηλέφωνα από τους εγχώριους πρωταθλητές Huawei και Oppo τώρα ισοφαρίζουν, και μάλιστα ξεπερνούν, τις ναυαρχίδες της Apple. Ο μαθητής, όπως λένε, γίνεται ο δάσκαλος.
Ο Χίλμαν, ο βετεράνος της Apple με 16 χρόνια εμπειρίας, συνέκρινε το Πεκίνο με «έναν δάσκαλο των Σαολίν που μπορεί να ακινητοποιήσει τον αντίπαλό του με ένα απλό τσίμπημα δύο δακτύλων σε ένα νευρικό σύμπλεγμα». Είναι μια καλή αναλογία.
ΠΗΓΗ: The Free Press