έρχεται η χειμερινή ώρα που θα μας χαρίσει μια επιπλέον ώρα στο κρεβάτι. Έχουν ειπωθεί πολλά για τα υπέρ και τα κατά της αλλαγής ώρας και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «British Sleep Society» κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα ύπνου ζητούν να σταματήσει η εναλλαγή χειμερινής-θερινής ώρας εν μέσω φόβων ότι τροφοδοτεί την αύξηση του καρκίνου, των τροχαίων ατυχημάτων και των προβλημάτων ύπνου.
Η πρακτική της εναλλαγής ώρας εισήχθη για πρώτη φορά το 1916 σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού αξιοποιώντας στο έπακρο τις ώρες της ημέρας τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημαίνει ότι τα ρολόγια πηγαίνουν μπροστά κατά μία ώρα στη 1 π.μ. την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω στις 2 π.μ. την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Το επιχείρημα είναι ότι καθώς οι μέρες μεγαλώνουν, η μετατόπιση των προγραμμάτων μας δίνει στους ανθρώπους περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Όμως με βάση επιστημονικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τις αρνητικές συνέπειες της αλλαγής του ρολογιού οι ειδικοί ζητούν να σταματήσει αυτή η διαδικασία.
Οι κίνδυνοι
Η απώλεια μιας ώρας ύπνου όταν τα ρολόγια κινούνται προς τα εμπρός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο πληθυσμός να αισθάνεται πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο. Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται κατά περίπου έξι τοις εκατό μετά την άνοιξη της θερινής ώρας.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων, αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών συμπεριφορών και αυξημένη θνησιμότητα τις ημέρες μετά την αλλαγή των ρολογιών μας. Εν τω μεταξύ, το σώμα μας βασίζεται στον λαμπερό πρωινό Ήλιο για να διατηρεί τα ρολόγια του σώματός μας ευθυγραμμισμένα με τον κανονικό 24ωρο ηλιακό κύκλο.
Υπάρχει ένα αυξανόμενο – αν και κάπως αμφισβητούμενο – σύνολο αποδείξεων ότι μια αναντιστοιχία μεταξύ του ήλιου και του σώματός μας μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ζουν στη Δύση μιας ζώνης ώρας – όπου η αναντιστοιχία μεταξύ της ηλιακής ώρας και των ρολογιών του σώματός μας είναι μεγαλύτερη – έχουν υψηλότερο κίνδυνο λευχαιμίας, καρκίνου του στομάχου, καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνου του μαστού.
Δεδομένου ότι αυτή η αναντιστοιχία είναι πολύ παρόμοια με εκείνες που παρατηρούνται όταν τα ρολόγια πηγαίνουν προς τα εμπρός, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η θερινή εξοικονόμηση μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο. Η προοπτική της British Sleep Society τονίζει ότι ο ύπνος είναι κρίσιμος παράγοντας για την υγεία και την ευεξία και οι επιβαλλόμενες αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να ρυθμίζουμε τα… κλειστά μάτια μας.
ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr