Σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου 2013 έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες αθλητικούς δημοσιογράφους.

Ο μεγάλος Φίλιππος Συρίγος, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών ύστερα από σκληρή μάχη με την επάρατο νόσο, η οποία δεν τον λύγισε ποτέ. Υπήρξε άψογος επαγγελματίας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Δεν απέφευγε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις στο συνδρομητικό κανάλι με το οποίο συνεργαζόταν, παρότι έδινε παράλληλα ένα σκληρό αγώνα για τη ζωή του. Έναν χρόνο πριν εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο, παρότι ήταν φανερά εξασθενημένος από την άνιση μάχη που έδινε, είχε ταξιδέψει στο φάιναλ-φορ του Λονδίνου, σχολιάζοντας από κοντά τα παιχνίδια του Ολυμπιακού.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Αθλητική Ηχώ ενώ στη συνέχεια ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής του αθλητικού τμήματος της Ελευθεροτυπίας. Στην ΕΡΤ εντάχθηκε τη δεκαετία του 1980, όπου και έγινε γνωστός από τις περιγραφές του στις σαββατιάτικες τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων καλαθοσφαίρισης του ελληνικού πρωταθλήματος. Γρήγορα απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα, ενώ ταύτισε το όνομά του με την εποποιία της εθνικής ομάδας μπάσκετ, καθώς ήταν ο άνθρωπος που είχε περιγράψει τον ιστορικό τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987, με τη Σοβιετική Ένωση, όπου η ελληνική ομάδα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε στην έκδοση του πετυχημένου εβδομαδιαίου μπασκετικού περιοδικού «Τρίποντο» το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1988. Εκτός από την ΕΡΤ εργάστηκε και στο Μega, τον ΑΝΤ1 ενώ τελευταίος του σταθμός ήταν το συνδρομητικό κανάλι της Nova.

Οι ατάκες που έμειναν στην ιστορία

Εκτός από τον μεγάλο επαγγελματισμό του, ο Συρίγος έμεινε στην ιστορία για τις μυθικές ατάκες που έγραψαν ιστορία.

Τίποτα δεν μας σταματά

"Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά"... Η φωνή του Φίλιππα Συρίγου ταυτίστηκε με τα πιο συγκλονιστικά δευτερόλεπτα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Τα "χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα" δεν κρατούσαν μόνο την... "πρόκριση" (λάθος που αναδεικνύει όλο το μεγαλείο των συναισθημάτων της αγωνίας και της συγκινησιακής φόρτισης της στιγμής) αλλά όλους τους Έλληνες. "101-102 ... 101-103" και η ανάσα κόβεται για 4 δευτερόλεπτα. "Βάλτερς για τον Γιοβάισα, σουτ τριών πόντων και η μπάλα έξω" ... Ανακούφιση ... "είναι το ΤΕΛΟΣ". Πανζουρλισμός ... "η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης". Επανάληψη για να το πιστέψουμε ... "η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης".

 ''Είναι κλοπή"

Ο Άρης προηγείται 89-88 της Μπαρτσελόνα στην έδρα της και έχει την επαναφορά της μπάλας μόλις 2" πριν το τέλος. Ωστόσο οι διαιτητές σφυρίζουν φάουλ στον Σούμποντιτς και ο Φίλιππας Συριγός, που νομίζει ότι οι Καταλανοί θα έχουν 1+1 βολές, ξεσπά: "Ωωωωω, ωωωω, αν είναι δυνατόν. Είναι κλοπή. Είναι κλοπή". Τελικά οι παίκτες της Μπαρτσελόνα επαναφέρουν την μπάλα από την πλάγια γραμμή χωρίς να προλάβουν να σκοράρουν.

 "Οι διαιτητές είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει στο μπάσκετ"

Η... συμπάθεια του Φίλιππα Συρίγου στους διαιτητές ήταν γνωστή. Δεν έχανε την ευκαιρία σχεδόν σε κάθε ματς να τους τα "ψέλνει". Χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα σε ένα ματς του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα που έχει κριθεί υπέρ του. Οι ρέφερι σφυρίζουν βήματα στον Καλάθη και ο Συρίγος καταθέτει την άποψή του: "Ντάξει... διαιτητές είναι... Τι να κάνουμε; Οι διαιτητές είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει στο μπάσκετ διαχρονικά".

"Ο Ναβάρο είναι μπασκετικό σίχαμα"

Από την κριτική του στις μεταδόσεις δεν γλίτωναν ούτε οι παίκτες τους οποίες φρόντιζε να τους περιποιείται και στην εκπομπή του στη Nova. Αργύρης Πεδουλάκης και Γιώργος Συρίγος τον ακούνε έκπληκτο να λέει ότι ο Ναβάρο είναι μπασκετικό σίχαμα. Ο κόουτς θεωρεί ότι δεν τον συμπαθεί γιατί δεν παίζει άμυνα: "Όχι, ο Ναβάρο όπως και ο Ρέγιες είναι προβοκάτορες. Κοιτάνε να κοροϊδέψουν. Ο Ρέγιες πρέπει να παίζει με μάσκα, βατραχοπέδιλα, αναπνευστήρα".

"Είμαστε σοβαροί που βλέπουμε αυτό το ριπλέι;"

Ο Φίλιππας Συρίγος συχνά-πυκνά τα έβαζε και με τους σκηνοθέτες. Στην αρχή τους έδινε οδηγίες. Οι παλαιότεροι θυμούνται το "Κύριε σκηνοθέτα δεν ζήτησα αυτό το πλάνο… Μπάσκετ βλέπουμε…". Στη συνέχεια σημείωνε απλά τα λάθη με την... απαραίτητη δόση ειρωνείας. Όπως σε φιλικό Ελλάδα-ΗΠΑ στο ΟΑΚΑ: "Είμαστε σοβαροί που βλέπουμε αυτό το ριπλέι με την πλάτη του διαιτητή να καλύπτει τα πάντα; Έχουμε 14 κάμερες και βγάζουμε αυτό; Μπράβο συγχαρητήρια".

Αθλητική ανασκόπηση 1982

Για το τέλος δεν αφήσαμε κάποια επική ατάκα, αλλά ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το μακρινό 1982. Ένα μικρό τηλεοπτικό απόσπασμα από την αθλητική ανασκόπηση της χρονιάς, με το μπάσκετ να το προλογίζει ο 34χρονος τότε Φίλιππας Συρίγος.

Η τελετή έναρξης του... ελληνικού χρέους! Τί έλεγε ο Μεγάλος Συρίγος