Ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της εφετινής Greek Basketball League. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 78-71 των Πειραιωτών στο κατάμεστο ΣΕΦ, για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος, απολαμβάνοντας πλέον τη μοναξιά της κορυφής στη βαθμολογία με ρεκόρ 4-0 και υποχρεώνοντας την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στην πρώτη ήττα της.

Τα δεκάλεπτα: 23-23, 38-48, 55-62, 71-78

Με μεγάλο ηγέτη τον Ναν και παιχνίδι από την αρχή ως το τέλος στον ρυθμό που ήθελε, ο Παναθηναϊκός άλωσε το ΣΕΦ και πήρε αβαντάζ για τα πλέι οφ, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς. Οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν στο τέλος στους 6 (71-78), ενώ βρέθηκαν να χάνουν και με 16 πόντους (57-73).

Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα του αγώνα, με τις δύο ομάδες να δείχνουν την ποιότητά του. Ο Ολυμπιακός ήθελε να μεταφέρει το παιχνίδι στο «κουτί», ο Παναθηναϊκός με τον Μπράουν να εκτελεί 3/3 τρίποντα και πολλές καπνισμένες κάνες θέλησε να το μεταφέρει στην περιφέρεια. Καθένας κάτι πήρε.

Ο Ολυμπιακός φόρτωσε νωρίς στις αρχές τής δεύτερης περιόδου τον Λεσόρ με δύο φάουλ, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο επτάλεπτο του πρώτου δεκαλέπτου να προηγείται με 7 πόντους. Οι «κόκκινοι» πήραν πόντους από τον Φαλ, που κυριάρχησε, αλλά και χάρη στην καλή τους κυκλοφορία από τον Φουρνιέ και όχι μόνο και ισορρόπησαν την κατάσταση, για να ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος με σκορ 23-23.

Ο Μιλουτίνοφ μπορεί να κέρδισε όπως είπαμε νωρίτερα το δεύτερο φάουλ του Λεσόρ, όμως αδυνατούσε να κυνηγήσει στην περίμετρο τον Μήτογλου, ο οποίος τιμώρησε την αμυντική αδυναμία και τις βοήθειες που πήγε να δώσει ο Σέρβος με 2/2 τρίποντα. Συνολικά ο Παναθηναϊκός είχε εντυπωσιακά ποσοστά από την περιφέρεια, εξαιρουμένου του Οσμάν, που δεν ήταν σε καλό φεγγάρι.

Όταν βγήκε ο Ουόκαπ (έπαιζε εντυπωσιακή off ball άμυνα στον Ναν) για να πάρει ανάσες, «ανάσανε» ο Αμερικανός τού Παναθηναϊκού. Η δεύτερη πεντάδα του Μπαρτζώκα όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε, αλλά ο Ολυμπιακός έκανε το λάθος να ακολουθήσει τους φιλοξενούμενους στο περιφερειακό παιχνίδι και ο… διαγωνισμός τριπόντων είχε αποτέλεσμα να πάει ο Παναθηναϊκός στα αποδυτήρια με +10 (38-48).

Ο Ολυμπιακός στο διάστημα που ήταν στον πάγκο και Βεζένκοφ και Φουρνιέ είχε πολύ χαμηλή παραγωγικότητα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι παίκτες του Αταμάν και πήγαν με ψυχολογικό προβάδισμα στα αποδυτήρια, χάρη σε μπάζερ (δίποντο) του Γκραντ.

Φορτώθηκε με φάουλ ο Λεσόρ

Υπό άλλες συνθήκες η φάση που ο Λεσόρ χρεώθηκε με φάουλ στον Βεζένκοφ και ταυτόχρονα με τεχνική ποινή (και μία ο πάγκος) θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός, όμως, είχε απέναντί του μια ομάδα εντελώς μπερδεμένη, που τον ακολουθούσε στον ρυθμό, που δεν είχε την υπομονή να περάσει την μπάλα στο «ζωγραφιστό» και που όσο επιχειρούσε να πάρει το ματς από τα τρίποντα ήταν καταδικασμένη να παρακολουθεί.

Σε ένα… ριμέικ του αγώνα με την Μπάγερν, δύο παίκτες έκαναν τη ζημιά. Ο Ναν έβγαζε μάτια, σούταρε με εντυπωσιακά ποσοστά και τέλειωσε τη… δουλειά με 25 πόντους και μια σπουδαία παρουσία. Από τη στιγμή που πήρε μπροστά κανείς δεν μπόρεσε να τον περιορίσει κι ο Παναθηναϊκός όχι μόνο διατήρησε τη διαφορά, αλλά την πήγε μέχρι τους 16 πόντους.

Δίπλα στον Ναν στοιχήθηκε ο Μπράουν, που έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο στα ντέρμπι, τη στιγμή που ο Σλούκας πέρασε και δεν ακούμπησε. Ερνανγκόμεθ και Μήτογλου βοήθησαν σε διαφορετικούς τομείς, ο Γκραντ έχει πάντα πολύπλευρή συνεισφορά και ο Παναθηναϊκός έκανε το… κομμάτι του στο ΣΕΦ.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας έκλεισε σε απίστευτο βαθμό το ροτέισον. Ο Φουρνιέ ήταν φιλότιμος και με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ (αλλά με 5/16 σουτ) λες ότι έκανε τη δουλειά του. Ο Βεζένκοφ είχε 23 πόντους και 7 ριμπάουντ, με πολύ καλύτερη οικονομία και για άλλο ένα ματς ήταν κορυφαίος της ομάδας του. Ο Ράιτ ήταν ο καλύτερο των ψηλών και τέλειωσε το ματς με 14 πόντους.

Πέραν τούτο, ο Ντόρσεϊ το… σώζει κάπως με τα 6 ριμπάουντ που κατέβασε, αλλά με 1/9 σουτ, δεν έθελξε. Ο Παναθηναϊκός δικαίως πέρασε από την έδρα τού αντιπάλου, αποκτώντας προβάδισμα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Τα δεκάλεπτα: 23-23, 38-48, 55-62, 71-78.