Στην περίπτωση του Μόουζες Ράιτ επένδυσε ο Ολυμπιακός για να καλύψει το κενό που υπάρχει αυτό διάστημα κάτω από τα καλάθια, λόγω της παράλληλης απουσίας των Φαλ και Μιλουτίνοφ.
Οι Πειραιώτες κοίταξαν στην αγορά τής Τουρκίας γιατί εκεί, δεδομένα, υπήρχαν καλοί ψηλοί για να κάνουν τη δουλειά ακόμα και σε ομάδα Ευρωλίγκας, όπως είναι ο Ολυμπιακός, με συμβόλαια της τάξης από 300.000 μέχρι 500.000 ευρώ.
Ο Μπαρτζώκας, φυσικά, τα γνώριζε πολύ καλά αυτά, για αυτό πήγε και πήρε από τη γειτονική χώρα τον Μόουζες, αν και αρχικά είχε κοιτάξει στην αγορά της Αμερικής. Στο ΝΒΑ δηλαδή. Γιατί καλός και χρυσός ο Ράιτ, με ενέργεια και διάθεση, που μπορεί να ταιριάξει με τους Φαλ και Μιλουτίνοφ όταν επιστρέψουν, αλλά προφανώς υπάρχουν καλύτερες λύσεις κάτω από το καλάθι.
Για αυτό και κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι αρχικά ο Μπαρτζώκας ψάχτηκε με την περίπτωση του Άντονι Γκιλ, των Ουάσινγκ Ουίζαρντς, που δεν έχει ρόλο στην ομάδα του ΝΒΑ, και κάποια στιγμή αναμένεται να επιστρέψει στην Ευρώπη.
Γιατί λέμε ότι μπορεί να επιστρέψει και γιατί ξεχωρίζει την περίπτωσή του ο κόουτς του Ολυμπιακού; Γιατί πλην τής Τουρκίας που είχε παίξει για μια σεζόν, είχε βρεθεί για σχεδόν μια τριετία στη Χίμκι - Εκεί, μάλιστα, συνεργάστηκε με τον Μπαρτζώκα!
Ο Γκιλ δεν είναι ακριβώς 5άρι, καθώς με ύψος 2.03 μ. περισσότερο λογίζεται ως 4άρι, αλλά ακόμα και στο ΝΒΑ που τα κορμιά είναι διαφορετικά, παίζει κάτω από τη ρακέτα - Όπως και ο Μπαρτζώκας τον έβαζε κάτω από το καλάθι στη Χίμκι.
Έτσι κι αλλιώς βέβαια ο Ολυμπιακός πήγε στη λύση του Μόουζες, αλλά έχει ενδιαφέρον για ποιους παίκτες ψάχτηκε ο Μπαρτζώκας, προφανώς σκεπτόμενος και την επόμενη μέρα που θα επιστρέψουν οι Φαλ-Μιλουτίνοφ. Αλλά και το κασέ κάθε παίκτη.
Για αυτόν είχε ρωτήσει το περασμένο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός!
Μια και αναφερθήκαμε στην Αμερική και τους παίκτες που ζαχαρώνουν οι ελληνικές ομάδες, κρατήστε ένα όνομα ακόμα: Σάντο Μαμουκελασβίλι - Σάντο "Μαμού", όπως λένε στις ΗΠΑ.
Είναι 24 ετών, Γεωργιανός, αριστερόχειρας, 2,06 μ. αλλά σούτέρ του θανάτου (για τη θέση 3 ή 4), που έχει συμβόλαιο με τους Σπερς και τώρα αγωνίζεται στη θυγατρική ομάδα τους στη G-League. Το περασμένο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός είχε ρωτήσει για την περίπτωσή του, αλλά ο Μαμού δεν ήθελε να έρθει στην Ευρώπη. Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι το καλοκαίρι του 2024 είναι πολύ πιθανό να το κάνει.
Αν το αποφασίσει, ο Παναθηναϊκός έτσι κ αλλιώς θα έχει το νου του. Αλλά και οι περισσότερες ομάδες στην Ευρωλίγκα, καθώς μιλάμε για εξαιρετικό κορμί, κίνηση και βρωμόχερο. Θα περιμένουμε και θα δούμε.
Πότε θα επιστρέψει ο Μιλουτίνοφ
Στα πιτς βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, καθώς ο ψηλός τού Ολυμπιακού τραυματίστηκε στο πόδι στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ, και αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Γράφουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα δεδομένου ότι αλλού γράφουν/λένε για 6 εβδομάδες, αλλού για 8 εβδομάδες απουσίας κ.ο.κ. Η αλήθεια, όμως, όταν μιλάμε για αθλητές αυτού τού επιπέδου είναι συγκεκριμένη και διαφωτιστική.
Η ορθοπεδική στους απλούς ανθρώπους είναι διαφορετική σε σχέση με έναν επαγγελματία αθλητή. Αρχικά, για να διευκρινίσουμε μια ακόμα... χοντράδα που γράφτηκε, το κάταγμα δεν μπορεί να πάει συντηρητικά και να μην υπάρξει πρόβλημα! Γιατί για να αποφύγει το χειρουργείο θα πρέπει να μπει το πόδι για 1,5 μήνα σε μπότα, να μην κινείται το κορμί λόγω αυτή της συνθήκης και, το πιθανότερο σενάριο, να κάνει ατροφία ο μυς. Με τον φόβο, μάλιστα, στο τέλος να μην κολλήσει κιόλας στο κάταγμα.
Η αντιμετώπιση, λοιπόν, πρέπει να είναι χειρουργική, προκειμένου να αρχίσει και η μυϊκή ενδυνάμωση άμεσα, ώστε να είναι στον 1,5 μήνα καλά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παίξει μπάσκετ στο 1,5 μηνα (6 εβδομάδες) ή ακόμα και στους 2; Όχι!
Μπορεί να χρειαστεί 2 γεμάτους μήνες, ίσως και 3 για να μπει και να παιξει καλά ένας παίκτης όπως είναι ο Μιλουτίνοφ! Γιατί είναι άλλο αν θέλεις απλά να βρεθεί στο παρκέ και να υπάρχει σαν σκιάχτρο και διαφορετικό αν θέλεις τον πραγματικό Μιλουτίνοφ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, και το ψυχολογικό κομμάτι, καθώς μιλάμε για ένα κορμί στα 2,11 μ., στα 125 κιλά, που πρέπει να πιβοτάρει πάνω στο πόδι που έχει κατάγμα. Άρα χρειάζεται να πατήσει καλά, να νιώσει δυνατός, να βρει ξανά ρυθμό. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, λοιπόν, για έναν αθλητή με το κορμί τού Μιλουτίνοφ…