Ο Παναθηναϊκός αδίκησε τον εαυτό του στο τέλος του δραματικού αγώνα με την Μακάμπι, γνωρίζοντας την ήττα με 85-83. Πλέον ολόκληρη η χρονιά για τους Πράσινους στη Euroleague κρίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη (2/5, 21:45) καθώς θέλουν οπωσδήποτε break στο Βελιγράδι ώστε να ισοφαρίσουν εκ νέου τη σειρά και να διεκδικήσουν το εισιτήριο για το Final Four.

Χωρίς να πιάσει καλή απόδοση και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει μέχρι και με 18 πόντους, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει κοντά σε μία σπουδαία ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο, εκμεταλλευόμενος την "αφύπνιση" των Ναν, Λεσόρ και το εξαιρετικό παιχνίδι του Παπαπέτρου. Το παιχνίδι έφτασε στην κόψη του ξυραφιού με τις δύο ομάδες ισόπαλες, αλλά στην τελευταία κατοχή της Μακάμπι ο Γκραντ έκανε φάουλ στον Μπράουν, που διαμόρφωσε το 85-83 με 2/2 βολές. Με 2,6" να απομένουν για το τέλος, ο Ναν επιχείρησε τρίποντο εκτός ισορροπίας, αστόχησε και οι Ισραηλινοί πήραν τη νίκη.

Η προβληματική άμυνα, τα κρίσιμα χαμένα ριμπάουντ και η κακή βραδιά των Σλούκα (άποντος με 0/3 σουτ) και Γκριγκόνις (2 πόντοι) πλήγωσαν τους Πράσινους. Παρ' όλα αυτά, ο εκπληκτικός Ναν λίγο έλειψε να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι με 25 πόντους και πολύ μεγάλα σουτ στο τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Παπαπέτρου ήταν κομβικός για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι με 17 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Λεσόρ σημείωσε 14 πόντους με 6 ριμπάουντ και ο Μήτογλου πρόσθεσε 10 πόντους.

Ο Μπράουν "καθάρισε" για τη Μακάμπι με 16 πόντους και σημαντικά καλάθια στο τέλος, πέραν των βολών που έκριναν το τελικό αποτέλεσμα, ενώ είχε και 8 ασίστ. Ο Νίμπο σημείωσε 22 πόντους και ο Κόλσον πέτυχε 13 πόντους.

Η εξέλιξη του αγώνα:

Η εκκίνηση του Παναθηναϊκού στην αναμέτρηση δεν ήταν καλή. Ο Κόλσον φόρτωσε το πράσινοι καλάθι με 5 γρήγορους πόντους και ο Νίμπο κάρφωσε για το 7-0, την ώρα που η ελληνική ομάδα έμοιαζε εγκλωβισμένη από την πιεστική άμυνα και το physical game της Μακάμπι. Δεν βοήθησε καθόλου το κάκιστο ξεκίνημα του Ναν, ο οποίος είχε 0/2 σουτ και ένα λάθος στα πρώτα λεπτά. Ο Γκραντ σκόραρε τους πρώτους πόντους του Παναθηναϊκού με 2/2 βολές (7-2), ο Μπράουν έκανε το 9-2 και στη συνέχεια ο Αταμάν απέσυρε τον Ναν για να περάσει στο παιχνίδι τον Σλούκα, η παρουσία του οποίου βοήθησε το Τριφύλλι να ισορροπήσει την κατάσταση. Η συμβολή του Παπαπέτρου (μπήκε μετά από ένα λεπτό αγώνα στη θέση του Γκριγκόνις) ήταν επίσης σημαντική, με τον "Παπ" να μειώνει σε 9-6 και τους Λεσόρ, Μήτογλου να αναλαμβάνουν δράση, βοηθώντας τον Παναθηναίκό να μειώσει στους 2 (13-11). Ο Γάλλος πάντως ξεκίνησε άσχημα από τη γραμμή των βολών, με 1/4.

Ο Ναν συνέχισε να κάνει λάθη και ο Γκριγκόνις να αστοχεί, η άμυνα χαλάρωσε και ο Σλούκας δεν είχε πάρει μπρος, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μείνει χωρίς πόντο στα 4 τελευταία λεπτά της πρώτης περιόδου. Σόρκιν και Μπράουν πλήγωσαν το πράσινο καλάθι, η Μακάμπι έτρεξε σερί 10-0 και ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο ούσα μπροστά στο σκορ με 23-11.

Ο Παπαπέτρου "ξεκόλλησε" τον Παναθηναϊκό στην εκκίνηση του δεύτερου δεκαλέπτου (23-13), ενώ ο Βιλντόζα ήρθε από τον πάγκο και σκόραρε για 3 (25-16). Ένα ακόμα καλάθι του Παπαπέτρου έκανε το 28-19, με τον Βιλντόζα στη συνέχεια να κλέβει την μπάλα και να προσφέρει εύκολο καλάθι στον Γκριγκόνις (28-21). Πάνω που το μομέντουμ έμοιαζε να είναι υπέρ του Παναθηναϊκού, η ομάδα του Αταμάν "κόλλησε" ξανά. Μπορεί ο Ναν να "ξύπνησε" πετυχαίνοντας 5 σερί πόντους, αλλά η άμυνα του Τριφυλλιού δεν λειτουργούσε σωστά, με συνέπεια το ψηλό σχήμα της Μακάμπι να κάνει μεγάλη ζημιά.

Ο Γουέμπ μπήκε στην επιθετική εξίσωση για τους Ισραηλινούς, με άξιο συμπαραστάτη τον Νίμπο, ο οποίος ανέβασε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (36-26) με κάρφωμα. Ο Παναθηναϊκός πήρε μία ανάσα με τρίποντο του Βιλντόζα (36-29), όμως ακολούθησαν 8 αναπάντητοι πόντοι, ανεβάζοντας τη διαφορά στο +15 υπέρ της Μακάμπι (44-29).  Τουλάχιστον οι Πράσινοι μπόρεσαν να κλείσουν το πρώτο ημίχρονο με θετικό τρόπο, καθώς με επί μέρους σκορ 8-2 έριξαν τη διαφορά. Υπεύθυνοι για αυτό ήταν εν πολλοίς οι Μήτογλου και Ναν, που με δύο συνεχόμενα τρίποντα στις τελευταίες κατοχές του πρώτου μέρους διαμόρφωσαν το 46-37.

Οι Πράσινοι τα... έσπασαν στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, μένοντας άποντοι για 4 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα η άμυνά τους εξακολούθησε να είναι προβληματική. Νίμπο και Κόλσον μπήκαν ζεστοί στο δεύτερο μέρος, ενώ ένα τρίποντο του Κοέν σφράγισε ένα σερί 11-0 για τη Μακάμπι, εκτοξεύοντας τη διαφορά στους 18 (57-39). Ο Ναν έσπασε το σερί των Ισραηλινών και ο Μήτογλου σημείωσε τρίποντο (57-44), ωστόσο ο Νίμπο απάντησε αμέσως με γκολ-φάουλ για το 60-44. Η διαφορά ανέβηκε εκ νέου στους 17 (62-45), σημείο στο οποίο ο Παναθηναϊκός άρχισε να βγάζει αντίδραση. Ο Γκραντ έκανε την αρχή, για να ακολουθήσουν καλάθια από Λεσόρ και Παπαπέτρου, με τον Έλληνα άσο μάλιστα να μειώνει στους 8 (64-56). Ο Μπράουν απάντησε με δικό του τρίποντο και έτσι η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με σκορ 67-56.

Δύο τρίποντα από Ναν και Βιλντόζα έφεραν τον Παναθηναϊκό στο -7, προτού ο Ναν μειώσει ακόμα περισσότερο (69-63) με 1/2 βολές. Ο Μπράουν απάντησε με 7 δικούς τους πόντους (και 2 του Νίμπο) για να επαναφέρει τη διαφορά στους 13 (78-65). Οι Πράσινοι αντέδρασαν εκ νέου με μπροστάρη τον Ναν, ο οποίος σκόραρε για 3 (78-68). Ο Λεσόρ πέτυχε ακόμα ένα καλάθι και στη συνέχεια ο Παπαπέτρου "μίλησε" ξανά, κρατώντας τους Πράσινους κοντά στο σκορ (81-74). Ο Ναν είχε ζεσταθεί για τα καλά, κάτι που απέδειξε με μεγάλο τρίποντο (81-77), προτού ο Λεσόρ κλέψει και μειώσει σε 81-79. Ο Κόλσον σκόραρε για το 83-79, αλλά ο τρομερός Ναν έφερε τον Παναθηναϊκό σε απόσταση βολής (83-82) με νέο τρίποντο. Οι Πράσινοι έκλεψαν και πάλι την μπάλα, με τον Λεσόρ να κερδίζει βολές αλλά να βάζει 1/2 (83-83).

Στα 15 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, μία αμφιλεγόμενη απόφαση των διαιτητών έβαλε... φωτιά στο ματς. Οι διαιτητές χρέωσαν λανθασμένα τον Λεσόρ με αντικανονικό κόψιμο και μέτρησαν ως καλάθι την προσπάθεια του Μπράουν, αλλά πήγαν αμέσως στο instant replay για να δουν ξανά και ξανά τη φάση. Εν τέλει, αποφάσισαν δικαίως πως το καλάθι δεν μετράει και έδωσαν τζάμπολ μεταξύ Λεσόρ και Νίμπο. Η μπάλα κατέληξε στη Μακάμπι, με τον Μπράουν να παίρνει πάνω του την επίθεση και να κερδίζει φάουλ για βολές. Ο πολιτογραφημένος Ισπανός ευστόχησε και στις 2 για το 85-83. Απέμεναν μόλις 2,6" για τη λήξη. Μετά από τάιμ άουτ του Αταμάν, ο Ναν έγινε αποδέκτης της μπάλας, σούταρε για 3 απέναντι στα απλωμένα χέρια του Νίμπο και βρήκε σίδερο.

Τα δεκάλεπτα: 23-11, 46-37, 67-56, 85-83

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ.