Ποιοτικοί Ελληνες για το επίπεδο του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δεν υπάρχουν εν αφθονία και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Φαίνεται κυρίως από τον Ολυμπιακό, που έχει παίκτες με ελληνικό διαβατήριο, οι οποίοι δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και δεν έχουν μάθει το μπάσκετ εδώ. Όπως ο Τόμας Ουόκαπ, ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Εχει και τον Σάσα Βεζένκοφ, που επίσης έχει ελληνικό διαβατήριο, αλλά ο Βούλγαρος παικταράς είναι από μικρός στην Ελλάδα.

Ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα με τους Ελληνες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα είναι πολύ καλά. Πάντα, όμως, κι αυτός θέλει και θα θέλει τους καλύτερους γηγενείς παίκτες.

Για τους «αιώνιους», πάντως, προσεχώς οι επιλογές θα γίνουν αρκετές. Κατ’ αρχάς το καλοκαίρι του 2025 μπορεί να μείνει ελεύθερος ο Βασίλης Τολιόπουλος. Ο έμπειρος γκαρντ έχει συμβόλαιο με τον Αρη, το ερχόμενο καλοκαίρι, όμως, υπάρχει όρος, που του δίνει το δικαίωμα να πάει σε ομάδα της Ευρωλίγκας.

Το καλοκαίρι του 2025 μένει ελεύθερος και ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ο 27χρονος σέντερ υπέγραψε για ένα χρόνο στη Μονακό και σε 10 μήνες μπορεί να πάει όπου θέλει.

Επίσης δεν μένει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι, αλλά μπορεί να πουληθεί ο Νίκος Ρογκαβόπουλος. Ο χαρισματικός γκαρντ είναι στη Μπασκόνια, πάει πολύ καλά και φέτος οι Βάσκοι δεν τον έδιναν με τίποτα. Του χρόνου, όμως, μπορεί τα δεδομένα να είναι διαφορετικά. Να θέλουν να τον πουλήσουν δηλαδή γιατί το καλοκαίρι του 2026 θα φύγει ως ελεύθερος. Και είναι σίγουρο ότι αν μπει σε καθεστώς πώλησης και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα σπεύσουν να τον πάρουν.

Πριν από όλους αυτούς τους παίκτες, θα γίνει διαθέσιμος ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Ο 32χρονος φόργουορντ είναι στην τελική ευθεία της αποθεραπείας του και σε 2-3 μήνες αναμένεται να είναι έτοιμος. Μόνο, που είναι άγνωστο αν θα θέλει να συνεχίσει στο ΝΒΑ ή να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όπως και να είναι, πρόκειται για ένα παίκτη που μπορεί να δώσει πολλά κυρίως στην άμυνα.

Ελληνες, λοιπόν, δεν υπάρχουν πολλοί, αλλά να που έρχονται οι ευκαιρίες και είναι σίγουρο ότι 1-2 από αυτές οι «αιώνιοι» θα τις αρπάξουν, δυναμώνοντας έτσι το ντόπιο τους στοιχείο.