Τα έχουμε ξαναπεί για τα ρόστερ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού! Ήταν έτσι και αλλιώς ολοκληρωμένα. Παρότι η πιο ηχηρή κίνηση σε Ελλάδα ίσως και Ευρώπη είναι ο Φουρνιέ ας ξεκινήσουμε με τον πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας.

Του Ηλία Μάτσα

Ο Παναθηναϊκός είχε έτσι και αλλιώς ολοκληρωμένο ρόστερ μετά την απόκτηση του Λορέντζο Μπράουν, έχοντας μία από τις κορυφαίες περιφέρειες στην Ευρώπη η κορυφαία με Σλούκα, Γκραντ, Ναν και Μπράουν. Στην πραγματικότητα έκανε μία σημαντική ποιοτική αναβάθμιση, τον Μπαλτσερόφκσι. Ο Παναθηναϊκός και πέρσι έδειξε, ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός τόσο στα γκαρντ όσο και στους ψηλούς στο ρόστερ που δημιούργησε πόσω μάλλον με την απόκτηση του Μπράουν έγινε πυραυλοκίνητος στα γκαρντ.

Δεν ξέρω αν οι Παναθηναϊκοί περίμεναν κάτι άλλο, αλλά η απόκτηση του Γιουρτσεβέν είναι αυτήν τη στιγμή σε επίπεδο χαρακτηριστικών το κομμάτι που έλειπε από τη φροντ λάιν του Παναθηναϊκού. Επαναλαμβάνω ένας πιο έμπειρος με περισσότερες παραστάσεις και ταλέντο από τον Μπαλτσερόφσκι. Γιατί έχοντας την κυριαρχία του Λεσόρ για 30 αγωνιστικά λεπτά στις ρακέτες, την αλτικότητα του Αντετοκούνμπο, την έφεση του Χουάντσο στις αλλαγές, στην άμυνα, αλλά και να ανοίγει χώρους στην επίθεση, μαζί με τον επιθετικό οίστρο του Μήτογλου, έλειπε ένας παίκτης που θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό back up όλων αυτών και τα χρόνια του Τούρκου σέντερ στο NBA δείχνουν, ότι μπορεί να τα καταφέρει επάξια και να αποτελέσει το ιδανικό κομμάτι στο παζλ που έλειπε από τον Παναθηναϊκό. Ειδικά η έφεσή του στα ριμπάουντ και στις δύο πλευρές του παρκέ είναι ένα κομμάτι που έλειπε από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πάμε τώρα στη μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού που είναι του Φουρνιέ στον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά με την απόκτηση του Γάλλου γκαρντ-φόργουορντ έκανε από τα πιο ολοκληρωμένα ρόστερ της ιστορίας της. Κατά την ταπεινή μου άποψη σε επίπεδο ονομάτων το πιο ολοκληρωμένο. Οι γενιές Σπανούλη-Πρίντεζη-Σλούκα-Παπανικολάου ήταν κορυφαίες. Αλλά εδώ μιλάμε για 15 παίκτες πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας θα υπάρξουν αποχωρήσεις άμεσες, με τους πρώτους υποψήφιους να είναι Πετρούσεφ και ΜακΚίσικ, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της κουβέντας μας και την πληρότητα του ρόστερ του Ολυμπιακού.

Τώρα συμβαίνουν δύο τινά στον Ολυμπιακό. Για τον Φουρνιέ, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, ότι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης τοπ επιπέδου Ευρωλίγκας. Δεν θα χρειαστεί προσαρμογή, αλλά από τη στιγμή που είναι Γάλλος και όχι Αμερικανός από το NBA θα είναι ευκολότερο για αυτόν. Και σε μία θέση στο 2-3 που ο Ολυμπιακός σε βάθος χρόνου χρειαζόταν αναβάθμιση. Ο Παπανικολάου είναι στα τελευταία του ποιοτικά χρόνια και ο ΜακΚίσικ, παρότι στα κρίσιμα πέρσι ήταν εξαιρετικός, φαινόταν, ότι διένυε τις τελευταίες του στοπ σεζόν. Οπότε εκτός από ποιοτικά αναβαθμίστηκε και σε μία θέση που χρειαζόταν.

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το πόσο κολλάει αυτή η μεταγραφή στο δόγμα Μπαρτζώκα στο χτίσιμο της ομάδας και πόσο εύκολα θα μπορέσει να τους κάνει ομάδα. Γιατί μιλάμε για δεκαπέντε πολύ μεγάλες προσωπικότητες και για αρκετούς νέους παίκτες, παρότι γνωρίζουν τα μέρη, όπως ο Ντόρσεϊ ή ο Βεζένκοφ, ακόμα και ο Βιλντόζα. Αυτά είναι τα δύο στοιχήματα του Ολυμπιακού που θα έχει ένα μικρό θέμα με τους Έλληνες-ξένους. Αν προχωρήσουν οι ελληνοποιήσεις Φαλ και Μιλουτίνοφ θα ελαφρώσει λίγο σε αυτό το κομμάτι, αλλά στην πραγματικότητα έχει μόλις δύο γηγενείς, τον Λαρεντζάκη και Παπανικολάου, συν δύο τον Βεζένκοφ με τον Ντόρσεϊ, συν τον Γουόκαπ ή όποιος άλλος γίνει Έλληνας. Αυτό πέρα από το πρεστίζ θα πρέπει να το κοιτάξει για την Ελλάδα, γιατί πρέπει να κάνει συνεχώς αλλαγές ξένων. Πρέπει να διαχειριστεί τους ξένους. Πέρσι του στοίχισε ο Ράιτ που δεν τον είχε στους τελικούς, γιατί δεν περίμενε ότι θα χτυπήσει ο Φαλ.

Στο θέμα της Ευρωλίγκας οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν σε επίπεδο ονομάτων τα δύο κορυφαία ρόστερ. Αναμένεται τι θα γίνει και μέσα στο παρκέ, χωρίς να ξεχνούμε, ότι την περσινή σεζόν οι ελληνικές ομάδες τερμάτισε στο 1-3, έχοντας ήδη θέσει το όριο και το ταβάνι ταυτόχρονα.