Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ όταν ήταν 4 ετών. Η μαμά του, του έδωσε μια μπάλα και το μπάσκετ είναι το μόνο άθλημα που έπαιζε όλη του τη ζωή. Όταν άρχισε να μεγαλώνει, ήξερε ότι ήταν κάτι που μπορούσε να κάνει για την υπόλοιπη ζωή του.

Ο 25χρονος Αμερικανός κατάγεται από το Irvine της Καλιφόρνια και έχει αγωνιστεί με τα χρώματα της Βόρεις Μακεδονίας. O Τίμοθι Νεοκάρτες, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε σαν σήμερα (15 Οκτωβρίου) 1997 και θέλει στα γενέθλια του να κάνει δώρο στον εαυτό του μια νίκη στην Euroleague, την πρώτη του στη διοργάνωση και δη κόντρα στον Πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό.

Μπάσκετ από τα 4

Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ για το γυμνάσιο Tusti , αλλά δεν έλαβε υποτροφίες για το Division I, έτσι επέλεξε να πάει στο κολλέγιο. Έπαιξε δύο σεζόν στο Saddleback College και είχε κατά μέσο όρο 20 πόντους ανά παιχνίδι ως δευτεροετής φοιτητής πριν μεταγραφεί στο UC Davis.

«Η Καλιφόρνια είναι τόσο ωραία, έχεις τον ωκεανό, τη φύση αλλά και τη ζωή της πόλης. Είναι ένα μείγμα από όλα. Το να παίζω για το UC Davis ήταν καλό για μένα γιατί δεν ήταν πολύ μακριά από το σπίτι, πράγμα που σήμαινε ότι ήμουν κοντά στους γονείς μου - αλλά ήταν επίσης ένα τέλειο μέρος για να φύγω από το σπίτι και να γίνω άντρας και να μάθω για τον εαυτό μου. Το περιβάλλον ήταν τέλειο», έχει αναφέρει σε συνέντευξη του.

Λετονία μέσω Κίνας...

Μετά το κολέγιο, πήγε στο εξωτερικό για να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα. Πρώτος του σταθμός η Λετονία μέσω Κίνας...

​"Το να βρω την πρώτη μου δουλειά ήταν τόσο δύσκολο, τους πρώτους 3 μήνες ως πρωτάρης δεν είχα ομάδα. Πήγα στην Κίνα για ένα δοκιμαστικό καμπ δύο εβδομάδων και μετά από αυτό, ο ατζέντης μου με πήρε τηλέφωνο για να μου ανακοινώσει ότι μια ομάδα από τη Λετονία, η Βέντσπιλς, με ήθελε όχι με πλήρες συμβόλαιο, αλλά με δοκιμή δύο εβδομάδων» αποκάλυψε και τους έδειξε τι μπορεί να κάνει στο παρκέ και του δόθηκε πλήρες συμβόλαιο μετά από αυτές τις δύο εβδομάδες!

Όταν έφυγε από την Καλιφόρνια για να πάει στην Ευρώπη ήταν ένα αστείο, καθώς η Λετονία ήταν τελείως διαφορετική. Κρύα. Δεν μιλούσε τη γλώσσα και το φαγητό και ο τρόπος ζωής ήταν τόσο διαφορετικά. Ήταν μια τεράστια αλλαγή, αλλά συνάμα συναρπαστική. Δοκίμασε διαφορετικά φαγητά, επισκέφτηκε μέρη.

Η εκτόξευση στη Γερμανία

Μετά από ένα χρόνο στη Λετονία και έχοντας αναδειχθεί ο καλύτερος σκόρερ του Fiba Eurocup, ο TJ υπέγραψε στο Αμβούργο (Hamburg Towers) τη σεζόν 2020-21. Εκεί ανακάλυψε μια νέα χώρα όπου έμεινε για τρία χρόνια. Στην πρώτη του σεζόν στη Γερμανία, ο Σορτς είχε ήδη μια καλή απήχηση. Έφτασε στα πλέι οφ με το Αμβούργο και είχε μέσο όρο 14,3 πόντους, 5,2 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ και 1,8 κλεψίματα ανά αγώνα.

Μικρός, αλλά θαυματουργός

Για δυο χρόνια έπαιξε με τους Crailsheim Merlins, ώσπου μετακόμισε στη Βόννη. Τα επιτεύγματά του σε αυτή τη σημαντική χρονιά περιλαμβάνουν:​ MVP του Champions League, Final 4 BCL MVP, νικητής Champions League και MVP του γερμανικού πρωταθλήματος! Μικρός, αλλά θαυματουργός.

Επόμενος προορισμός το Παρίσι. Άλλη σεζόν, άλλος σύλλογος... Νέα διοργάνωση. Αγωνίζεται για πρώτη φορά στη Euroleague και έκανε γνωστό πως παρακολουθούσε άλλους γκαρντ της διοργάνωσης, όπως για παράδειγμα ο Φακούντο Καμπάτσο και ο Σέιν Λάρκιν. 

«Είναι πραγματικά καλοί παίκτες που χρησιμοποιούν πολύ καλά το μέγεθός τους. Η χρήση του ως πλεονέκτημα σε αυτό το επίπεδο είναι εντυπωσιακή. Όταν ήμουν παιδί, έβλεπα πάντα και τον Κρις Πολ», είπε ο Τι Τζέι Σορτς που θεωρεί το ύψος του πλεονέκτημα: «Το ότι είμαι τόσο χαμηλά στο έδαφος σημαίνει ότι μπορώ να κάνω γρήγορα crossover, χρησιμοποιώ την ταχύτητά μου ενάντια σε μεγάλα. Ξέρω ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να μου επιτεθούν όταν είμαστε στην άμυνα, αλλά οι συμπαίκτες μου με βοηθούν πολύ και κάνουν εξαιρετική δουλειά προστατεύοντάς με».

Δεν τον ενθουσιάζουν οι ελληνικές ομάδες

Πάντως, ο Τι Τζέι Σορτς δεν φαίνεται πως ενθουσιάζεται με τις ελληνικές ομάδες της Euroleague, αφού σε συνέντευξη του τον ρώτησαν αν είχε απεριόριστα χρήματα για να φτιάξει ένα ρόστερ στην Ευρωλίγκα και να φτάσετε στο Final 4 με μια πεντάδα και μια αλλαγή, δεν διάλεξε κανέναν αιώνιο...

Εκτός από τον εαυτό του, επέλεξε τους Μάικ Τζέιμς, Κέβιν Πάντερ, Νάιτζελ Χάγιες Ντέιβις, Τσίμα Μονέκε και Ουόλτερ Τάβαρες, ενώ οι 3 αγαπημένες του ομάδες στην Euroleague είναι οι Μπαρτσελόνα, Παρτιζάν Βελιγραδίου και Ρεάλ Μαδρίτης.