Προσανατολισμένοι στις απαιτητικές αγωνιστικές υποχρεώσεις τους σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, καθώς οι δύο ομάδες έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και φέτος στα ρόστερ τους και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι έχουν χριστεί φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague.

Παρόλα αυτά είναι σαφές ότι ως τεράστιοι αθλητικοί οργανισμοί ποτέ δεν σταματούν να έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές, σε κάθε πεδίο και για κάθε προοπτική: Για παράδειγμα δεν χρειάζεται να υπάρχει μεταγραφική περίοδος για να εξετάσουν τι κινείται στην αγορά, τι είναι διαθέσιμο, προκειμένου να υπάρχει μια σφαιρική αντίληψη γύρω από το μπάσκετ.

Και όχι μόνο στο πεδίο των μεταγραφών, καθώς μπορεί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να έχουν δύο από τους κορυφαίους προπονητές τής Euroleague, με ισχυρά συμβόλαια, που δεν τίθεται θέμα παραμονής τους ή όχι στην άκρη του πάγκου, αλλά δεν γίνεται να κλείσουν τα μάτια στην περίπτωση του Μάσιμο Καντσελιέρι! Ο 52χρονος Ιταλός προπονητής που ήρθε το περασμένο καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ και, παρά το γεγονός ότι το ρόστερ που έχει στη διάθεσή του είχε κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για τη φετινή παρουσία του Δικέφαλου, έχει καταφέρει να το κάνει αποδοτικό.

Ήταν για χρόνια στο τεχνικό τιμ της Αρμάνι, αλλά έφυγε για να βρεθεί ως πρώτος στη Ραβέννα για δύο χρονιές και τις τελευταίες τρεις σεζόν ήταν στη Γαλλία για λογαριασμό της Λιμόζ, αρχικά, και της Στράσμπουργκ στη συνέχεια. Στον ΠΑΟΚ παίρνει πράγματα από τον Κρούζερ, τον Μπάρτλεϊ, τον Άπσον, τον Χέντερσον, τον Ρέινολντς, ακόμα και τον Κατσίβελη. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση εναντίον τού Παναθηναϊκού στο Παλατάκι, αλλά και το διπλό σε Περιστέρι και Βέλγιο (-εναντίον της Λίμπουργκ, για το FIBA EuroCup) που ήρθε με πειστικές εμφανίσεις.

Η περίπτωση του Καντσελιέρι υπάρχει στις σημειώσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με συμπάθεια για την ώρα, όπως πέρσι υπήρχε το όνομα Καστρίτη για παράδειγμα, προφανώς χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα παραπάνω από αυτό που γράφουμε. Ο Ιταλός τα πηγαίνει καλά, με low budget ρόστερ και χωρίς κάποιον παίκτη να ξεχωρίζει, παρόλα αυτά έχει καταμερίσει σωστά ρόλους και αρμοδιότητες και είναι σούπερ λειτουργικό το σύνολό του. Κι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο.

Βγάζει μάτια στο ΝΒΑ το 5άρι που ήθελε ο Παναθηναϊκός

Μια λύση που είχε τεθεί στα υπόψιν των Πράσινων, από τη G-League, αλλά δεν προχώρησε ποτέ η περίπτωσή του, είναι τώρα στο ΝΒΑ και τα πηγαίνει εξαιρετικά - Αναφερόμαστε στον  Νεεμίας Κουέτα, σέντερ στα 2.13 μ. (με άνοιγμα χεριών στα 2,25 μ!), 25χρονος, που από το καλοκαίρι του 2021 βρίσκεται στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Σακραμέντο Κινγκς. 

Το καλοκαίρι του 2023 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Μπόστον Σέλτικς και τελείωσε τη σεζόν ως πρωταθλητής στη G-League (Ανατολική Περιφέρεια) με τους Μέιν Σέλτικς (θυγατρική ομάδα). Πολύ καλός στο μπλοκάρισμα, με καρφώματα κ.λπ., εννοείται ότι μπορεί να γίνει εξαιρετικός ρολίστας σε τοπ ομάδα, κι αυτός είναι ο λόγος που τον είχαν προτείνει στον Παναθηναϊκό. Έχει συμβόλαιο με τους Σέλτικς και παρότι δεν φαινόταν να έχει μέλλον στην ομάδα, ήδη από το θερινό Summer Camp τα πήγαινε εξαιρετικά. Και έτσι συνεχίζει...

Χάθηκε η ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να φέρει έναν σέντερ με εξαιρετική προοπτική το περασμένο καλοκαίρι; Αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά. Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ο Κουέτα είναι σέντερ με πολύ κοντινή αγωνιστική εικόνα στον Λεσόρ (αν και ο Γάλλος άσος είναι 6-7 πόντους πιο κοντός!) με διαρκή κίνηση, ενέργεια κ.λπ. Και θα μπορούσε να ήταν πολύ χρήσιμος στο Τριφύλλι, ειδικά αν το καλοκαίρι του 2025 φύγει ο Λεσόρ για το ΝΒΑ!

Γιατί, προφανώς, η διοίκηση θα κάνει κίνηση για να τον κρατήσει και ο Ματίας μπορεί να υπογράψει νέο συμβόλαιο. Αλλά αν πραγματοποιήσει μία ακόμα σεζόν όπως η περσινή, δεν υπάρχει περίπτωση το καλοκαίρι του 2025 να μην φύγει για τον μαγικό κόσμο του μπάσκετ και να ζήσει το όνειρο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού...