Ο Τίμπορ Πλάις θα φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και το sportdog.gr σας παρουσιάζει τον Γερμανό των 218 εκατοστών που λίγο έλειψε να σταματήσει το μπάσκετ, πριν καλά καλά το αρχίσει.
Διαβάστε επίσης...
Η ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ο Τίμπορ γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1989 στο Μπέργκις-Γκλάντμπαχ κοντά στην Κολωνία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κολωνία, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Peter Petersen και στη συνέχεια στο γενικό σχολείο της Κολωνίας.
Σε ηλικία 10 ετών εντάχθηκε στην πρώτη του ομάδα μπάσκετ MTV Köln 1860 και αφού έμαθε τα μυστικά της πορτοκαλί Θεάς, το 2003 εγγράφηκε στο νεανικό πρόγραμμα της RheinEnergie Cologne. Κατά την έναρξη της νέας γερμανικής Bundesliga Νέων (NBBL) το καλοκαίρι του 2006, ο Τίμπορ μετακόμισε από τη δεξιά πλευρά του ποταμού του Ρήνου στο αθλητικό οικοτροφείο της Κολωνίας στο δυτικό τμήμα της πόλης.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΕΡ
Σε εκείνη την πρώτη χρονιά του NBBL, ο υψηλόσωμος άσος και ο συμπαίκτης του Φιλίπ Σβέτελμ ξεχώριζαν και κέρδισαν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους, Ζόραν Κούκιτς. Ο Σβέτελμ αναδείχθηκε ο πρώτος NBBL-MVP της ιστορίας και ο Πλάις ήταν ένας από τους καλύτερους ριμπάουντερ και μπλοκέρ του πρωταθλήματος. Όμως, η ομάδα τους δεν κατάφερε να φτάσει στο Final Four.
Η ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ο Πλάις είχε στο μυαλό του να σταματήσει το μπάσκετ λίγο πριν από αυτό.
«Σκέφτηκα δύο φορές όταν έπαιζα για τις νεανικές ομάδες όπου σκεφτόμουν να σταματήσω το μπάσκετ... Ήταν όταν ήμουν 14-15. Ήταν περίπου μιάμιση ώρα οδήγηση για να πάω να προπονηθώ. Αλλά δεν έπαιξα καθόλου. Ταξίδευα με την ομάδα. Νομίζω ότι ήμουν ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην ομάδα, αλλά είχα λιγότερο χρόνο παιχνιδιού από οποιονδήποτε άλλο. Είχα αυτή τη στιγμή που σκεφτόμουν, αξίζει όλο αυτό;», αποκάλυψε.
Ευτυχώς, έμεινε στο μπάσκετ και στα 17 του ήδη προπονούνταν με την επαγγελματική ομάδα στην Κολωνία και μάλιστα ταξίδευε σε αγώνες EuroCup στο εξωτερικό.
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ
Το 2006, ο προπονητής της RheinEnergie Bundesliga και ο θρύλος του σερβικού μπάσκετ, Σάσα Ομπράντοβιτς, αναγνώρισε το ταλέντο του και του έδωσε την ευκαιρία να εξασκηθεί στην πρώτη ομάδα. Ο Τίμπορ χρησιμοποίησε τέλεια την ευκαιρία της δύσκολης οικονομικής κατάστασης τη σεζόν 2007-08 στην Κολωνία. Το προπονητικό επιτελείο και η διοίκηση του συλλόγου είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη στον 18χρονο σέντερ. Έλαβε όλο και περισσότερα λεπτά στο παρκέ και καθιέρωσε τη θέση του κάτω από το καλάθι.
Το καλοκαίρι του 2009, κλήθηκε στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας για πρώτη φορά και έκανε το ντεμπούτο του στις 15 Αυγούστου κόντρα στη Σερβία και είχε αντίπαλο τον Νέναντ Κρστιτς.
Η ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΗ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ
Μετά την αφερεγγυότητα στην Κολωνία, ο Τίμπορ μετακόμισε στην Μπάμπεργκ το 2009, όπου κατέκτησε αμέσως το εγχώριο κύπελλο και αργότερα τον Ιούνιο το πρωτάθλημα. Ονομάστηκε «BBL Rookie of the Year» και ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες στους τελικούς. Οι εμφανίσεις του έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Όταν ο Τίμπορ Πλάις ήταν 20 ετών βίωσε μια πολύ συναρπαστική βραδιά (στις 24 Ιουνίου 2010), όταν επιλέχθηκε από τους Νιου Τζέρσι Νετς στην πρώτη επιλογή του δεύτερου γύρου του Draft του NBA – Νο. 31 συνολικά – και κατέληξε σε μια νέα μεγάλη προοπτική για την ανερχόμενη Οκλαχόμα. Τότε, τον είχαν ονομάσει ως «νέο Ντιρκ Νοβίτσκι»!
Ο... ΝΕΟΣ ΝΤΙΡΚ ΝΟΒΙΤΣΚΙ
Ο Πλάις ήταν μόλις ο δεύτερος Γερμανός παίκτης που έγινε ντραφτ από τότε που ο Ντιρκ Νοβίτσκι επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς με το Νο. 9 στο ντραφτ του 1998 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ντάλας. Το 2002, οι Σιάτλ ΣούπερΣονικς επέλεξαν τον Γερμανό μεγάλο άνδρα, Πέτερ Φέζε στα μέσα του δεύτερου γύρου με το Νο. 49 και πιο μπροστά από τον Λουίς Σκόλα.
Ομως, οι Νετς αντάλλαξαν τον Πλάις και τα δικαιώματα του ντραφτ στον Τζόρνταν Κρόφορντ (27η επιλογή) στους Ατλάντα Χοκς για τα δικαιώματα του Ντάμιον Τζέιμς (Νο 24 επιλογή της Ατλάντα). Στη συνέχεια, η Οκλαχόμα έδωσε στην Ατλάντα ένα άγνωστο ποσό μετρητών για τα δικαιώματα του Πλάις και τον άφησε στην Μπάμπεργκ.
Η Μπάμπεργκ επανέλαβε την κατάκτηση των εθνικών τίτλων και τη σεζόν 2011 και 2012. Υπό τον προπονητή Κρις Φλέμινγκ ο Τίμπορ ονομάστηκε τον Ιούνιο του 2011 ο καλύτερος παίκτης κάτω των 24 ετών της γερμανικής Beko-Basketball-Bundesliga.
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αφού η Γερμανία παρέμεινε αήττητη το καλοκαίρι του 2012 στα Ευρωπαϊκά Προκριματικά για το Eurobasket 2013 στη Σλοβενία, ο Τίμπορ υπέγραψε με την ισπανική ομάδα Κάχα Λαμποράλ για να παίξει στην ACB (ισπανικό πρωτάθλημα μπάσκετ). Τότε ήταν που έπαιξε για πρώτη φορά στο εξωτερικό και δεν πέρασε εύκολα.
«Από μικρός ήμουν μακριά από την οικογένειά μου λόγω μπάσκετ. Η οικογένειά μου μου έδωσε μεγάλη υποστήριξη για να γίνω μπασκετμπολίστας. Αφού έγινε πρωταθλητής στον τελικό, η μητέρα μου είχε δάκρυα στα μάτια και ο πατέρας μου προσπαθούσε σκληρά να μην κλάψει, ήταν τόσο μεγάλη περηφάνια για αυτούς. Όταν πρωτοπήγα στην Ισπανία, δεν μιλούσα πολύ αγγλικά και δεν μιλούσα αγγλικά όπως τώρα. Τα ισπανικά μιλούνταν γενικά μέσα στην ομάδα και μπορούσα να επικοινωνήσω μέσω διερμηνέα. Μετά παρακολούθησα ένα μάθημα Ισπανικών και έμαθα μερικά πράγματα», είπε ο Γερμανός.
Η... ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΧΑ ΛΑΜΠΟΡΑΛ
Έκανε το ντεμπούτο του στην ACB τη σεζόν 2012-13, όπου έγινε ένας από τους ηγέτες της ομάδας. Μια φοβερή σεζόν ήταν η επόμενη, 2013-14, όπου και ήταν το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Διπλασίασε τα στατιστικά του σε ACB και Euroleague και τιμήθηκε πέντε φορές ως παίκτης της εβδομάδας στην ACB.
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΝΒΑ
Τη σεζόν 2014-15 η Μπαρτσελόνα πήρε την υπογραφή του και λίγο αργότερα, το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο με τους Γιούτα Τζαζ για να παίξει στο NBA. Το συμβόλαιο ανταλλάχθηκε το καλοκαίρι του 2016 στους Φιλαδέλφεια Σίξερς.
«Ήταν παιδικό μου όνειρο να πάω στο ΝΒΑ και τα κατάφερα. Το πρώτο μου παιχνίδι preseason ήταν κόντρα στους Λέικερς, κάρφωσα μπροστά σε κάποιον, δεν θυμάμαι ποιος ήταν. Μετά, με αυτή την αδρεναλίνη, κλώτσησα την μπάλα και πήγε στον πάγκο των Λέικερς. Μόλις πέτυχα τους πρώτους μου πόντους στο ΝΒΑ, με έφεραν στον πάγκο με τεχνική ποινή. Μετά, όταν ξεκίνησε η σεζόν, δεν είχα πολλές ευκαιρίες να παίξω στο ΝΒΑ. Μίλησα με τον προπονητή και του είπα ότι ήθελα να παίξω. Πήγα σε μια ομάδα της G-League και είχα την ευκαιρία να παίξω εκεί», τόνισε για την εμπειρία του από τον μαγικό κόσμο.
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ
Τη σεζόν 2016-17 επέστρεψε στην Ευρώπη μετά την άρση του συμβολαίου με τους 76ers. Ο Εργκίν Αταμάν τον παρακολουθούσε και τον πήρε στη Γαλατασαράι και το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα τηλεφώνημα.
«Μετά την απογοήτευσή μου στο ΝΒΑ, ο Εργκίν Αταμάν με πήρε τηλέφωνο και με έκανε να νιώσω ότι κατάλαβε ότι άφησα πίσω μου μια δύσκολη σεζόν, ότι ήθελε να με δει στην ομάδα και ότι με εκτιμούσε. Είχαμε αντιμετωπιστεί στο παρελθόν ως αντίπαλοι στην εθνική ομάδα, αλλά δεν είχαμε συναντηθεί πολύ. Ο σεβασμός που έτρεφε για μένα με έκανε να θέλω να συνεργαστώ μαζί του. Ήθελα να σουτάρω, αλλά στη Μπασκόνια δεν με άφησαν να σουτάρω γιατί είπαν ότι είχαμε αρκετούς σουτέρ στην ομάδα μας και δεν χρειαζόταν να σουτάρεις.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΑΜΑΝ
Όταν ήρθα στη Γαλατασαράι και μίλησα με τον προπονητή Εργκίν Αταμάν, ήρθε κοντά μου και μου είπε: «Αν βάλεις έξι σουτ στην προπόνηση, θα σε αφήσω να κάνεις ένα σουτ στον αγώνα». Πήγα λοιπόν και έκανα οκτώ συνεχόμενες βολές στην προπόνηση και πήρα άδεια να σουτάρω. Αυτό ήταν λίγο μικρό για μένα αλλά καλό για αρχή. Γιατί ήξερα ότι θα ακολουθούσαν κι άλλα. Ο προπονητής μου είχε ήδη δώσει το πράσινο φως ότι αν βάλεις το πρώτο σουτ στον αγώνα, μπορείς να δοκιμάσεις και το δεύτερο. Εκείνη τη σεζόν δεν μπορούσαμε να έχουμε τη σεζόν που θέλαμε με την ομάδα και έφυγα την επόμενη σεζόν. Επέστρεψα στην Ισπανία και υπέγραψα με τη Βαλένθια. Ωστόσο, όσο βρισκόμουν στη Βαλένθια, υπέστη κάκωση πελματιαίας περιτονίας και πέρασα όλο το καλοκαίρι σε αποκατάστασή. Όταν ήμουν υγιής, με πήρε ξανά τηλέφωνο ο προπονητής Εργκίν Αταμάν και μου ζήτησε να πάω στην Αναντολού Εφές.
Όταν ήρθα στην Εφές, η ομάδα είχε τελειώσει την προηγούμενη σεζόν στην τελευταία θέση της EuroLeague και στόχευε να γίνει ανταγωνιστική ομάδα κάνοντας πολλές κινήσεις. Ο Ντάνστον και ο Σιμόν παρέμειναν στην ομάδα από την προηγούμενη σεζόν. Εκείνη τη σεζόν, πήραμε την ομάδα από τον πάτο και ανεβήκαμε στους τελικούς της EuroLeague. Ήταν πολύ ωραίο συναίσθημα για εμάς», τόνισε ο Πλάις για τη συνεργασία του με τον Αταμάν.
ΤΟ BACK TO BACK ΣΤΗΝ EUROLEAGUE
Όπως είπε ο Γερμανός το 2018 επέστρεψε στην Τουρκία για την Εφές του Εργκίν. Η ομάδα αναδιαμορφώθηκε και ενισχύθηκε με άλλους κορυφαίους παίκτες για να κερδίσει τίτλους στο εθνικό πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα.
Η ομάδα, με τον Πλάις, εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Έγινε ο μοναδικός Γερμανός παίκτης που κέρδισε δύο φορές την EuroLeague με την Αναντολού Εφές και εξασφάλισε επιπλέον τίτλους στην Τουρκία.
Το 2024, μετακόμισε στην Ιταλία και την Τραπάνι, ενώ ενδιάμεσα προκύπτει η επιστροφή στην Euroleague με τον Παναθηναϊκό και η τρίτη θητεία του με τον Αταμάν...
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΪΤ
Ο νέος σέντερ του τριφυλλιού πάντα στα επαγγελματικά ταξίδια παίρνει μια φωτογραφική κάμερα, ένα βιβλίο και του κινητό του για να ακούει μουσική, ενώ είναι από τους λίγους παίκτες που έχουν προσωπικό σάιτ.
Εκεί μέσα αναφέρει τη ζωή του ως μπασκετμπολίστας, τους τίτλους του, αλλά και τις διακρίσεις του όπως είναι τα περισσότερα μπλοκ σε ένα ματς (7 με τη φανέλα της Μπάμπεργκ εναντίον των Artland Dragons στις 14.02.2010), οι περισσότεροι πόντοι σε έναν αγώνα (30 με τη Λαμποράλ εναντίον της Αρμάνι Μιλάνο στις 13.03.2014) και τα περισσότερα ριμπάουντ (17 με τη Μπάμπεργ εναντίον της Χάκεν στις 08.10.2010)!
Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΤΑΜΑΝ
Ο Τιμπόρ Πλάις συνυπήρξε με τον Εργκίν Αταμάν για 7 χρόνια, έναν στη Γαλατά και από το 2018 και μετά στην Αναντολού Εφές και σε συνέντευξή του στο παρελθόν στο beINSPORTS υποκλίθηκε στον προπονητή του Παναθηναϊκού...
«Ο κόουτς Αταμάν είχε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή μου. Ήμουν μαζί του 7 χρόνια. Όταν ήμουν στις ΗΠΑ (2016 στους Τζαζ), είχα ίσως την πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου. Δεν έπαιζα, ήθελα να παίξω. Μου αρέσει να παίζω και όχι να βλέπω απ' έξω γιατί δεν μπορώ να αλλάξω πράγματα. Θυμάμαι που με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως "σε ξέρω από την εθνική ομάδα και είσαι σπουδαίος τύπος. Εδώ μπορείς να παίζεις ξανά για αρκετά λεπτά, να έχεις τις ευκαιρίες σου, να διασκεδάσεις". Και έτσι πήρα την απόφαση να έρθω και μου έδωσε την ευκαιρία της διασκέδασης στο παιχνίδι. Ήταν μια δύσκολη σεζόν όμως γιατί χάσαμε τα δύο πόιντ γκαρντ μας. Έδωσε όμως και σε άλλους παίκτες την ελευθερία να κάνουν το παιχνίδι τους. Με ώθησε στο να έχω έναν ρόλο για να κάνω τα δικά μου βήματα ως παίκτης».
#EuroLeague şampiyonlukları
— beIN SPORTS Türkiye (@beINSPORTS_TR) January 30, 2024
Ergin Ataman ile ilişkisi
Anadolu Efes'in tecrübeli pivotu Tibor Pleiss, Pınar İlik Üçer'in sorularını yanıtladı! #beINSPORTS pic.twitter.com/erOL97az5G