Τον Φώτη Κατσικάρη ποτέ κανείς δεν πρόκειται να τον δει να επιδεικνύει τις πολλές μπασκετικές του γνώσεις και να το παίζει ειδήμων του αθλήματος το οποίο δεν έπαψε ποτέ να μελετά...

Στην Ελλάδα μπορεί να τα έχουμε ισοπεδώσει όλα, αλλά στα ομαδικά σπορ και κυρίως στο μπάσκετ δεν θα πάψει ποτέ να έχει σημασία ποιος είναι ο προπονητής στην άκρη του πάγκου. Μπορεί ακόμα και για τον Ελληνα φίλο του αθλήματος που διαθέτει μπασκετική παιδεία να υπάρχει κάποιος μέσα στο παρκέ που... καθαρίζει για όλους, αλλά αυτό δεν μηδενίζει εκείνον που πρέπει και να σχεδιάσει και να δώσει μία ταυτότητα σε κάθε ομάδα.

Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος που πιστώνεται στον Φώτη Κατσικάρη σε αυτό το Μουντομπάσκετ. Κατάφερε να δώσει ταυτότητα σε μία ομάδα που πολλοί πίστευαν ότι θα υστερούσε σε προσωπικότητα. Και τελικά η προσωπικότητα, χωρίς να λείπουν βεβαίως οι ηγέτες και το ταλέντο, έρχεται μέσα από την ομάδα.

Για το ελληνικό μπάσκετ ο Νικαιώτης πρώην παίκτης του Ιωνικού, του Σπόρτινγκ αλλά και της ΑΕΚ δεν αποτέλεσε ποτέ τον ακρογωνιαίο λίθο. Δεν υπήρξε άλλωστε και ποτέ μέλος μίας γενιάς των έξτρα χαρισματικών παικτών που αναδείχθηκαν στα παρκέ της Α1. Επιβίωσε κυρίως με το μυαλό, την εξυπνάδα και την κοφτερή του αντίληψη την οποία εκτίμησε πρώτος απ' όλους ο Ντούσαν Ιβκοβιτς και τον πήρε κοντά του ως βοηθό στη σύγχρονη βασιλεία της πάλαι ποτέ βασίλισσας του ελληνικού μπάσκετ.

Στο μεγάλο του στοίχημα απέναντι στον συνομήλικό του Σάσα Τζόρτζεβιτς το απόγευμα της Κυριακής στη Μαδρίτη ο Φώτης Κατσικάρης θα βρει την αγαπημένη του σχολή, τη μεγάλη των πλάβι σχολή, στην οποία και ο ίδιος έχει θητεύσει αφού στα πρώτα του προπονητικά βήματα αποτέλεσε βοηθό πρώτα του Ιβκοβιτς και στη συνέχεια του Ντράγκαν Σάκοτα. Και δεν είναι και τόσο εύκολο να κερδίσεις την εκτίμηση του Ντούντα, που στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της ΑΕΚ για την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα, έδειχνε με το δάχτυλο το κεφάλι του θέλοντας να πει ότι... «ο μικρός έχει μυαλό».

Από τότε μέχρι σήμερα βεβαίως ο μικρός μεγάλωσε και έχει ήδη προλάβει να περπατήσει μόνος του σε δύσκολα μονοπάτια κερδίζοντας πάντα την εκτίμηση των παικτών του. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο εύσημο για κάθε προπονητή. Και για τον Φώτη Κατσικάρη είναι δεδομένο ότι η... ζωή δεν τελειώνει στο αποτέλεσμα του αγώνα με τη Σερβία.

Η Εθνική ομάδα έχει βρει προπονητή που κατάφερε και να τη φρεσκάρει και να της δώσει ζωντάνια και κυρίως να επενδύσει στο κίνητρο των παικτών πάνω ακριβώς στη δύσκολη στιγμή που ελάχιστοι την πίστευαν και οι περισσότεροι είχαν αρχίσει να άρουν την εκτίμηση και την αγάπη τους. Μέσα στην αβυσσαλέα κόντρα των «αιώνιων» και του ελληνικού μπάσκετ λίγοι σκέφτονταν πριν από μερικούς μήνες ότι η επίσημη αγαπημένη είχε μπροστά της ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Και αυτό που πιστώνεται στον Φώτη Κατσικάρη είναι το καθαρό μυαλό για να ισορροπήσει ανάμεσα στην αμφισβήτηση εξαιτίας των σημαντικών απουσιών και στην απόλυτη εμπιστοσύνη του υλικού που είχε στη διάθεσή του και με το οποίο έπρεπε να παλέψει. Για να ζήσει ή για να... συνεχίσει μέχρι την επόμενη διοργάνωση!

Πηγή: sentragoal.gr