Μια βόλτα στις όχθες του Σηκουάνα είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι οι διαστάσεις της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, δεν επέτρεπαν σχέδιο Β.

Θα υπάρχουν σχεδόν τέσσερις ώρες γιορτής, χορού στις όχθες, ελαφρού παιχνιδιού με ολογράμματα που προβάλλονται σε πίδακες, εικόνων των θησαυρών του γαλλικού πολιτισμού με πρόσωπα γυναικείων μορφών που αναδύονται από το νερό και παραστάσεων παγκόσμιας κλάσης που στέφονται με μια παράσταση ντουέτο του ύμνου αγάπης από τη Celine Dion και τη LadyGaga.

Οι αθλητές θα επιβιβαστούν από τη γέφυρα Austerliz και θα ταξιδέψουν με διαφορετικά σκάφη κατά μήκος του Σηκουάνα για να απολαύσουν 380.000 θεατές, μια τελετή που απαιτούσε από τις τηλεοπτικές κάμερες να τριπλασιάσουν τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται για να καλύψουν μια εκδήλωση αυτού του τύπου.

Για πολλούς είναι απώλεια της ουσίας της Ολυμπιακής παρουσίασης, ότι οι αθλητές δεν θα παρελαύνουν με τα πόδια λίγα μέτρα στην πλατεία Τροκαντερό όπως είχαν κάνει.

Η μυστικότητα καθοδήγησε ολόκληρο το έργο του σκηνοθέτη Thomas Jolly με έναν σχεδόν ανθυγιεινό τρόπο: κινητά τηλέφωνα που φυλάσσονται σε πλαστικές σακούλες, ψευδείς ενδείξεις, μέρη για πρόβες που ήταν γνωστά μόνο ώρες πριν και που προσπάθησαν να καμουφλαριστούν για να παραπλανήσουν. Και ρήτρα εμπιστευτικότητας 10 ετών με πρόστιμο για τους συμμετέχοντες.