Πολλές συζητήσεις έχει σηκώσει το θέμα της καταλληλότητας του Σηκουάνα για τη διεξαγωγή του τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με μια Βελγίδα αθλήτρια να περιγράφει με μελανά χρώματα την εμπειρία της.

Η Γιόλιν Βερμέιλεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολλοί άρρωστοι αθλητές ελέω της κακής ποιότητας του νερού.

«Ήπια πολύ νερό, οπότε θα ξέρουμε αύριο αν είμαι άρρωστη ή όχι. Δεν έχει γεύση Κόκα Κόλα ή Σπράιτ, φυσικά. Καθώς κολυμπούσα κάτω από τη γέφυρα, ένιωσα και είδα πράγματα που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ. Ο Σηκουάνας ήταν βρώμικος εδώ και εκατό χρόνια, οπότε δεν μπορούν να πουν ότι η ασφάλεια των αθλητών είναι προτεραιότητα. Αυτά είναι βλακείες.

Αν ο αγώνας δεν είχε γίνει, θα ήταν ντροπή για τον οργανισμό, για το Παρίσι, για τη Γαλλία. Ήταν τώρα ή ποτέ και δεν μπορούσαν να ακυρώσουν εντελώς τον αγώνα. Τώρα πρέπει απλώς να ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξουν πάρα πολλοί άρρωστοι αθλητές. Πήρα προβιοτικά, ήπια το Yakult μου, δεν μπορούσα να κάνω περισσότερα. Προσπαθούσα να μην πίνω νερό, αλλά απέτυχε. Όπως ακριβώς ήθελα να μην πέσω, αλλά απέτυχε κι αυτό», δήλωσε η Βερμέιλεν.

Από την πλευρά των διοργανωτών είχε βγει η εξής ανακοίνωση: «Τα δείγματα που ελήφθησαν χθες μεταξύ 5 και 6 π.μ. έδειξαν επίπεδα E.Coli, του πιο προβληματικού από τα δύο βακτήρια των κοπράνων που μετρήθηκαν για να επιτρέψουν ή όχι τη διεξαγωγή διαγωνισμών λευκού νερού, μεταξύ 192 και 308 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά χιλιοστόλιτρο (CFU/ml). Αυτά τα αποτελέσματα θεωρούνται πολύ καλά από το World Triathlon».