Η Ιμάνι Κελίφ, πυγμάχος που εκπροσωπεί την Αλγερία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 , έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη μετά τη νίκη που πέτυχε απέναντι στην Ιταλίδα μποξέρ, η οποία αποσύρθηκε μετά από 46 δευτερόλεπτα λόγω της τιμωρίας που δέχθηκε.

Ο λόγος οφείλεται στη δύναμη της Αλγερινής συναγωνίστριας, η οποία έχει κατηγορηθεί στα κοινωνικά δίκτυα για τρανσέξουαλ γυναίκα και για αυτό τα χτυπήματά της είναι πιο δυνατά στον ανταγωνισμό. 

Η Κελίφ είναι μια διάσημη ερασιτέχνης πυγμάχος που κέρδισε ακόμη και ένα ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 International Boxing Association. Ωστόσο, αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο Πυγμαχίας στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, που διεξήχθη το 2023, λόγω των «υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης» που έδειξε.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας, Ουμάρ Κρέμλεφ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών στην Κελίφ και σε άλλους αθλητές απέδειξαν ότι είχε χρωμοσώματα «XY», αν και τα συμπεράσματα δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ, ούτε αποκαλύφθηκε σε τι αποτελούνται αυτές οι εξετάσεις.

Στην Αλγερία, τη χώρα όπου γεννήθηκε και εκπαιδεύτηκε η Κελίφ, η ταυτότητα τρανς απαγορεύεται. Δεν επιτρέπονται ιατρικές ή ορμονικές θεραπείες για τη μετάβαση.

Πουλούσε παλιοσίδερα

Mεγάλωσε σε ένα αγροτικό χωριό στην επαρχία Τιαρέτ, στη βορειοδυτική Αλγερία. Αρχικά έπαιζε ποδόσφαιρο πριν μεταβεί στην πυγμαχία στα πρώτα της χρόνια, έπρεπε να πάει σε ένα γειτονικό χωριό για να παρακολουθήσει προπονήσεις και πουλούσε παλιοσίδερα για να πληρώσει τα κόμιστρα του λεωφορείου. Ο πατέρας της αρχικά δεν της επέτρεψε να συμμετέχει στον αθλητισμό επειδή «δεν ενέκρινε την πυγμαχία κοριτσιών».