Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης ολοκληρώθηκε με ιδανικό τρόπο στο Παρίσι, όπου η χώρα μας κατέκτησε για πρώτη φορά Ολυμπιακό μετάλλιο στην πισίνα, χάρη στη δεύτερη θέση του Απόστολου Χρήστου στα 200μ. ύπτιο. Κι αν η υπερβατική παρουσία στην Ντόχα (ένα μετάλλιο, δέκα τελικοί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα) και το «θαύμα» του Βελιγραδίου (17 μετάλλια στο Ευρωπαϊκό) μπορούν να αποδοθούν εν μέρει στον μειωμένο συναγωνισμό, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήρθαν να επιβεβαιώσουν την πρόοδο της ελληνικής κολύμβησης, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής: ένα μετάλλιο, μία τέταρτη και μία πέμπτη θέση, καθώς και άλλες τέσσερις συμμετοχές σε ημιτελικούς είναι συγκομιδή που, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η ελληνική κολύμβηση δεν τολμούσε ούτε να ονειρευτεί.

Εστω κι αν δεν το... φώναζε, ο Απόστολος Χρήστου ταξίδεψε στο Παρίσι με στόχο ένα μετάλλιο. Πέρασε άνετα στον τελικό των 100μ. ύπτιο κι εκεί πάλεψε ως το τέλος, αλλά έμεινε εκτός βάθρου για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου. Πικράθηκε, απογοητεύτηκε, ένιωσε το όνειρο να γκρεμίζεται. «Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι το 2028», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του. 

Η πρώτη του σκέψη ήταν να αφήσει τα 200μ., όπου έτσι κι αλλιώς δεν είχε υψηλές βλέψεις. Αλλαξε γνώμη και μαζί άλλαξε η ιστορία. Μόλις τρεις ημέρες μετά την απόλυτη απογοήτευση, ήρθε η στιγμή του θριάμβου: δεύτερη θέση με πανελλήνιο ρεκόρ, πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στην κολύμβηση μετά το 1896 και παρθενικό σε αγώνισμα εντός πισίνας. Η εικόνα του βουρκωμένου Χρήστου στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να γίνει πόστερ σε όλα τα κολυμβητήρια της χώρας, για να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές. Ναι, γίνεται!

Με τη συμμετοχή του σε δύο τελικούς της ίδιας διοργάνωσης, ο Χρήστου ισοφάρισε το αντίστοιχο επίτευγμα του Σπύρου Γιαννιώτη στους Ολυμπιακούς της Αθήνας (400μ. Και 1.500μ. ελεύθερο). Ο Κριστιάν Γκολομέεβ, πάλι, πέτυχε κάτι πρωτόγνωρο για Ελληνα κολυμβητή, αφού έγινε ο πρώτος που αγωνίστηκε σε τελικό δύο διαφορετικών διοργανώσεων. Οπως στο Τόκιο, έτσι και στο Παρίσι ο 31χρονος σπρίντερ τερμάτισε πέμπτος στα 50μ. ελεύθερο, όμως και πάλι η γεύση ήταν γλυκόπικρη. Πριν τρία χρόνια ήξερε ότι έχασε μεγάλη ευκαιρία, αφού μπορούσε να «βγάλει» χρόνο χάλκινου μεταλλίου. Φέτος, είδε το βάθρου να του «γλιστράει» για τρία εκατοστά του δευτερολέπτου. Το Ολυμπιακό μετάλλιο θα μείνει ως το μεγάλο απωθημένο του, όμως η... μεγάλη εικόνα λέει ότι δεν έχει υπάρξει συνεπέστερος Ελληνας κολυμβητής στην ιστορία: από το 2012, που πρωτοεμφανίστηκε σε μεγάλη διοργάνωση, ο Γκολομέεβ έμεινε εκτός τελικού των 50μ. ελεύθερο μόνο δύο φορές, στο Παγκόσμιο του 2013 και στους Ολυμπιακούς του 2016. Εκτοτε μπαίνει στην οκτάδα όλων των διοργανώσεων ανεξαιρέτως, ενώ τη συλλογή του κοσμούν τέσσερα -συνεχόμενα- μετάλλια από Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (το ένα χρυσό) και ένα ασημένιο από Παγκόσμιο.

Αν δεν υπήρχε το μετάλλιο του Χρήστου, οι Ολυμπιακοί του Παρισιού θα ήταν για την Ελλάδα οι Αγώνες των ευκαιριών που χάθηκαν για λίγα εκατοστά. Δεν ήταν μόνο ο ίδιος ο Χρήστου στα 100μ. και ο Γκολομέεβ: ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης έμεινε εκτός τελικού στα 100μ. ύπτιο επίσης για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου (θα ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας θα είχε διπλή παρουσία σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων), ο Στέργιος Μπίλας έμεινε εκτός ημιτελικών στα 50μ. ελεύθερο για έξι εκατοστά και η Δράκου στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών για οκτώ εκατοστά. 

Κανείς από τους παραπάνω δεν θα πρέπει όμως να αισθάνεται απογοήτευση. Ο 24χρονος Μακρυγιάννης και ο 23χρονος Μπίλας άλλαξαν φέτος επίπεδο, πανηγύρισαν μεγάλες διακρίσεις, βελτίωσαν σημαντικά τα ρεκόρ τους και έχουν μέλλον μπροστά τους. Ηλικιακά μιλώντας, η καλή τους Ολυμπιάδα (δηλαδή το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο Ολυμπιακών Αγώνων) τώρα αρχίζει. Η Δράκου πάλι, δεν είχε καμία ανάγκη επιβεβαίωσης, αφού τα όσα πετυχαίνει στα 32 της χρόνια αψηφούν τη λογική. Ηθελε βέβαια ακόμη έναν ημιτελικό (όπως το 2012 στο Λονδίνο), αλλά και πάλι έκανε τη δεύτερη ταχύτερη κούρσα της καριέρας της. Κανονικά, κάπου εδώ θα ακολουθούσε το -αθλητικό- ρέκβιεμ, αλλά η Πατρινή κολυμβήτρια είπε ότι έχει 1-2 χρόνια πρωταθλητισμού ακόμη, οπότε τα σχετικά αφιερώματα θα χρειαστεί να ξαναμπούν στα... συρτάρια.

Στα 19 του χρόνια, ο Απόστολος Σίσκος κολύμπησε σε ημιτελικό Ολυμπιακών Αγώνων στα 200μ. ύπτιο κι αυτό είναι από μόνο του σημαντικό. Η αλήθεια είναι ότι είχε το χρόνο για να προκριθεί στον τελικό και μάλιστα να διεκδικήσει πλασάρισμα (τουλάχιστον) στην πρώτη εξάδα. Αποδείχθηκε δύσκολο να κάνει τρίτο φορμάρισμα μέσα στην ίδια χρονιά (αφού πήγε στο 100% και στη Ντόχα και στο Βελιγράδι), αλλά έχει όλο το μέλλον μπροστά του και την εμπειρία πλέον να το διαχειριστεί. Η αίσθηση είναι ότι ο συγκεκριμένος αθλητής δεν έχει πλησιάσει καν το «ταβάνι» του και σε τέσσερα χρόνια στο Λος Αντζελες, μπορεί να είναι αυτός διεκδικητής μεταλλίου.

Ο Απόστολος Παπαστάμος και η Γεωργία Δαμασιώτη δεν τα πήγαν καλά στα αγωνίσματα που τους είχαν δώσει την πρόκριση (400μ. μικτή και 100μ. πεταλούδα αντίστοιχα), αλλά αξιοποίησαν την πρόσκληση της διεθνούς ομοσπονδίας και μπήκαν στους ημιτελικούς των 200μ. μικτή και των 200μ. πεταλούδα αντίστοιχα, εκμεταλλευόμενοι και τον μικρό αριθμό συμμετοχών. Η Δαμασιώτη, μάλιστα, πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ στον προκριματικό και έδειξε ότι έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης (άλλωστε είναι μόλις 21 ετών). Αναφορικά με τον Παπαστάμο, επειδή το καλό του αγώνισμα είναι και θα παραμείνει το 400άρι, πρέπει να βρει λύση στο ζήτημα των πρωινών προκριματικών, αφού στην απόσταση αυτή δεν υπάρχει το... μαξιλαράκι της 16άδας και χρειάζεται απευθείας καλή κούρσα για να μπει κάποιος στον τελικό.

Η Αννα Ντουντουνάκη δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση, σε μία χρονιά που δεν κύλησε όπως θα ήθελε, και έμεινε εκτός ημιτελικών στα 100μ. πεταλούδα, μακριά από την 9η θέση του Τόκιο. Ο Δημήτρης Μάρκος πήρε ένα ρίσκο στα 800μ. ελεύθερο, κυνηγώντας την υπέρβαση, και το πλήρωσε μένοντας πολύ χαμηλά, διασκέδασε όμως τις εντυπώσεις με μία καλή κούρσα στα 1.500μ.

Σε ό,τι αφορά τα ομαδικά αγωνίσματα, την καλύτερη εμφάνιση έκανε η 4Χ200μ. ελεύθερο, που πήρε την 11η θέση και «άγγιξε» το πανελλήνιο ρεκόρ (θα το είχε καταρρίψει, αν ο Μάρκος πήγαινε στο χρόνο του). Απαρτιζόμενη από δύο 23χρονους (Μάρκος, Εγγλεζάκης) και έναν 21χρονο (Στάμου), είναι μία ομάδα με μέλλον, αν και δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθεί ο Ανδρέας Βαζαίος, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Η 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed θα μπορούσε να πάει λίγο καλύτερα από τη 13η θέση, τουλάχιστον όμως μένει η πολύ ελπιδοφόρα εμφάνιση στο πρόσθιο του 16χρονου Βαγγέλη Ντούμα, ο οποίος αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο «στοίχημα» της ελληνικής κολύμβησης για το μέλλον. Διαδικαστική ήταν τέλος η συμμετοχή της εθνικής ομάδας στα 4Χ100μ. ελεύθερο, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να μην κατέβει με την κανονική της σύνθεση (δεν αγωνίστηκαν Χρήστου και Γκολομέεβ).

Αν υπάρχει αυτό που λένε «άυλη κληρονομιά», αυτή αφορά το κλίμα και την ψυχολογία της αποστολής. Οι εντάσεις και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί έχουν υποχωρήσει αισθητά, οι επιτυχίες πανηγυρίζονται από όλους και δίνουν ψυχολογική ώθηση, η αυτοπεποίθηση έχει ανέβει κατακόρυφα, όπως βέβαια και οι απαιτήσεις. Το ζητούμενο είναι να γίνει ομαλά η αλλαγή... φρουράς, ώστε η νεότερη γενιά να ακολουθήσει τα χνάρια των Γκολομέεβ, Χρήστου, Βαζαίου, Δράκου και Ντουντουνάκη, να τους μιμηθεί και -γιατί όχι- να τους ξεπεράσει, όπως εκείνοι ξεπέρασαν τη γενιά των Γρηγοριάδη, Δρυμωνάκου, Νιαγκουάρα.

Αναλυτικά οι ελληνικές συμμετοχές στα αγωνίσματα κολύμβησης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού:

                            ΑΝΔΡΕΣ                             ====== ΑΓΩΝΙΣΜΑ               ΑΘΛΗΤΗΣ              ΘΕΣΗ    ΧΡΟΝΟΣ    50μ. ελεύθερο       Κριστιάν Γκολομέεβ     5      21.59                        Στέργιος Μπίλας       18      22.00   800μ. ελεύθερο       Δημήτρης Μάρκος       26    8:01.37 1.500μ. ελεύθερο       Δημήτρης Μάρκος       19   15:11.19   100μ. ύπτιο          Απόστολος Χρήστου      4      52.41                        Βαγγέλης Μακρυγιάννης  9      52.97   200μ. ύπτιο          Απόστολος Χρήστου      2    1:54.82 (ΝΠΡ)                        Απόστολος Σίσκος      14    1:57.77   200μ. μικτή ατομική  Απόστολος Παπαστάμος  16    2:01.02   400μ. μικτή ατομική  Απόστολος Παπαστάμος  15    4:15.32 4Χ100μ. ελεύθερο       Ανδρέας Βαζαίος       16    3:17.47                        Παναγιώτης Μπολάνος                        Στέργιος Μπίλας                        Οδυσσέας Μελαδίνης  4Χ200μ. ελεύθερο       Δημήτρης Μάρκος       11    7:09.60                        Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης                        Κωνσταντίνος Στάμου                        Ανδρέας Βαζαίος

 
                           ΓΥΝΑΙΚΕΣ
                           ========
ΑΓΩΝΙΣΜΑ               ΑΘΛΗΤΡΙΑ             ΘΕΣΗ    ΧΡΟΝΟΣ
   50μ. ελεύθερο       Νόρα Δράκου           17      24.80
  100μ. πεταλούδα      Αννα Ντουντουνάκη     19      58.14
                       Γεωργία Δαμασιώτη     23      58.72
  200μ. πεταλούδα      Γεωργία Δαμασιώτη     15    2:10.25 *

 
                            ΜΙΚΤΟ
                            =====
ΑΓΩΝΙΣΜΑ               ΑΘΛΗΤΗΣ/ΑΘΛΗΤΡΙΑ     ΘΕΣΗ    ΧΡΟΝΟΣ
4Χ100μ. μικτή ομαδική  Απόστολος Χρήστου     13    3:46.40
                       Βαγγέλης Ντούμας
                       Αννα Ντουντουνάκη
                       Νόρα Δράκου

* Πανελλήνιο ρεκόρ στον προκριματικό με 2:09.55

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ