Η Εθνική τα έδωσε όλα κόντρα στη Γερμανία αλλά δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να αποκλείσει τη παγκόσμια πρωταθλήτρια. Για περίπου τρία δεκάλεπτα η επίσημη αγαπημένη το πήγε καλά το παιχνίδι, αλλά στην τελική ευθεία, εκεί, όπου χρειάστηκε η ατομική πρωτοβουλία και το ταλέντο, δεν υπήρξαν λύσεις και έτσι η αντίπαλός μας ήταν εκείνη, που πήρε το εισιτήριο για την τετράδα. Ηταν μία δίκαιη επικράτηση των Γερμανών, που είναι καλύτερη ομάδα από μας τόσο σε συνοχή όσο και σε άτομα.

Για την Εθνική αξίζουν συγχαρητήρια παρότι γυρίζει πίσω στη χώρα και πάλι με άδεια τα χέρια. Εφτασαν τα 15 τα χρόνια, που μένει χωρίς μετάλλιο, και η κατάσταση γενικώς πάει από το κακό στο χειρότερο.

Του χρόνου στο Ευρωμπάσκετ μοιάζει μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να κάνουμε κάτι καλό καθώς αναμένεται να είναι η τελευταία μεγάλη διοργάνωση για τους Παπανικολάου, Σλούκα και Καλάθη. Οι δύο πρώτοι είναι γεννημένοι το 1990, ο Καλάθης το 1989 και είναι λογικό να πλησιάζει το φινάλε τους. Αλλωστε το 2026 δεν υπάρχει μεγάλη διοργάνωση και η επόμενη είναι το Παγκόσμιο του 2027, εκεί, όπου Παπανικολάου και Σλούκας θα είναι 37 ετών και ο Καλάθης 38 ετών. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, ότι δεν τους έχει μείνει και πολύ χρόνος στην επίσημη αγαπημένη.

Από την άλλη, πάντως, πέρα από τον Σλούκα, θα έχουμε του χρόνου κι άλλες επιστροφές και σημαντικές, αφού μιλάμε για τον Παπαπέτρου, τον Κώστα Αντετοκούνμπο, τον Θανάση Αντετοκούνμπο και τον Ρογκαβόπουλο. Ολοι αυτοί μαζί, λοιπόν, συν κάποιους τωρινούς στο Ευρωμπάσκετ του 2025 θα έχουν μία πολύ καλή ευκαιρία να διακριθούν.

Δεν αποκλείεται, πάντως, με δεδομένο ότι και ο Ουόκαπ οδεύει στα 33 του χρόνια σιγά σιγά η ομοσπονδία να πάει να κάνει Ελληνα και άλλον Αμερικάνο έτσι ώστε να έχει εναλλακτική επιλογή για παν ενδεχόμενο. Πολλοί μάλιστα λένε ότι πρέπει να κάνει Ελληνα τον Κέντρικ Ναν, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Χωρίς, όμως, να αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Βέβαια υπάρχει ως νατουραλιζέ και ο Ντόρσεϊ, αλλά επειδή όπως αναφέραμε τελειώνουν σιγά σιγά ο Σλούκας με τον Καλάθη θα χρειαστεί ένας πολύ καλός πλέι-μέικερ, που πίσω από αυτούς τους δύο δεν υπάρχει τώρα (πέρα από τον νατουραλιζέ Ουόκαπ δηλαδή). Ο Δημήτρης Μωραΐτης έχει προσόντα αλλά δεν είναι καν στην 12άδα του Παναθηναϊκού, ενώ ο Μιχάλης Λούντζης στα 26 του έκανε βήμα πίσω, πηγαίνοντας από τον Ολυμπιακό στον Προμηθέα.

Ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε την Εθνική στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά ξέρει ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και πέρα από δουλειά, χρειάζεται και τύχη που φέτος δεν την είχε με τόσους τραυματίες να απουσιάζουν.