Ολυμπιακοί Αγώνες: Για εσκεμμένη παραπληροφόρηση έκανε λόγο στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Διοικητής του ΕΟΚΑΝ, δρ. Γρηγόρης Λέων, σε επικοινωνία που είχαμε για να μας αναλύσει τι ισχύει με το αποκλειστικό έγγραφο που διέρρευσε στο διαδίκτυο και βάσει του οποίου «αθωώνεται» η Ελένη Πόλακ.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ, αποκλείστηκε από τον τελικό του επί κοντώ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ενώ μετά από έλεγχο που της έγινε στις 11 Ιουλίου, όπως φαίνεται και στο έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (πρώτο δείγμα) βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Όπως επίσης αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο η απαγορευμένη ουσία που βρέθηκε στα ούρα της Ελένης Πόλακ είναι κάτω των 5ng, συμπεραίνοντας (το έγγραφο) ξεκάθαρα ότι πρόκειται για atypical finding (άτυπο εύρημα).

Γεγονός, που σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΟΚΑΝ, δρ. Γρηγόρη Λέων, δεν αποδεικνύει τίποτα και σε καμία περίπτωση δεν «βγάζει καθαρή» την Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τον κορυφαίο ιατροδικαστή, ο οποίος έβαλε τα πράγματα στην θέση τους, αφού ξεκαθάρισε ότι ο ΕΟΚΑΝ χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης της WADA, τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα και ενεργώντας πάντα βάσει των κανονισμών που διέπουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ.

Για το γεγονός ότι «το δείγμα και η ποσότητα δείχνουν ξεκάθαρη περίπτωση μόλυνσης από κρέας» ο κ. Λέων, αφού παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο είναι αυτό βάσει του οποίου τιμωρήθηκε η αθλήτρια, εξήγησε τι ακριβώς ισχύει:

«Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Στην περίπτωση που είχαμε ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας πάνω από 5ng τότε αυτόματα μιλάμε για θετικό δείγμα, δεν υπάρχει άλλη διαδικασία.

Εάν τώρα έχουμε κάτω από 5ng αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ο αθλητής ή, η αθλήτρια να την έχει λάβει από μολυσμένο κρέας που μπορεί κανείς να πάρει από τρεις συγκεκριμένες χώρες: Το Μεξικό, την Παραγουάη και νομίζω την Κίνα αν δεν κάνω λάθος.
 
Εδώ σε αυτή την περίπτωση τι μας λέει ο WADA; Ότι δηλαδή, με ποσότητα κάτω από 5ng σε δείγμα, που αναφέρεται ως "μη τυπικό εύρημα", τότε προχωράμε σε ένα πρωτόκολλο, που αυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς. Βάσει αυτού ζητείται επόμενος έλεγχος από τον αθλητή ή, την αθλήτρια να δώσει εξηγήσεις και να μας πει εάν βρέθηκε στην χώρα που έχει το απαγορευμένο κρέας, πότε το κατανάλωσε, να προσκομίσει αποδείξεις. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, εμείς τον αποκλείουμε, δεν περιμένουμε το δεύτερο δείγμα.

Κατέληξε ο έγκριτος επιστήμονας: «Το συγκεκριμένο έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα μεταφράζεται εντελώς λανθασμένα. Το κάτω από 5ng δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο αθλητής/τρια κατανάλωσε κρέας. Η ουσία που βρέθηκε στο δείγμα από μόνη της είναι απαγορευμένη. Αρα εδώ αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το "εσκεμμένη παραπληροφόρηση".

Με λυπεί το γεγονός ότι βγάζουν προς τα έξω έγγραφα εντελώς εμπιστευτικά. Εμείς δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν αθλητή/τρια. Μ΄ αυτό που γίνεται, όμως, τα πράγματα οδεύουν σε άσχημη κατεύθυνση.»