Η Εθνική έκανε μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία. Τρύπησε πάρα πολλές φορές το ταβάνι της. Πρώτα απ' όλα γιατί κατάφερε να γίνει ομάδα, παρ' όλες τις απουσίες και όσα συνέβησαν στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος και μετά τον πολύ χρόνο που είχε και τις πολλές προκλήσεις που είχε μπροστά της.

Του Ηλία Μάτσα

Το δεύτερο ταβάνι ήταν, ότι βρέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από δεκαέξι χρόνια. Ήδη ήταν επιτυχημένη με την παρουσία της εκεί. Πήρε τη μια νίκη που χρειαζόταν, με επιβλητική εμφάνιση απέναντι σε μία ομάδα, η οποία απ'ότι είδαμε κόντεψε να πετάξει τη Σερβία έξω, δηλαδή την Αυστραλία.

Κόντραρε ίσως την καλύτερη ομάδα μετά την Dream Team, αυτήν της Γερμανίας και σταμάτησε ψηλότερα απ'ότι την περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές.

Από εκεί και πέρα, η Εθνική πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτήν την πορεία, να προσπαθήσει, να διατηρήσει δεδομένη την παρουσία της σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων. Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα αυτής της πορείας που κράτησε σχεδόν δύο μήνες, είναι ότι έδειξε μετά από χρόνια, ότι βρίσκει μια εύρυθμη λειτουργία, που πρέπει να έχουν οι εθνικές ομάδες για να έχουν επιτυχίες.

Δηλαδή, έχει ομοψυχία, επιθυμία να υπερβάλλει εαυτόν, να δεθεί γρήγορα. Τη διέπουν κοινοί στόχοι και αθλητικές αξίες. Γενικά όλο αυτό προκαλείται από τη μεγαλύτερη ανάδειξη Έλληνα προπονητή τα τελευταία χρόνια. Είναι μία εθνική και πάλι γύρω από τον προποντή της. Ο Βασίλης Σπανούλης δείχνει ικανός να οδηγήσει την Ελλάδα σε νέες επιτυχίες.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, κάθε χώρα και εθνική ομάδα πρέπει να προσαρμοστεί με τη γενιά της, δηλαδή με τις φουρνιές αθλητών που έχει. Η Εθνική πρέπει να παντρέψει κάποιους πολύ μεγάλους παίκτες που έχει στη σύνθεσή της, ένα μεγάλο κενό παραγωγικής διαδικασίας. Θέλει πάρα πολλή υπομονή, γιατί είναι πολύ πιθανόν, να μην έχουμε το ταλέντο να τα καταφέρουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αλλά αν μείνουμε πιστοί στο πλάνο, με οδηγό τη φετινή διοργάνωση, είναι σίγουρο, ότι θα ξαναδούμε καλύτερες ημέρες. Βέβαια οι εθνικές ομάδες εξαρτώνται από το ταλέντο πέρα από τα υπόλοιπα. Είδαμε ολόκληρη Σερβία τόσα χρόνια εκτός μεταλλίων.

Ισχυρότεροι φέτος Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό είναι ακόμα νωρίς, αλλά μετά το φινάλε και την παρουσία της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το λογικό είναι το μυαλό όλων, να πηγαίνει στη νέα σεζόν που θα αρχίσει τον Οκτώβριο. Αυτήν τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι, ότι αμφότεροι ισχυροποίησαν πολύ το ρόστερ τους, στους «πράσινους» μάλιστα μένει ακόμα μια κίνηση και αναμένεται να παρουσιαστούν ισχυρότεροι την επόμενη χρονιά.

Το πόσο ισχυρότερος μπορεί να παρουσιαστεί ο πρώτος και ο τρίτος της Ευρώπης θα φανεί στην πορεία της σεζόν και πάντα σε εξάρτηση με το επίπεδο της διοργάνωσης. Φέτος και ο Παναθηναϊκός που έχει πιο έτοιμη ομάδα σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή μπορεί να παρουσιαστεί πιο ολοκληρωμένος και ο Ολυμπιακός που γέμισε το ρόστερ του με μεγάλη ποιότητα, να παρουσιαστεί σταθερότερος μέσα στη χρονιά και ισχυρότερος στα κρίσιμα ματς.