Νέα εποχή στην Εθνική ομάδα μετά τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη θετική παρουσία που είχε εκεί, καθώς ο Βασίλης Σπανούλης με την παρουσία του έφερε αέρα ανανέωσης. Και δικαίως, αφού ο V-Span ήταν κορυφαίος γκαρντ, με πολλές διακρίσεις, που άλλαξε τη ροή τού ευρωπαϊκού μπάσκετ με την παρουσία του.

Ο Βασίλης, λοιπόν, γνωρίζει τον τρόπο για να εμπνεύσει τους παίκτες του και να πάρει το καλύτερο δυνατό από εκείνους - Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στις υποχρεώσεις τής Εθνικής βρέθηκαν παίκτες που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν είχαν βρεθεί στο περσινό Μουντομπάσκετ: Σλούκας (αν και δεν ήταν σε προ-ολυμπιακό και Ολυμπιακούς Αγώνες), Καλάθης, Κώστας Αντετοκούνμπο και Μήτογλου. Προφανώς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί στον Σπανούλη την έλευσή του στην ομάδα ήδη από το προ-ολυμπιακό.

Το νέο αίμα που έρχεται στην Εθνική Ελλάδας!

Το ζήτημα, βέβαια, είναι τι γίνεται με την ανανέωση στο ρόστερ (για παράδειγμα και ο Καλάθης και ο Σλούκας είναι μιας άλφα ηλικίας στα γκαρντ, όπως και ο Παπανικολάου στη θέση 3). Υπάρχει φρέσκο αίμα, από εκείνους που θα έρθουν και θα ανανεώσουν το υπάρχον ρόστερ, για την επόμενη μέρα της Εθνικής; Το όνομα που έχει πάνω-πάνω στο μπλοκάκι του ο Σπανούλης, είναι εκείνο του Νίκου Ρογκαβόπουλου.

Δεν είναι μόνο η εξαιρετική σεζόν που διένυσε στην Ισπανία με τη φανέλα της Μπασκόνια, αλλά και γενικότερα ότι αυτό το παιδί δείχνει ότι έχει βρει τον δρόμο του και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή λύση για την Εθνική ομάδα. Άλλωστε είναι μόλις 23 ετών, σε μια θέση που δεν μας περισσεύουν παίκτες. Τώρα δεν ήρθε στο προ-ολυμπιακό λόγω υπερβολικής κούρασης και ο Βασίλης, όπως και στην περίπτωση του Σλούκα, δεν μπορούσε να τον δεχτεί στο γκρουπ αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς. Αλλά έχει τρομερό μέλλον μπροστά του.

Υπάρχουν κι άλλες λύσεις από την Ελλάδα που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και να φτάσουν στην Εθνική; Η πληροφορία αναφέρει ότι ο Ζούγρης, του Περιστερίου, θα βρίσκεται στην επόμενη διαδικασία της Εθνικής (στις κλήσεις, όχι απαραίτητα στη 12άδα), όπως και ο Σαμοντούροφ.

Κρατήστε κι ένα όνομα ακόμα: Λευτέρης Λιοτόπουλος, γεννημένος το 2006, διεθνής με τις μικρές εθνικές της Ελλάδας, κόμπο γκαρντ με καλά σκορ, που αποφάσισε να ενταχθεί στο Κολέγιο του St. John. Εκεί, φυσικά, η αθλητικότητα είναι πολύ διαφορετική από ο,τι είχε συναντήσει στην καριέρα του μέχρι στιγμής, αλλά έχει την ευκαιρία να μάθει το αμερικάνικο basketball και, μάλιστα, δίπλα σε έναν από τους καλύτερους δασκάλους: Τον Ρικ Πιτίνο. 

Ο Λευτέρης είναι γκαρντ που σουτάρει καλά, σουτάρει μετά από ντρίπλα, είναι παίκτης που δημιουργεί για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Κι αυτό είναι σπουδαίο. Και ο Σπανούλης δεν το αφήνει να περάσει απαρατήρητο...