«Όταν χάνεις την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς, απογοητεύεσαι, Για έξι μήνες δεν μπήκα στο νερό, αλλά ήρθε ο Παύλος με «μάζεψε» και ξεκίνησα ξανά. Ήρθε παγκόσμιο μετάλλιο την πρώτη χρονιά, σταματήσαμε στη συνέχεια λόγω έλλειψης χρημάτων. Ήρθε στη συνέχεια η κίνηση του Κυρίου Καπράλου και βοηθηθήκαν πολλοί αθλητές» ανέφερε αρχικά ο Παναγιώτης Μάντης με τον Παύλο Καγιαλή να συμπληρώνει πως «ο τελευταίος χρόνος απαιτούσε πάρα πολύ δουλειά, πήγαμε στη Βραζιλία πέντε ή έξι φορές. Το άθλημα είναι ιδιαίτερο, και έπρεπε να μάθουμε τις συνθήκες του καιρού. Είμαστε οκτώ χρόνια μαζί με τον Παναγιώτη και δουλεύουμε, χάσαμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του ’12, αλλά πεισμώσαμε».

Ο Παύλος Καγιαλής, μίλησε στη συνέχεια για το πώς ξεκίνησε η προσπάθεια με τον συναθλητή και φίλο του: «Ο Τάκης αρνιόταν να ξαναμπεί σε μια διαδικασία πρωταθλητισμού και πίεσης, Του είπα πάμε να κάνουμε μία βόλτα. Και αυτή την ψυχολογία είχαμε, πως πάμε βόλτα. Σιγά σιγά γλυκαθήκαμε, οι διακρίσεις έρχονταν και ευτυχώς δεν σταματήσαμε».

Για το μέγεθος της επιτυχίας τους:

Π.Μ. «Ο Κροάτης Ολυμπιονίκης είπε πως είναι τιμή του που βρισκόμαστε όλοι εμείς στο βάθρο, οι καλύτεροι όπως είπε, διότι περάσαμε από όλα τα καιρικά φαινόμενα».

Π.Κ. «Πρώτη φορά είχαν κατοχυρωθεί τα τρία πρώτα μετάλλια πριν τον τελικό. Τιμή μου οι αντίπαλοι που είχα, ο Αυστραλός, ο Κροάτης. Το να ξεχωρίζεις μαζί τους είναι μοναδικό.

Ο αγώνας μας κρατά μια εβδομάδα, είναι μαραθώνιος, μπορεί να μην ξεκινήσουμε καλά αλλά να το διορθώσεις στη συνέχεια».

Π.Μ. «Η χώρα μας φημίζεται για την τέχνη της στη θάλασσα, έτσι και εμείς είμαστε συνεχιστές αυτής της παράδοσης. Είμαστε εδώ και στους πρώτους Ολυμπιακούς πήραμε μετάλλιο, βγάλαμε την εμπειρία όλων των αγώνων που έχουμε τρέξει και καταφέραμε να είμαστε εκεί με τους καλύτερους».

Για την υποδοχή του κόσμου:

Π.Κ. «Το άθλημά μας είναι μοναχικό δεν έχουμε συνηθίσει τέτοια υποδοχή. Έτρεμαν τα πόδια όταν έβγαινα από την πόρτα του αεροδρομίου, οι στιγμές ήταν συγκινητικές. Η οικογένεια της ιστιοπλοΐας είναι πραγματικά μεγάλη, τους ευχαριστούμε όλους, έχουμε πολλούς φίλους, πίστευαν σε εμάς».

Ο σπουδαίος Έλληνας ιστιοπλόος, Κώστας Τριγκώνης, παρενεβλήθη σε εκείνο το σημείο για να τονίσει:

«Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά. Είμαι άφωνος! Τους ακούω να μιλάνε με τέτοια ωριμότητα για την προσπάθειά τους... Δεν έχω λόγια για αυτό που αισθάνομαι. Μου χει μείνει η εικόνα από τα μάτια τους την ώρα που ήταν πάνω στο βάθρο. Ήταν μια εξιλέωση για μένα, μια λύτρωση, γιατί αισθάνθηκα πως ότι είχα κάνει μέχρι σήμερα, μπήκε στη θέση του. Δεν έχει σημασία από ποιους ήρθε αλλά ότι ήρθε. Μπορώ να μπω πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Είχα την τύχη να αγωνιστώ με τα παιδιά πριν από μερικούς μήνες. Μιλάμε για δύο αθλητές με απίστευτο ταλέντο και διάθεση. Διαχειρίστηκαν όπως έπρεπε την πιο κρίσιμη ιστιοδρομία. Η μόνη αμφιβολία που είχε ήταν ο αγώνας των μεταλλίων, είχα πει πως την προτελευταία ημέρα, πως όλα θα πάνε καλά και θα ερχόταν το μετάλλιο. Το ασημένιο μετάλλιο τους άξιζε και θέλω να τους δω να βγάζουν αυτό το παραπάνω και το ταλέντο που έχουν.

Η ελληνική ιστιοπλοΐα εκπροσωπήθηκε επάξια από όλους σε αυτούς του Ολυμπιακούς, ήταν μια από τις επιτυχημένες ολυμπιακές ομάδες με εξαιρετικούς αθλητές και χαρακτήρες. Το λέω αυτό με βάση τις συνθήκες που προετοιμάστηκαν τα παιδιά.

Σε αυτούς του Ολυμπιακούς, είχαμε την πιο επιτυχημένη ομάδα ποτέ και το λέω με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν. Έχουμε το κύτταρο για να πρωταγωνιστούμε. Να «εκμεταλλευτούμε» τους νέους για να βρεθεί αυτή η χώρα εκεί που της αξίζει. Να σκύψουμε πάνω από τους εαυτούς μας, να δούμε τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να ξεχωρίζουν».

Ο Παύλος Καγιαλής, ανέφερε για τον Κώστα Τριγκώνη: «Ο Κώστας Τριγκώνης είναι πηγή έμπνευσης. Έβλεπα τις προπονήσεις στον Θερμαϊκό και το λέω τώρα και ανατριχιάζω. Έχω δει ατελείωτες ώρες προπόνησης, μέσα στο 15Αύγουστο ακόμα. Ο Κώστας είναι πεισματάρης, πηγή έμπνευσης. Τον ευχαριστώ για αυτά που μου έδωσε και εύχομαι να γίνω και εγώ πηγή έμπνευσης για τα νέα παιδιά, αυτό είναι το νόημα».

Για το... «γραφείο» τους:

Π.Μ. «Η βάρκα είναι το γραφείο μας, πάμε κάθε πρωί εκεί.  Με τον Παύλο ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή, ήρθαν και τα αποτελέσματα και το καταλάβαμε ακόμα καλύτερα Για να φτάσεις σε ένα ολυμπιακό μετάλλιο θέλει πρόγραμμα, δεν γίνεται κατά τύχη. Θέλει υπομονή και δουλειά».

Π.Κ. «Το γραφείο μας το έχουμε χωρίσει στη μέση, κάνουμε συγκεκριμένες δουλειές. Το αγαπάμε τόσο πολύ, είναι μέρες της ζωής μας. Η ιστιοπλοΐα είναι πολυσύνθετο άθλημα. Θέλουμε το «γραφείο» μας να είναι περιποιημένο και σε τάξη, είμαστε πολύ αυστηροί.

Η σχέση μας έχει πάει σε τέτοιο επίπεδο που νιώθω και μόνο που τον βλέπω σε τι κατάσταση βρίσκεται. Είμαστε φίλοι, μαλώνουμε αλλά πρέπει να ρίχνεις τον εγωισμό σου για το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι να πηγαίνει η βάρκα μπροστά».

Για το μέλλον και τους στόχους τους:

Π.Μ. «Δεν έχουμε προλάβει να πούμε και πολλά. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε και θα συνεχίσουμε. Η επόμενη χρονιά θα έχει πολλή και σκληρή δουλειά. Θα ξεκινήσουμε με δύο τρία μεγάλα meeting το Παγκόσμιο στη Θεσσαλονίκη και το Ευρωπαϊκό στη συνέχεια».

Π.Κ. «Το μετάλλιο αυτό ήρθε μετά από πολλή δουλειά, είχαμε μεγάλη ένταση όταν τερματίσαμε και χάσαμε το αργυρό στην ισοβαθμία. Καταλάβαμε πως χωράει βελτίωση, δεν βάζουμε όρια και θεωρούμε πως σαν δίδυμο έχουμε να δώσουμε κι άλλα πράγματα. Το ότι έχω στόχο αμέσως μετά το μετάλλιο και πάλι προς τα ψηλά, είναι το πιο σημαντικό, να μη «σβήσει» η επιθυμία.

Στόχος σε κάθε αγώνα είναι το μετάλλιο. Το χρώμα είναι θέμα ψυχολογίας. Οι διαφορές κρίνονται σε πολύ μικρές λεπτομέρειες. Στόχος το μετάλλιο και όσο περισσότερο πλησιάζεις τότε προσπαθείς να επιλέξεις το χρώμα».

Σε εκείνο το σημείο, σειρά πήραν οι... σαμπάνιες που ανοίχθηκαν live στο στούντιο, με τον Παναγιώτη Μάντη να αναφέρει κλείνοντας πως «τρέλες κάνουμε συνέχεια, με διάφορα σκάφη! Καμιά φορά όταν βγαίνουν τα μεγάλα σκάφη τα ιδιωτικά και μεις παίρνουμε το 470 και κάνουμε σερφ από το κύμα που κάνουν!» και τον Παύλο Καγιαλή να συνοψίζει:

«Συγχαρητήρια σε όλη την ελληνική αποστολή, η προσπάθεια που κάνουν όλοι οι αθλητές είναι πάρα πολύ σημαντική».