Η πανδημία του κορονοϊού, έχει προκαλέσει στο Ολυμπιακό Κίνημα και στους αθλητές ανά την υφήλιο, την μεγαλύτερη κρίση από την εποχή των μποϊκοτάζ της δεκαετίας του 1980. Αυτή είναι η άποψη του μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντικ Πάουντ, με τον Καναδό δικηγόρο, πρώην αντιπρόεδρο της ΔΟΕ και πρώην πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενωση κατά του Ντόπινγκ, να προσθέτει πως η Covid-19, δημιουργεί μεγάλη αναταραχή στους αθλητές, στους αξιωματούχους και στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα «άγνωστο έδαφος».

«Καταλαβαίνουν πολύ καλά, τελικά, ότι η δημόσια υγεία θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας», δήλωσε ο Πάουντ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και πρόσθεσε: «Δεν είχαμε κάτι τέτοιο από το αμερικανικό μποϊκοτάζ της Μόσχας. Πρόκειτια για μια ολόκληρη γενιά αθλητών των οποίων τα όνειρα εξατμίστηκαν. Τώρα, θα είναι ακόμη πιο ακραίο. Μπορούμε να τρελαθούμε σκιαγραφώντας όλα τα πιθανά σενάρια».

Οπως είναι γνωστό, το 1980, οι Ηνωμένες Πολιτείες μποϊκοτάρισαν τους Αγώνες της Μόσχας και η Σοβιετική Ένωση «απάντησε» τέσσερα χρόνια αργότερα, αρνούμενη να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, στερώντας αμφότερες, από πολλούς αθλητές τα Ολυμπιακά όνειρα τους. "Δεν είχαμε κάτι τέτοιο από το αμερικανικό μποϊκοτάζ της Μόσχας: μια ολόκληρη γενιά αθλητών των οποίων τα όνειρα εξατμίστηκαν", δήλωσε ο Πούντ. "Εκεί, θα ήταν ακόμη πιο ακραίο." Η Λίρα χαρακτήρισε αυτήν την κρίση "μη διαχωρισμένη περιοχή" για το Ολυμπιακό κίνημα, προσθέτοντας: "Μπορείτε να τρελαθείτε σκιαγραφώντας όλα τα πιθανά σενάρια."