Η γυναίκα από το Κάσερες ήρθε τελευταία στον τελικό της άρσης βαρών (+50) αφού σήκωσε 75 κιλά, αλλά η συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μετά από διάγνωση ανίατου καρκίνου, ξεπερνά κάθε μετάλλιο.

«Το να φτάσω ζωντανή στο Παρίσι είναι ήδη αρκετό μετάλλιο», ανέφερε!

Υπάρχουν νίκες που ξεπερνούν τα μετάλλια. Στόχος της αρσιβαρίστριας, Λοϊντα Ζαμπάλα ήταν να βρεθεί στο Παρίσι το 2024, στους πέμπτους Αγώνες της και το πέτυχε. Η γυναίκα από την Εξτρεμαδούρα βγήκε σταθερή και σίγουρη, κάτι που μεταφράστηκε σε μια πρώτη άρση 60 κιλών, μια δεύτερη στα 70 και μια τρίτη και τελευταία άρση 75 κιλών.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ δούλευε ως τηλεχειρίστρια 012, έπεσαν οι συναγερμοί. Ξαφνικά, ένιωσε χαμένη. Αποπροσανατολισμένη. Δεν μπορούσε να βρει τις λέξεις. Από εκεί την μετέφεραν στο νοσοκομείο επειγόντως. Η πρώτη σάρωση έκανε λόγο για αρκετούς όγκους στον εγκέφαλο, αλλά νέες εξετάσεις έχουν ήδη βάλει όνομα και επώνυμο στην κατάσταση. Η γυναίκα από την Εξτρεμαδούρα είχε καρκίνο του πνεύμονα με μεταστάσεις στον εγκέφαλο, το ήπαρ και τα νεφρά. Φάση 4.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Loida Zabala PLY (@loidazabala)

Ανίατος τύπος καρκίνου

Από εκείνη τη στιγμή, ο ανταγωνισμός άλλαξε σκηνικό. Ο αγώνας δεν ήταν για ένα μετάλλιο, αλλά για τη ζωή του. Οι θεραπείες πέτυχαν.

«Ο καρκίνος μειώθηκε. Δεν έχω πια τίποτα στο νεφρό μου και στον εγκέφαλό μου από εννέα όγκους μου έχουν απομείνει μόνο δύο υπολείμματα όγκου», εξήγησε σε συνέντευξή της στην AS, αλλά ομολόγησε ότι ο τύπος του καρκίνου της είναι ανίατος.

Το να φτάσει στο Παρίσι το 2024 ήταν πάντα το κίνητρό της. Συνέχισε να αγωνίζεται και χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια στη ζωή της: εγκάρσια μυελίτιδα λόγω της οποίας τα πόδια της σταμάτησαν να ανταποκρίνονται όταν ήταν μόλις 11 ετών, έπεσε θύμα κακοποίησης και τώρα παλεύει με τον καρκίνο. Δεν τα παρατάει.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμή της, προχωρώντας μπροστά. «Η εγκάρσια μυελίτιδα μου έμαθε τη λέξη ελευθερία. Κατάχρηση, αγάπη για τον εαυτό, πάνω από την αγάπη για τους άλλους. Και ο καρκίνος, η ζωή είναι δώρο», σκέφτηκε.