Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο ενημέρωσε τον Σέρβο πρωταθλητή, Νεμάνια Μαϊντοφ ότι του απαγορεύει την οποιαδήποτε ενασχόληση με το άθλημα για τους επόμενους πέντε μήνες επειδή έκανε τον σταυρό του.

Ο Σέρβος εκπρόσωπος του τζούντο αποβλήθηκε από το άθλημα και έστειλε μια επιστολή στη Διεθνή Ομοσπονδία Τζούντο όταν άνοιξε έρευνα εναντίον του. Αναλυτικά:

"Δεν χρειάζομαι ακρόαση, δεν χρειάζεται να αφιερώσω το χρόνο σας, απλώς θα σας πω μερικά πράγματα από την καρδιά - και ως άμυνα, αλλά περισσότερο για να προσπαθήσω να βοηθήσω το τζούντο να αναπτυχθεί, γιατί το τζούντο αντιπροσωπεύει εμείς και εκπροσωπούμε το τζούντο. Και επειδή ο κόσμος έχει καλύτερη άποψη για το άθλημά μου, με σέβεται περισσότερο, αλλά επίσης, αν ο κόσμος αρχίσει να βλέπει ότι το τζούντο πέφτει με κάποιο τρόπο, όπως συνέβη με εμένα στα μάτια των ανθρώπων, τότε πρέπει να αντιδράσω, γιατί Το τζούντο αντιπροσωπεύει επίσης αυτό που είμαι.

Τώρα, για τη βάπτιση. Εδώ θέλω να παραθέσω τα λόγια του στενού μου φίλου Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος προέρχεται από την ίδια κουλτούρα με εμένα: «Πριν γίνω αθλητής, είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος».

Κατάγομαι από μια χώρα όπου η χριστιανική κουλτούρα είναι πολύ μεγάλη και πολύ δυνατή, έτσι μεγαλώσαμε.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης στο Τζούντο, Θοδωρής Τσελίδης

Για μένα υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από κάθε άθλημα και δουλειά. Ο Θεός μου έχει δώσει τα πάντα στη ζωή, έχω κερδίσει πολλούς σπουδαίους τίτλους και Του είμαι ευγνώμων. Πριν από κάθε αγώνα, όπως όλοι οι αθλητές, είμαι αγχωμένος και φοβισμένος και προσεύχομαι πολύ. Αυτό ακριβώς μου έδωσε την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη να ξεπεράσω τα πάντα. Έχω κάνει το σταυρό μου περισσότερες από μία φορές, αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν βλέπω τίποτα κακό σε αυτό. Ποτέ δεν ήθελα να προκαλέσω κανέναν άλλο ή κάτι τέτοιο. Επιπλέον, τρέφω μεγάλο σεβασμό όταν κάποιος κάνει πράγματα από άλλη πίστη, γιατί πολύ απλά νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν για να ξεπεράσουν όλα τα θαύματα που συναντούν.

Υπέροχα πρότυπα για πολλούς, σε 100% πιο δημοφιλή αθλήματα από το τζούντο, βαφτίζονται και κάνουν άλλα παρόμοια πράγματα. Αν ένας Ρονάλντο, ένας Μέσι, ένας Τζόκοβιτς, ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Τομ Μπρέιντι, ο Χαμπίμπ, ο Ουσίκ και άλλοι το κάνουν κάθε φορά που ξεκινούν μια παράσταση, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς; Αυτό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, και όπως ξέρουμε, ο Θεός είναι το μεγαλύτερο.

Κατά τα άλλα, οι ολυμπιακές τελετές ήταν πραγματικά βαρετές για όλους τους χριστιανούς, πολύ σατανικές και ανεξέλεγκτες.

Και το δεύτερο πράγμα που θέλω να πω: οι κανόνες του τζούντο πρέπει να αλλάξουν πολύ. Είμαι εδώ ως παγκόσμιος και ευρωπαϊκός πρωταθλητής για να βοηθήσω να το ξεπεράσω.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό δεν έχω συναντήσει κορυφαίους τζουντόκα που να είναι ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση, είναι όλοι αμήχανοι (από την κατάσταση αυτού του αθλήματος), όπως εγώ. Κέρδισα τρία παγκόσμια και οκτώ ευρωπαϊκά μετάλλια, νομίζω ότι, ως τύπος που προερχόταν από μια περιοχή που δεν είχε ποτέ ξανά τέτοια αποτελέσματα, έγινα κύριος του αθλήματός μου.

Ήθελα να βοηθήσω το άθλημά μου, αν ξέρετε τι εννοώ. Δεν το λέω αυτό γιατί αφορά εμένα και το μέλλον μου. Έχω κάνει ήδη πολλά, ακόμη περισσότερα από όσα μπορώ να φανταστώ, είμαι ένας ευτυχισμένος οικογενειάρχης, ένας εκατομμυριούχος, με σεβασμό στη χώρα μου ως ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής. Έχω τα πάντα, και τα κάνω όλα από αγάπη και πάθος, και επειδή είμαι ακόμα λιοντάρι. Ξεκίνησα από το μηδέν με τους «τρελούς» γονείς μου που έβαλαν τα πάντα σε κίνδυνο για το τζούντο και τα καταφέραμε. Αλλά τα λέω όλα αυτά για άλλους τζούντο υψηλού επιπέδου, για όλους αυτούς από όλο τον κόσμο που επίσης έβαλαν τα πάντα, δεν τα παράτησαν και που δεν ζουν τόσο καλά από το τζούντο. Τους μιλάω και ξέρω για τι πράγμα μιλάω.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ανησυχείτε... Σας ευχαριστώ που διαβάσατε».