Η Μαρζιέχ Χαμίντι, πρώην πρωταθλήτρια του ταεκβοντό από το Αφγανιστάν, είναι πρόσφυγας στη Γαλλία από το 2021, όταν εγκατέλειψε τη χώρα της μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Παρόλο που βρήκε άσυλο στη γαλλική επικράτεια, στην οποία συνεχίζει να αγωνίζεται χάρη σε Ολυμπιακή υποτροφία, αυτό δεν εμπόδισε τον Χαμίντι να δεχθεί απειλές για τη ζωή της. Για να είμαστε πιο ακριβείς, υπήρξαν περίπου 3.000 απειλές θανάτου μέσα σε μόλις 48 ώρες.

«Η πρώτη κλήση ήρθε από το Αφγανιστάν. Μια φωνή στα αφγανικά είπε ότι ήξερε τη διεύθυνσή μου στο Παρίσι. Έλαβα τρεις χιλιάδες τηλεφωνήματα σε 48 ώρες», είπε.

«Έχω δεχτεί απειλές για θάνατο και βιασμό»

Από τότε που κατέφυγε στη Γαλλία, η αθλήτρια ήταν ενεργή φωνή σε διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Το κύμα μίσους και απειλών προέκυψε όταν η Χαμίντι κατήγγειλε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναν νέο νόμο που ισχύει στο Αφγανιστάν που απαγορεύει στις γυναίκες να μιλούν δημόσια.

«Έχω δεχτεί απειλές για θάνατο και βιασμό γιατί αντιτίθεμαι στους τρομοκράτες και σε αυτούς που τους υποστηρίζουν. Φανταστείτε τα εκατομμύρια των γυναικών στο Αφγανιστάν, που δεν έχουν προστασία, είναι με τρομοκράτες και κανείς δεν μπορεί να ακούσει τη φωνή τους», πρόσθεσε η αθλήτρια.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μετά από τόσες απειλές κατά του Χαμίντι, το γαλλικό δικαστικό σύστημα άνοιξε έρευνα για την υπόθεση και έθεσε τον αθλητή υπό αστυνομική προστασία για αόριστο χρονικό διάστημα. «Θέλω να αναγνωριστούν και να κριθούν οι τρομοκράτες που απειλούν να με σκοτώσουν, ώστε να μπορώ να ζω ελεύθερα, χωρίς φόβο και με ασφάλεια. Δεν θα με φιμώσουν και θα συνεχίσω τον αγώνα μου για τις Αφγανές γυναίκες με κάθε κόστος», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.