Με μια ομάδα ανανεωμένη αλλά με σταθερό σημείο αναφοράς τη σούπερ σταρ της Τάνια ντι Μάριο, η Ιταλία φιλοδοξεί να ξανακατακτήσει την κορυφή του ευρωπαϊκού πόλο γυναικών για πρώτη φορά από το 2003. Η αντίπαλος της εθνικής γυναικών στον τελικό του Σαββάτου (17.00-ΝΕΤ) είναι διαχρονικά η κορυφαία (μαζί με την Ολλανδία) δύναμη του ευρωπαϊκού πόλο γυναικών αφού έχει κατακτήσει τέσσερις φορές (όσες και οι Οράνιε) τον τίτλο (2003, 1999, 1997, 1995) αλλά τα τελευταία χρόνια απουσίαζε από το ευρωπαϊκό βάθρο.
Το 2010 έμεινε στην τέταρτη θέση όπως και το 2008 ενώ το 2006 ήταν δεύτερη αφού στον τελικό είχε ηττηθεί από τη Ρωσία. Ετσι σταδιακά επιχειρήθηκε μια ανανέωση στο δυναμικό της με αποτέλεσμα να εμφανίζει στο Αϊντχόφεν μια ομάδα με τρεις «πρωτάρες» και πέντε δευτεροεμφανιζόμενες σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μοναδικές «μπαρουτοκαπνισμένες» είναι εκτός από τη 32χρονη Ντι Μάριο, η θηριώδης (100 κ.) 38χρονη φουνταριστή Ελίζα Καζανόβα, η 26χρονη τερματοφύλακας Ελένα Τζίλι, η 28 χρονη περιφερειακή Σιμόνα Αμπάτε και η 26χρονη φουνταριστή Τερέζα Φρασινέτι.
Μέχρι και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 οι Ιταλίδες μετρούσαν μόνο νίκες επί της ελληνικής ομάδας αλλά από το Ευρωπαϊκό του Ζάγκρεμπ το σενάριο άλλαξε ολοκληρωτικά. Η ελληνική ομάδα στην πρωτεύουσα της Κροατίας επιβλήθηκε δύο φορές της «σετερόζα» με 7-5 στον όμιλο και με 10-5 στον ημιτελικό. Το σερί της εθνικής γυναικών συνεχίστηκε στο Αϊντχόφεν όταν στον αγώνα της πρεμιέρας επιβλήθηκε με 10-9 της Ιταλίας. Ηταν μια νίκη πολύ πιο εύκολη απ' ότι δείχνει το τελικό σκορ αφού η ελληνική ομάδα είχε προηγηθεί με 10-6 στο δ' οκτάλεπτο, 4.39 πριν το τέλος του αγώνα ενώ είχε σταθερό προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκειά του.
Η σημερινή Ιταλία όμως είναι με ομάδα με εξαιρετική ισορροπία σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Μάλιστα στατιστικά υπερέχει σχεδόν σε όλους της ελληνικής ομάδας με εξαίρεση την αμυντική συμπεριφορά. Η «σετερόζα» έχει εντυπωσιακό πλουραλισμό στην επίθεση. Είναι αποτελεσματική στα σουτ από τα 5 μ. (22 γκολ σε 66 προσπάθειες έναντι 11 γκολ σε 47 προσπάθειες της Ελλάδας ) αλλά και στις προσπάθειες με παίκτρια παραπάνω (22/38 και ποσοστό 57% έναντι 13/23 και ποσοστό 56% της Ελλάδας) ενώ το πιο ισχυρό όπλο της είναι οι φουνταριστές χάρη στις οποίες έχει πετύχει 8 γκολ σε 18 προσπάθειες ενώ η Ελλάδα έχει μόλις 2 γκολ σε 3 προσπάθειες.
Η αχίλλειος πτέρνα της όμως είναι η άμυνα με αριθμητικό μειονέκτημα όπου δέχεται εύκολα γκολ (18/31). Αντίθετα η Ελλάδα εμφανίζεται σαν οχυρό αφού έχει δεχθεί μόλις 6 γκολ τις 22 φορές που βρέθηκε με αριθμητικό μειονέκτημα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσει η εθνική γυναικών τόσο στη Ντι Μάριο που είναι δεύτερη σκόρερ του πρωταθλήματος με 15 γκολ σε 31 προσπάθειες όσο και στη νεαρή Ρομπέρτα Μπιανκόνι (12 γκολ).
Πηγή: tovima.gr