Γράφει ο Kώστας Κουκουλάς.

Στο πρώτο τον βοήθησε ο διαιτολόγος του, ο Ιγκόρ Σετόσεβιτς.

Του σύστησε να κόψει το ψωμί, τα μακαρόνια και τις πίτσες και από τότε ο Σέρβος τενίστας, νούμερο ένα πλέον στην παγκόσμια κατάταξη και από χθες κάτοχος του Γουίμπλεντον, αισθάνεται όπως λέει πιο άνετος μέσα στα κορτ. Στο δεύτερο τον βοήθησε το τεράστιο ταλέντο του. Ο Τζόκοβιτς έρχεται πλέον σαν σίφουνας στο παγκόσμιο τένις ισοπεδώνοντας όποιον αντίπαλο βρίσκει μπροστά του, έχοντας μόλις μία ήττα μέσα στο 2011.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς τον χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο αθλητή στη Σερβία όλων των εποχών. Κάποιοι έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν υπερβολικό, όμως ο 24χρονος τενίστας (γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1987 στο Βελιγράδι) τον επιβεβαίωσε και χθες το απόγευμα με τη νίκη του επί του Ναδάλ.

Οπως συμβαίνει συνήθως με τους πατεράδες, έτσι και ο Σρένταν Τζόκοβιτς άλλα όνειρα είχε για το σπλάχνο του. Επαγγελματίας σκιέρ ο ίδιος, ήθελε να δει τον γιο του να ακολουθεί τα βήματά του ή τουλάχιστον να τον δει ποδοσφαιριστή. Ο Νόβακ έδωσε την απάντησή του από τεσσάρων μόλις ετών, όταν έδειξε ξεκάθαρα ότι η κλήση του ήταν το τένις. Το ταλέντο του ήταν τέτοιο, ώστε ο πατέρας του άλλαξε αμέσως γνώμη και δεν χρειάστηκε να περιμένει αυτή της Γέλενα Γκένσιτς, που όταν ο Νόβακ ήταν οκτώ ετών τόνισε ότι είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που είχε δει ποτέ μετά τη Μόνικα Σέλες.

Στα 12 του ο Νόβακ πήγε στο Μόναχο και στην Ακαδημία Πίλιτς, όπου γαλουχήθηκε όχι για να γίνει απλά ένας καλός τενίστας, αλλά ένας μεγάλος πρωταθλητής. Στην πορεία επιβεβαίωσε όλους αυτούς που πίστεψαν σε αυτόν. Το 2005 έκανε το ντεμπούτο του σε κυρίως ταμπλό γκραν σλαμ στο Αυστραλιανό Οπεν, όπου αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τον Σάφιν. Αυτό δεν τον εμπόδισε πάντως στο τέλος της χρονιάς να είναι ο νεότερος που «χώθηκε» στο Top-100 μόλις σε ηλικία 18 ετών και 6 μηνών.

Τον πρώτο του τίτλο τον κατακτά το 2006 στο Αμερσφουτ της Ολλανδίας και ακολουθεί ο δεύτερος στο indoor τουρνουά της Μετς στη Γαλλία. Ομως το έτος-σταθμός στην καριέρα του ήταν το 2007, όταν κέρδισε πέντε τίτλους (Αdelaide, Miami, Estoril, Montreal, Vienna) και έφτασε τουλάχιστον στα ημιτελικά στα τρία από τα τέσσερα γκραν σλαμ (Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλεντον και US Open).

Το 2007 προκρίθηκε στον πρώτο του τελικό γκραν σλαμ στο US Open, όπου ηττήθηκε πολύ δύσκολα με 7-6, 7-6, 6-4 απ'τον Ρότζερ Φέντερερ, ενώ το 2008 έσπασε την κυριαρχία των Ναδάλ-Φέντερερ στα γκραν σλαμ, νικώντας τον Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά στα 4 σετ στον τελικό του Australian Open.

Βέβαια η καριέρα του δεν ήταν μόνο χαρές και... πανηγύρια, καθώς πολλές φορές είδε την αποτυχία να του χτυπά την πόρτα. Ομως ως γνήσιος Σέρβος δύσκολα τα παρατούσε και στο τέλος αυτός ήταν που δικαιώθηκε.

Εχει τρεις φορές εγκαταλείψει αγώνα σε γκραν σλαμ εξαιτίας προβλημάτων. Η πρώτη ήταν στο Γαλλικό Οπεν και απέναντι στον χθεσινό του αντίπαλο Ραφαέλ Ναδάλ στον προημιτελικό του 2006 και ενώ έχανε με 2-0, ενώ και την επόμενη χρονιά πέταξε τη ρακέτα του στο χόρτο του Γουίμπλεντον, πάλι απέναντι στον Ναδάλ, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα στα πόδια.

Η ζέστη ήταν αυτή που τον λύγισε το 2009 στη Μελβούρνη στον προημιτελικό κόντρα στον Ρόντικ και τον εμπόδισε τελικά να υπερασπιστεί το στέμμα του, ενώ και πάλι στη Μελβούρνη έναν χρόνο αργότερα σταμάτησε στα προημιτελικά εξαιτίας πόνων στο στομάχι.

Ολα αυτά βέβαια για τον Νόβακ Τζόκοβιτς ανήκουν στο παρελθόν. Ο Σέρβος, που στα παρασκήνια των τουρνουά που μετέχει διασκεδάζει τους αντιπάλους του, κάνοντας τον dj και μιμούμενος τις φωνές και τις κινήσεις τους (κυρίως τον Φέντερερ και τη Σαράποβα), αλλά και τους εκνευρίζει με το χαρακτηριστικό χτύπημα της μπάλας πριν από το σερβίς, ατενίζει το μέλλον του από την κορυφή, όπου μάλιστα σκοπεύει να μείνει για πολλά χρόνια ακόμη.

Πηγή: Goal