Γιόχαν Κρόιφ: Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ώρες με την εμφάνιση τόσο της Μαρίας Σάκκαρη όσο και του Στέφανου Τσιτσιπά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το περίεργο στην εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών ήταν ότι δεν φορούσαν τα ρούχα της ολυμπιακής αποστολής, που ντύνεται από την 4F, αλλά ήταν ντυμένοι με εμφανίσεις της Adidas που αποτελεί άλλωστε και χορηγό τους. Μπορεί στην χώρα μας τέτοια περιστατικά να φαίνονται πρωτοφανή, όμως στον διεθνή αθλητισμό έχουμε συναντήσει παρόμοιες καταστάσεις, με τον Γιόχαν Κρόιφ να πρωταγωνιστεί σε ένα από αυτά.

Ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" και η γερμανική εταιρεία ένδυσης μπήκαν σε έναν απίστευτο… πόλεμο με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 στην Δυτική Γερμανία. "Προκριθήκαμε να παίξουμε στο Μουντιάλ και το ποδόσφαιρο ήταν μόλις δύο χρόνια επαγγελματικό. Από τις εταιρείες ήρθαν προσφορές και η Ομοσπονδία της Ολλανδίας διαπραγματεύτηκε με την Adidas. Θέλησαν να φορέσουμε την εμφάνιση που θα έφτιαχναν και εγώ ζήτησα το μερίδιό μου από αυτό. Φυσικά μου αρνήθηκαν λέγοντας ότι η φανέλα είναι δικιά τους και εγώ τους απάντησα ότι το κεφάλι, όμως, ήταν δικό μου", είχε πει ο Γιόχαν Κρόιφ.

Για να καταλάβουμε το τι γινόταν εκείνη την εποχή πρέπει να πούμε ότι η Ολλανδία είχε συμφωνήσει με την Adidas για τον ρουχισμό της ομάδας, όμως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο σπουδαιότερος παίκτης της χώρας, αλλά και ένας από τους καλύτερους του κόσμου, είχε συνεργασία με την Puma, ιστορική αντίπαλο της γερμανικής εταιρείας. Έτσι ο άσος του Άγιαξ εξήγησε ότι δεν πρόκειται να φορέσει ρούχα της ανταγωνίστριας, εκτός και αν πληρωνόταν επιπλέον για αυτό, ενώ έφτασε σε σημείο να απειλήσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Μετά από αυτή την κίνηση η Ομοσπονδία και η Adidas κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να δουν τον "Ιπτάμενο Ολλανδό" με το brand στην φανέλα του, οπότε έπρεπε να σκεφτούν κάτι άλλο… Έτσι αποφάσισαν να φτιάξουν μια μοναδική μπλούζα, διαφορετική από τις άλλες, που θα αντικαθιστούσαν τις τρεις γραμμές, σήμα κατατεθέν της Adidas, με δύο.

 

Αρχικά η εμφάνιση δεν τράβηξε την προσοχή κανενός καθώς όλοι όσοι την έβλεπαν θεωρούσαν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος, όμως τελικά αυτή περίεργη… φανέλα έγινε σήμα κατατεθέν της Εθνικής Ολλανδίας που έφτασε μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ηγέτη τον παίκτη που τη φόραγε. Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι ο Γίοχαν Κρόιφ έπαιξε σε Μουντιάλ μόνο με αυτή τη φανέλα, καθώς τέσσερα χρόνια μετά δεν αγωνίστηκε στην Αργεντινή μιας και φοβόταν ότι άνθρωποι της χούντας θα προσπαθούσαν να απαγάγουν τον ίδιο και την οικογένειά του για όσα κατά της είχε πει ο ίδιος.

Ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν ακόμα ένας χαρακτήρας στον πόλεμο μεταξύ Adidas και Puma. Ο Ρούντολφ, ο ιδρυτής της Puma και ο Άντολφ, ο ιδρυτής της Adidas, ήταν τα δύο διάσημα αδέλφια Ντάσλερ που άρχισαν να κατασκευάζουν υποδήματα μαζί μέχρι την αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κάπου εκεί τα πράγματα άλλαξαν καθώς ο Ρούντολφ συνεργάστηκε με την πλευρά των Ναζί στον πόλεμο, ενώ ο Αδόλφος παρέμεινε στην δουλειά του και είχε πολλές διαφωνίες για την υπεράσπιση της Γερμανίας του Χίτλερ από τον αδελφό του, πράγμα που δημιούργησε τις δύο… εταιρείες.

Το περίεργο στην κόντρα Κρόιφ και Adidas βέβαια είναι το γεγονός ότι όταν ο Ολλανδός αποφάσισε να αγωνιστεί στις ΗΠΑ με τους Los Angeles Aztecs, φόρεσε κανονικά την φανέλα της ομάδας, όπως βέβαια και όλο το ρουχισμό, που έφτιαχνε η γερμανική εταιρεία και μάλιστα όχι σε έναν αγώνα, αλλά για δύο ολόκληρα χρόνια. Τα πράγματα φυσικά δεν τελειώνουν εκεί, μιας και ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" δεν άλλαξε τις… συνήθειές του ακόμα και όταν έγινε προπονητής στην Μπαρτσελόνα. Τότε ο ίδιος είχε δημιουργήσει δική του εταιρεία ένδυσης και δεν ήταν λίγες οι φορές που επέλεγε να ντύνεται με αυτά στις προπονήσεις των Καταλανών και όχι με τα επίσημα ρούχα του συλλόγου. Μάλιστα το θέμα είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Χοσέ Λουίς Νούνιες είχε μιλήσει με την Kappa, που έντυνε τον σύλλογο, ώστε να επιτρέπεται στον Γιόχαν Κρόιφ να φοράει τα συγκεκριμένα ρούχα.