Αλλά για να πω την αμαρτία μου δεν περίμενα κιόλας ότι σε αυτό το έργο θα μπλεχτούν και οι τραγικοί βασιλιάδες και πρίγκιπες!

Ως τέτοιους δεν εννοώ τους συζύγους της βασίλισσας της Ολλανδίας Βεατρίκης και της βασίλισσας της Δανίας Μαργαρίτας, αλλά τον Κλαύδιο, που έγινε διάσημος όχι μονάχα στην εποχή του, αλλά εις τους αιώνας των αιώνων, μέσω του Σαίξπηρ!

Για να μη μένουν κενά στη διήγηση, υπενθυμίζω ότι ο Κλαύδιος ήταν ο βασιλιάς της Δανιμαρκίας και ο πατέρας του πρίγκιπα Αμλετ, ο οποίος όταν, αποτρελαμένος πια, προσπαθεί να εξιχνιάσει τα μυστήρια και τα σκάνδαλα που συντελούνται στην πατρίδα του, ακούει τον φίλο του, τον Μάρκελλο, να του λέει μια φράση που έμεινε κλασική...

«Something is rotten in the State of Denmark», το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει «κάτι σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», μόνο που προχθές το βράδυ οι ρόλοι αντιστράφηκαν και η σαπίλα έπληξε το βασίλειο της Ολλανδίας!

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά με εξαίρεση τη νίκη τους στο Euro του 1988 (στο πλαίσιο της εξαίρεσης η οποία επιβεβαιώνει τον κανόνα) οι «οράνιε» μπορούν κάλλιστα να αποκαλούνται όπως ο εκ Ναμίμπια ορμώμενος σπρίντερ Φράνκι Φρέντρικς: οι αιώνιοι δεύτεροι!

Υπήρξαν δεύτεροι σε τρία Μουντιάλ (1974, 1978, 2010), ενώ στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα -πέραν του προ 24 ετών θριάμβου τους- έφτασαν τέσσερις φορές στους ημιτελικούς, αλλά τζίφος!

Δεν ξέρω πώς λέγεται ο τζίφος στην ολλανδική γλώσσα, ωστόσο έχω μια καλύτερη ατάκα, που δεν είναι δική μου, αλλά την άκουσα από τον Νίκο Μαχλά, στην προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή του www.sentragoal...

Οντας άριστος γνώστης της ολλανδικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας (από την εξάχρονη θητεία του στη Φιτέσε και στον Αγιαξ), αλλά και έχοντας διατελέσει συμπαίκτης ή αντίπαλος με κάποιους από τους τωρινούς παίκτες, ο Νίκος μου είπε ότι «αν και ιπτάμενοι, οι Ολλανδοί προσγειώθηκαν ανώμαλα»!

Μου είπε και κάτι που το θεωρώ ως ακόμη σοβαρότερο επιχείρημα στην κουβέντα για τους λεγάμενους: περισσότερο από την ήττα τον απογοήτευσαν, λέει, για την αλαζονεία, την υπεροψία και το στυλάκι που είχαν από την αρχή μέχρι το τέλος!

Είναι όντως πολύ σοβαρή, αλλά και απολύτως ακριβής αυτή η κατηγορία, διότι όντως επί ενενήντα λεπτά οι Ολλανδοί έδιναν την εντύπωση ότι είχαν τη Δανία για πέταμα και πίστευαν πως αργά ή γρήγορα θα έβαζαν τα (δυο) γκολ που χρειάζονταν και ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Δεν ξέρω αν ο Φαν Μάαρβαϊκ έπαθε ό,τι και ο... Καζλάουσκας στον τελικό της Ευρωλίγκα (όπως σχολίασε ο Μαχλάς) και συνειδητοποίησε πολύ αργά ότι το πουλάκι πετούσε, σίγουρα πάντως δεν μπόρεσε να τιθασεύσει την ατομική υπεροψία των παικτών του, χώρια τα δικά του λάθη: το γράφω αυτό διότι πολλοί πιστεύουν ότι ο προπονητής της Ολλανδίας έπεσε στην παγίδα όχι του γαμπρού του, αλλά του μοναδικού επιθετικού του!

Γαμπρός του Φαν Μάαρβαϊκ είναι ο Φαν Μπόμελ και επιθετικός του ο Φαν Πέρσι, στον οποίο δήλωσε πίστη και υποταγή, υπό την έννοια ότι δεν φρόντισε να τον πλαισιώσει από την αρχή ή, διάβολε, πριν από το 71ο λεπτό με έναν δεύτερο κυνηγό, όπως ο Χούντελααρ!

Ο Μάαρβαϊκ είναι προσκολλημένος στη διάταξη 4-2-3-1, στην οποία δεν χωράει ο παίκτης που με τη Σάλκε πέτυχε 49 γκολ σε 50 επίσημα ματς, διότι τότε μένει έξω κάποια από τις ντίβες, που (θα) φωνάζουν: ο Ρόμπεν, ο Σνάιντερ, ακόμη και ο Φαν ντερ Φάαρτ...

Παρεμπιπτόντως το στυλάκι και ο ωχαδερφισμός των Ολλανδών στο προχθεσινό ματς απεικονίστηκε ποικιλοτρόπως: στις άκαρπες 32 (έναντι 8 της Δανίας) τελικές προσπάθειες, στην αδυναμία τους να εξαρθρώσουν το αμυντικό πλάνο του Μόρτεν Ολσεν, στην ευκολία με την οποία πέταγαν τις ευκαιρίες, όπως ο Ρόμπεν που σούταρε στον γάμο του Καραγκιόζη!

Κανονικά θα έπρεπε να γράψω ότι ο παίκτης της Μπάγερν σούταρε στα περιστέρια, αλλά φοβάμαι μήπως το διαβάσει ο Ιβκοβιτς κι έχουμε άλλα ντράβαλα!

Για τις σχέσεις και τη συνεργασία με τον Σνάιντερ δεν το συζητώ, διότι όπως τους κόβω μου φαίνεται πως ο Ρόμπεν ευκολότερα κάνει χωριό με τον Ριμπερί παρά με τον μέσο της Ιντερ, που προχθές είχες κιόλας τα 28α γενέθλιά του...

... κι όταν η Δανία είχε νικήσει για τελευταία φορά την Ολλανδία σε αγώνα 90 ή 120 λεπτών, δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα στο μυαλό του πατέρα του!

Το γράφω αυτό διότι εκτός της διαδικασίας των πέναλτι (όπως συνέβη στον αλήστου μνήμης ημιτελικό του Euro του 1992), η Δανία είχε να νικήσει την Ολλανδία από τις 4 Οκτωβρίου του 1967!

Μ' αυτά και μ' αυτά η νεανική γαλαρία της Δανίας προσγείωσε τους ιπτάμενους αντιπάλους της, η Μαργαρίτα μπορεί να κοκορεύεται στη Βεατρίκη και στην καινούργια βερσιόν του «Αμλετ» ο Μάρκελλος θα πρέπει να πει πως κάτι σάπιο συμβαίνει στο (ποδοσφαιρικό) βασίλειο της Ολλανδίας!

Πηγή: Goal