Αρκετές είναι οι ποδοσφαιρικές ομάδες που εν μια νυκτί γίνονται πρωταγωνίστριες δαπανώντας χρήματα σε μικρό χρονικό διάστημα, προσελκύοντας κατά αυτόν τον τρόπο ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας.
Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Σε αυτήν ανήκουν σύλλογοι, κυρίως από το Βέλγιο και την Ολλανδία, που λειτουργούν σαφέστατα με την προοπτική της μεταπώλησης. Στηρίζονται στο υψηλού επιπέδου σκάουτινγκ, αλλά πληρώνουν τις συχνές πωλήσεις παικτών με πενιχρά αγωνιστικά αποτελέσματα.
Και υπάρχει και η... Πόρτο, που είναι μία κατηγορία μόνη της. Ο λόγος; Εχει κατορθώσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αγωνιστικά, οικονομικά και οργανωτικά. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο συρτάρι του προέδρου της, του 74χρονου Πίντο ντα Κόστα, ενός δαιμόνιου οικονομολόγου, που χαρακτηρίζει την Πόρτο ως τρόπο ζωής και δουλεύοντας γι' αυτήν τα τελευταία 30 χρόνια.
Επί προεδρίας του έχουν κατακτηθεί 18 εγχώρια πρωταθλήματα, το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1986, 2 κύπελλα UEFA (Γιουρόπα Λιγκ) και βεβαίως το Τσάμπιονς Λιγκ του 2004. Τα πρωτοφανή οικονομικά κέρδη της ομάδας (αναφέρονται αναλυτικά στο διπλανό κείμενο) είναι προϊόν οργανωμένης δουλειάς στους τομείς του σκάουτινγκ, των ποδοσφαιρικών ακαδημιών και της πολιτικής των μεταγραφών.
Οι σκάουτερ που δουλεύουν για την Πόρτο δραστηριοποιούνται κυρίως στην Πορτογαλία, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και στην Αφρική. Οι διασκορπισμένοι συνεργάτες της ομάδας σαρώνουν τα γήπεδα ανά την υφήλιο και όταν δουν πως κάποιος ποδοσφαιριστής αξίζει ιδιαίτερη προσοχή ενημερώνουν εμπεριστατωμένα τους Πορτογάλους.
Σε μηνιαία βάση συνεδριάζει το συμβούλιο, το οποίο αξιολογεί όλες τις γραπτές αναφορές από τους συνεργάτες της ομάδας και σε περίπτωση που η πλειοψηφία του συμφωνήσει πως ο παίκτης πρέπει να παρακολουθηθεί, τότε ταξιδεύει από την Πορτογαλία άνθρωπος της ομάδας ούτως ώστε να εκφέρει κι εκείνος προσωπική άποψη. Εάν πεισθεί, τότε η Πόρτο προχωρεί στην αγορά του ποδοσφαιριστή, με τις επόμενες ενέργειες να κατηγοριοποιούνται σε σχέση με την ηλικία του παίκτη.
Εάν είναι κάτω των 16 ετών, μετακομίζει στην Πορτογαλία με έναν από τους δύο γονείς του και τα έξοδα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Πόρτο. Το παιδί προπονείται το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της ομάδας και το πρωί πηγαίνει στο σχολείο. Στην περίπτωση που είναι άνω των 16, ενσωματώνεται στην ομάδα που κρίνει ο σύλλογος ότι ταιριάζει. Αυτή μπορεί να είναι η βασική, η κάτω των 19 ετών, των 18 και των 17.
Από το 2005 που ο Κο Αντριάνσε ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, καθιέρωσε σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά που γίνεται έως σήμερα στις ακαδημίες όσον αφορά την τακτική. Προκειμένου να υπάρχουν σαφή αποτελέσματα, πρότεινε στους προπονητές των μεγαλύτερων σε ηλικία παικτών να δουλεύουν πάνω σε ορισμένο ποδοσφαιρικό σύστημα, προσαρμοσμένο στον τρόπο δουλειάς της πρώτης ομάδας. Στους μικρότερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές, ωστόσο, δινόταν η ευκαιρία να χαρούν περισσότερο το παιχνίδι, απελευθερώνοντας τις δυνατότητές τους.
Η δουλειά της ομάδας γίνεται σε 4 διαφορετικές αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων υπάρχουν κλειστά γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό και συνθετικό χλοοτάπητα. Συνολικά η ομάδα διαθέτει πάνω από 25 διαφορετικά γήπεδα ποδοσφαίρου για προπονήσεις, άρτιες γυμναστικές υποδομές, με αποτέλεσμα την καθημερινή βελτίωση των αθλητών σε όλους τους τομείς. Τέλος, η Πόρτο συνεργάζεται με πάρα πολλές ακαδημίες ανά τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει τη «δεξαμενή» από την οποία η ομάδα αντλεί ποδοσφαιριστές.
Σε περίπτωση που κάποιος παίκτης ξεχωρίζει, η ομάδα έχει τον πρώτο λόγο για την απόκτησή του, γεγονός που δημιουργεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα ποσά που εξοικονομούνται από τις μεταγραφές, επενδύονται τόσο σε νέους ποδοσφαιριστές όσο και στη βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, κατατάσσοντας την Πόρτο οργανωτικά και οικονομικά στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Πηγή: Καθημερινή