Μία κουβέντα με τον Αχιλλέα Ασλανίδη έχει πάντα ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο μετά από μία τετράωρη ραδιοφωνική εκπομπή-αφιέρωμα που έκανε στον Στέλιο Καζαντζίδη, σε σταθμό της Θεσσαλονίκης και, κυρίως, με τις εξελίξεις που υπάρχουν στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και στο πολιτικό σκηνικό. Στο χώρο της κοινωνίας γενικότερα. Πώς συνδέονται η πολιτική, η κοινωνία και το ποδόσφαιρο; Στη "φιλοσοφική κουβέντα που κάνουμε", όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, εύκολα έγιναν όλα ένα...

"Προβλέπω μέσα στο επόμενο διάστημα οι άνθρωποι να πέφτουν κάτω από την πίεση. Πήγα στη Θεσσαλονίκη χθες για ένα αφιέρωμα στον Καζαντζίδη, μία τετράωρη ραδιοφωνική εκπομπή που έκανα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Και το λέω εγώ αυτό, εγώ που γέρασα αναπνέοντας τον αέρα στην Ομόνοια. Και πιστεύω πως είμαι ακόμα στην αρχή. Ζούμε ένα πόλεμο που κάνει η Γερμανία και θέλει οπωσδήποτε να κυβερνήσει την Ευρώπη. Με το ευρώ να λειτουργεί σαν το μάρκο. Και δεν θα κάνει πίσω, γράψ' το όπως το λέω", ήταν τα πρώτα του λόγια στον ανανεωμένο σκύλο.

Και συνέχισε: "Ζούμε έναν οικονομικό πόλεμο, που είναι χειρότερος από αυτόν που βιώσαμε στην Ελλάδα. Τότε, τουλάχιστον, είχαμε την ιδέα της αντίστασης για την πατρίδα. Σήμερα δεν υπάρχει καμία αντίσταση. Δεν υπάρχουν οι καθοδηγητές σήμερα. Κατεβαίνει ο λαός στους δρόμους και όταν πάνε να ψηφίσουμε, βγάζουνε την κυβέρνηση που έχουμε. Πρέπει να αντισταθούν οι νέοι. Το Μνημόνιο δίνει λεφτά και μετά μας στύβουν μέσα από το σύστημα και μας αφήσουν χρεωμένους από πάνω! Αλλά και στο ποδόσφαιρο τα ίδια ζόρια δεν τραβάμε; Λογικό, αφού είναι κομμάτι της κοινωνίας. Μία ομάδα υπάρχει που παίζει και στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός και λίγο ο ΠΑΟΚ. Και τον ΠΑΟΚ, στην ουσία, ο κόσμος του τον κρατάει".

Με την ευκαιρία, αυτές οι δύο ομάδες έπαιξαν στην Τούμπα την Κυριακή...

"Ε και; Τι διαφορά είχε αυτός ο αγώνας από τους υπόλοιπους; Ήταν ντέρμπι αυτό; Τι να πω, ρε παιδάκι μου; Έχουμε το χειρότερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Πες μου από ποια χώρα είσαι, να σου και το ποδόσφαιρό της. Αυτοί που ανέχονται αυτή την μπάλα, είναι αυτοί που ψηφίζουν εδώ και 30 χρόνια τους ίδιους και τους ίδιους πολιτικούς. Που σήμερα θέλουν να μας σώσουν κιόλας. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να πιστέψω στην αλλαγή του ποδοσφαίρου;"

Δεν ακούγεστε αισιόδοξος, πάντως...

"Ξέρεις πώς λειτουργεί το ποδόσφαιρο; Όπως η πολιτική. Υπάρχει ένας ισχυρός πρόεδρος κάθε φορά, που κάνει κουμάντο. Όπως η Γερμανία στην Ελλάδα με το Μνημόνιο. Ο εκάστοτε μάγκας πρόεδρος, λοιπόν, στέλνει τους δικούς του ανθρώπους στην ΕΠΟ, όπως οι Γερμανοί στην Ελλάδα (σε υπουργεία κ.λπ.) και αυτοί αποφασίζουν για όλα υπέρ του αφεντικού τους. Όλα αυτά τα λέω για να δώσω μία ιδέα στα νέα παιδιά, για τον τρόπο που λειτουργεί στο σύστημα. Και πως το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας. Οι νέοι άνθρωποι πάνε στο γήπεδο πια, όχι εγώ".

Πώς σχολιάζετε την κίνηση του Σαββίδη να επιβραβεύσει μία ισοπαλία στον ΠΑΟΚ;

"Αυτά είναι διαφημιστικά τρικ. Με αυτά που κάνει στον ΠΑΟΚ, στην ουσία χρηματοδοτεί αυτά που θα ζητήσει από το κράτος σαν επιχειρηματίας. Είναι ποντιακής καταγωγής και θέλει να ενεργοποιήσει το ποντιακό στοιχείο. Ωραία, ας βγάλει τον ΠΑΟΚ από την οικονομική φυλακή που βρίσκεται σήμερα, να φτιάξει γήπεδο και μετά συζητάμε. Να δείξει πράγματα για το καλό του ΠΑΟΚ πρώτα και μετά θα μιλήσουμε για τις κινήσεις του... ".

Εκτός από τη φανέλα του ΠΑΟΚ, φορέσατε κι εκείνη του Παναθηναϊκού. Ποιο είναι το σχόλιό σας για το "τριφύλλι";

Παναθηναϊκός ξαναχρησιμοποιεί δημοσίους υπαλλήλους στην τεχνική του ηγεσία. Ο Ολυμπιακός τους εκτόπισε με τον Μπάγεβιτς. Ο φιλόσοφος Κόκκαλης κατάφερε να απαλλαχτεί από τους δημόσιους υπαλλήλους-προπονητές, όταν πήρε τον Μπάγεβιτς, Όταν τελείωσε ο Ντούσκο, έκανε τον κύκλο του, έφυγε από τον Ολυμπιακό. Αλλά ο Αλαφούζος λειτουργεί σαν πολιτικός. Με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του να λειτουργεί σαν το Δημόσιο. Είναι πρόοδος αυτή του ποδοσφαίρου; Σε αυτόν τον προπονητή που διάλεξε, είχαν δώσει σύνταξη μετά από τόσα χρόνια αποχή από το πρωτάθλημα".

Συντάκτης: Γιώργος Κτενάς