Ειδικά στην θέση του φορ με τον Σαβιόλα και στα αριστερά με τον Τζόελ Κάμπελ ο Ολυμπιακός πήρε παίκτες προ οικονομικής κρίσεως εποχής. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αμυντικό χαφ. Χωρίς να είναι και απαραίτητο αν τη θέση μπορεί να καλύψει ο Σιόβας. Επίσης στο συγκριτικό τεστ ο Ολυμπιακός είναι συντριπτικός. Καμία ελληνική ομάδα δεν πρέπει να έχει παίκτη που θα μπορούσε άνετα να πάρει τη θέση παίκτη στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Μέχρι χθες ο μόνος που μπορούσε να το κάνει ήταν ο Καρνέζης, αλλά μετά τη μεταγραφή του είναι αμφίβολο αν κάποιος παίρνει αβλεπί τη θέση του Κάρολ ή του Μέγερι. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν κάποια ομάδα μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.

Η απάντηση είναι ότι θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ αν ο Σαββίδης can put his money where his mouth is και να κάνει ανάλογες με τον Ολυμπιακό μεταγραφές ή αν κερδίσει τα ματς με τις άλλες και το πρωτάθλημα παιχτεί στα δύο ματς με τον Ολυμπιακό. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσει άλλη ομάδα το πρωτάθλημα. Αποδεικνύεται από τα περσινά ματς με τον Παναθηναϊκό, που ο Ολυμπιακός έφτυσε αίμα να πάρει δύο ισοπαλίες. Αν το πρωτάθλημα πάει στο στυλ διπλών ματς του Κυπέλλου και άλλη ομάδα έχει ελπίδες. Αν η ομάδα περιμένει να το πάρει εκμεταλλευόμενη απώλειες του Ολυμπιακού σε ματς με τρίτους, χαιρέτα μας τον πλάτανο. Και αν η διαφορά πάει στους πέντε βαθμούς με τον Ολυμπιακό να προηγείται, δεν χρειάζεται να περιμένεις για να τον χαιρετήσεις. 

Το δυστύχημα για τους διεκδικητές του τίτλου είναι ότι δεν υπάρχει ομάδα καθαρά δεύτερη για να ελπίζει ότι το πρωτάθλημα θα παιχτεί στα δύο ματς. Θα μπορούσε να είναι ο ΠΑΟΚ αν ο Σαββίδης είχε κάνει δύο-τρεις μεταγραφές όχι επιπέδου Σαβιόλα και Κάμπελ αλλά Ντε Βινσέντι ή ο Αστέρας Τρίπολης αν είχε μείνει ο Ράγιος, αλλά με τις παρούσες συνθήκες και ο ΠΑΟΚ κερδίζει τον Αστέρα και το αντίστροφο, ενώ και τους δύο μπορεί να κερδίσει ο Ατρόμητος.

Ο Παναθηναϊκός, που δείχνει αδυναμία να διεκδικήσει παίκτη που χτυπάνε οι αντίπαλοί του, θα περιοριστεί στο επικίνδυνο παιχνίδι της «καυτής έδρας» ενώ ο ΠΑΣ χωρίς Χριστόπουλο και Ντε Βινσέντι δεν πρόκειται να παίξει τον περσινό του ρόλο. Η ομάδα λοιπόν που έχει ελπίδα να διεκδικήσει τίτλο από τον Ολυμπιακό θα είναι ο ΠΑΟΚ, ο Αστέρας ή ο Ατρόμητος αν κάποια από τις τρεις στον πρώτο γύρο πάρει τα δύο παιχνίδια με τους αντιπάλους της κι ένα αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό. Ακόμα κι αν χάσει ένα-δύο άλλα παιχνίδια θα βρίσκεται σε απόσταση βολής από την κορυφή και θα έχει ελπίδα να αγχώσει τον Ολυμπιακό ή να τον δει να χάνει βαθμούς κουρασμένος από τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Κι επειδή στον πραγματικό κόσμο ζούμε κι ο μόνος που μπορεί να ζητήσει ίση μεταχείριση από τη σφυρίχτρα είναι ο ΠΑΟΚ, αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει Αστέρα και Ατρόμητο και πάρει αποτέλεσμα με τον Ολυμπιακό, είναι στο παιχνίδι του τίτλου. Αν όχι, ακόμα και να βρεθεί επικεφαλής της βαθμολογίας δεν νομίζω ότι θα το πάρει.

Επιτυχία με προϋποθέσεις

Ενώ για τον Ηρακλή η πτώση στη Γ' Εθνική αντιμετωπίστηκε σαν καταστροφή, για την ΑΕΚ θεωρήθηκε σχεδόν επιτυχία. Τώρα με τη Λάρισα να ακολουθεί προχωράμε σε μια νέα κατάσταση που οι υποβιβασμοί στη Γ' Εθνική γίνονται συνηθισμένοι. Για πρώτη φορά οι υποβιβασμοί στη Γ' δεν αντιμετωπίζονται σαν ντροπή, αλλά σαν ευκαιρία για μια ομάδα να διαγράψει τα χρέη της και να κάνει μια νέα αρχή. Μπορεί να είναι έτσι με μία-δύο επιφυλάξεις.

Πρώτη και μεγαλύτερη επιφύλαξη είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε μια δυσκολία να καταλάβουμε ότι οι ίδιες συνθήκες φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα. Στην πολιτική για παράδειγμα, οι κρατιστές  πιστεύουν ότι φτάνει να μας δώσουν λεφτά για να λυθεί το πρόβλημά μας, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν ότι με το ίδιο κράτος στον ίδιο χρόνο τα ίδια χρέη θα έχουμε. Εκτός αν το κράτος δημιουργήσει «επικερδείς επιχειρήσεις» στο στυλ της ΕΡΤ που έπαιρνε 320 εκατομμύρια από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα λογάριαζε σαν κέρδος. Το ίδιο και στο ποδόσφαιρο. Αν οι ομάδες που πέφτουν στη Γ' Εθνική δεν καταλάβουν ότι πέσανε επειδή χαλάγανε περισσότερα από όσα βγάζανε, και πάλι θα βρεθούν χρεωμένες. 

Η δεύτερη επιφύλαξη είναι σχετική με την πρώτη και έχει σχέση με τον ρεαλισμό. Στον Ηρακλή από την εποχή του Μυτιληναίου το μόνο που γίνεται είναι να ζητάνε κάποιος να πληρώσει τα χρέη του. Το αν η ομάδα έμπαινε μέσα επειδή είχε ακριβό ρόστερ -που είχε- δεν εξετάστηκε ποτέ. Στην ΑΕΚ που τα έξοδα μένουν χαμηλά σχέδιο υπάρχει, αλλά μερικές φορές η επικοινωνία σκοτώνει την πραγματικότητα. Οπως στην περίπτωση των διαρκείας που τα μισά χρήματα θα πάνε για το καινούργιο γήπεδο. Αν από το 150άρι του διαρκείας τα 75 ευρώ πάνε για το γήπεδο και το γήπεδο γίνει μέσα σε 18 μήνες μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο ευρώ συνεισφορά. Καθοριστικό για τα λειτουργικά έξοδα μιας ομάδας Γ' και Β' Εθνικής, αλλά σταγόνα στον ωκεανό για την κατασκευή γηπέδου.

Η πτώση στη Γ' Εθνική δεν είναι καταστροφή, ούτε όμως η πτώχευση και ο υποβιβασμός είναι επιτυχία. Επιτυχία θα είναι οι ομάδες να ψάχνουν τα προβλήματα στα λάθη τους. Οπως κάνει και η υπόλοιπη Ελλάδα.

Πηγή: SportDay