Ο Παναιτωλικός έβγαλε σωστές αντεπιθέσεις και υστέρησε στην τελική προσπάθεια, ενώ ο Ολυμπιακός κέρδισε και εκτέλεσε πολλά στημένα (5 κόρνερ και 13 χτυπήματα φάουλ) δίχως να εκμεταλλευτεί κάποιο από αυτά.

 

Η γρήγορη επιλογή Χάβου για 4-4-2

Ο Χάβος άλλαξε πολύ γρήγορα το αρχικό σχήμα του σε 4-4-2 (από το αρχικό 4-2-3-1) και τοποθέτησε τον Καμαρά σε ρόλο κρυφού επιθετικού πίσω από τον επιθετικό Μπόγιοβιτς. Επίσης ο Θεοδωρίδης – που συνήθως αναλαμβάνει το ρόλο δεκαριού – μετατοπίστηκε προς τα αριστερά με ξεκάθαρο ρόλο την πίεση στον Μανιάτη και λιγότερο την συνεισφορά του στο επιθετικό κομμάτι. Οι παίκτες των γηπεδούχων:

  • πίεσαν και έκλεψαν μπάλες στο δικό τους γήπεδο
  • στόχευσαν την πλευρά του Χολέβας με μακρινές μεταβιβάσεις
  • τροφοδότησαν τον ταχύτατο Καμαρά στο χώρο και τον Μπόγιοβιτς σε ρόλο target man
  • επέλεξαν να κάνουν πολλά φάουλ εμπιστευόμενοι την αμυντική ικανότητά τους στο ψηλό παιχνίδι, με τους πανύψηλους και δυνατούς Κούσα / Μπίκε / Μελισσά να κερδίζουν πολλές εναέριες μονομαχίες.

Η τακτική αυτή επέφερε πίεση στα πλάγια μπακ του Ολυμπιακού (Χολέβας-Μανιάτη) και ανάγκασε τον Ολυμπιακό:

  • να μετριάσει τις επελάσεις των μπακ,
  • να τοποθετηθεί λίγο πιο βαθειά στην άμυνα από όσο ήθελε ο Μίτσελ,
  • να αυξήσει τις αποστάσεις των γραμμών και
  • να δοκιμάζει μεγάλες μπαλιές (στην πλειοψηφία τους αποτυχημένες) προς την επίθεση και τον καλά «κλεισμένο» Μήτρογλου.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην σωστή τακτική συμπεριφορά του Θεοδωρίδη και του Μπακάκη στην αριστερή και δεξιά πλευρά αντίστοιχα. Και οι δύο χαφ του Παναιτωλικού μάρκαραν πολύ σωστά τους Μανιάτη και Χολέβας, δίνοντας παράλληλα βοήθειες στο κέντρο της ομάδας τους (στους Γοδόι-Τζούνιορ).

Η στατιστική εικόνα του Παναιτωλικού, ανά ημίχρονο

Γιατί ο Μίτσελ επέλεξε τον Μασάντο στη δεξιά πλευρά

Ο Ισπανός προπονητής έδειξε για άλλη μια φορά την φιλοσοφία του όταν χρησιμοποιεί ταυτόχρονα το δίδυμο Σαβιόλα-Μήτρογλου και το 4-4-2. Αυτή τη φορά, η απουσία του Φουστέρ ανάγκασε τον Μίτσελ να δώσει τον ειδικό ρόλο του πλάγιου χαφ στο ασύμμετρο 4-4-2 στον Μασάντο. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μίτσελ «φοβάται» να χρησιμοποιήσει ένα άκρως επιθετικό σχήμα με 2 επιθετικούς και 2 εξτρέμ όταν μάλιστα στην ενδεκάδα βρίσκεται επίσης ο Ντομίνγκεζ. Η αλήθεια είναι ότι ένα σχήμα με μοναδικούς κεντρικούς χαφ τους Σάμαρη και Τσόρι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός δύσκολου εκτός έδρας αγώνα.

Έτσι ο Μασάντο τοποθετήθηκε στο κέντρο και δεξιά, αφήνοντας ουσιαστικά την δεξιά πλευρά στον Μανιάτη. Πράγματι ο Μασάντο βοήθησε (μεχρι τον τραυματισμό του) στην πίεση του κέντρου και μπόρεσε να κλέψει μπάλες, όμως δεν βοήθησε όσο ο Φουστέρ στο κάθετο παιχνίδι που χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Ταυτόχρονα ο Μανιάτης δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο του επιθετικού πλάγιου μπακ αφού δεν εκμεταλλεύτηκε το κενό χώρο της δεξιάς πλευράς.

Σχόλιο: Είναι ερωτηματικό το κατά πόσο μπορεί να προσφέρει ο Μανιάτης ως δεξί μπακ, κυρίως σε αγώνες που θεωρητικά πρέπει να συμμετέχει στις συνεργασίες της επίθεσης, αφού έχει μέτρια τεχνική και σέντρα.

Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού, ανά ημίχρονο

Οι επιθετικές προσπάθειες των δύο ομάδων

Ο Παναιτωλικός όπως είπαμε παραπάνω, στήριξε την επιθετική του λειτουργία στις μακρινές μπαλιές προς τους δυο επιθετικούς και κυρίως στο χώρο. Η ομάδα του Χάβου απέφυγε έτσι την πίεση του Ολυμπιακού στο κέντρο και κυρίως δημιούργησε επιθετικές ενέργειες απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα. Η αποτυχία του Παναιτωλικού να σκοράρει οφείλεται κυρίως στις καίριες επεμβάσεις των Σιόβα / Μανωλά και δευτερευόντως στις κακές αποφάσεις/ενέργειες των επιθετικών του.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός προσπάθησε να συνδυαστεί σε κλειστό χώρο και να εκμεταλλευτεί τις τεχνικές αρετές των παικτών του. Σαβιόλα, Τσόρι, Βάις και Μήτρογλου έχουν την ικανότητα να κοντρολάρουν και να πασάρουν σε μικρό χώρο και εκεί έχει «ποντάρει» ο Ισπανός προπονητής για να διασπάει τις κλειστές άμυνες. Τα αρκετά λάθος κοντρόλ του Μήτρογλου μείωσαν τις πιθανές τελικές ενέργειες μέσα στη περιοχή, με τους φιλοξενούμενους να δημιουργούν τελικά λιγότερες ευκαιρίες από ότι συνήθως σε κανονική ροή αγώνα. Όσον αφορά τα στημένα, ο Ολυμπιακός δεν κάταφερε να σκοράρει σε κάποιο από τα 18(!) στημένα, μια αποτυχία που πιστώνεται κατά κύριο λόγο στις σωστές αμυντικές αντιδράσεις των παικτών του Παναιτωλικού.

Συμπέρασμα

Πολλά έχουν ειπωθεί για το ελληνικό πρωτάθλημα, την δυναμική του, τους Έλληνες προπονητές και τις ικανότητές τους. Στο χθεσινό ματς είδαμε τον Μάκη Χάβο να δυσκολεύει τον ανώτερο θεωρητικά αντίπαλό του με συγκεκριμένα τακτικά πλάνα και οδηγίες. Είδαμε τους παίκτες του Παναιτωλικού να συγκεντρώνονται στο πλάνο της ομάδας, να αμύνονται σωστά αλλά κυρίως να δημιουργούν επιθέσεις. Βέβαια η μέτρια τεχνική που διέπει πολλούς ποδοσφαιριστές στην Superleague περιορίζει συχνά τον αριθμό των τελικών προσπαθειών που μετουσιώνονται σε γκολ, κάτι που είδαμε και χθες από τον Παναιτωλικό.

Ο Μίτσελ χτίζει πάνω στο επιθετικό δίδυμο Σαβιόλα – Μήτρογλου και προσπαθεί σε κάθε αγώνα να λύσει τα τακτικά ζητήματα που ανακύπτουν από την ταυτόχρονη παρουσία των δύο επιθετικών. Η ποιοτικές λύσεις στους κεντρικούς αμυντικούς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του πρωταθλήματος (ειδικά αν επιστρέψει κανονικά ο Αβραάμ) όπως επίσης η πλήρης ένταξη των Εντιγκά και Γιαταμπαρέ στα θέλω του Ισπανού.

ΠΗΓΗ: Overlap.gr