Από την πλευρά των φιλοξενούμενων, ο Χάβος έστησε ρεαλιστικά την ομάδα αλλά δεν προσαρμόστηκε στα δεδομένα της αναμέτρησης και έχασε την ευκαιρία να δραπετεύσει με το διπλό πετυχαίνοντας γκολ μετά το 80ο λεπτό.
Το αμυντικό πλάνο του Μιλίνκοβιτς
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαπιστωμένες αμυντικές αδυναμίες των προηγούμενων παιχνιδιών, ο Έλσνερ τοποθετήθηκε σε θέση center back και η ομάδα παρατάχθηκε με πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση του μηδέν. Παρότι το σύστημα 4-2-3-1 και το προφίλ των ποδοσφαιριστών άφηνε υπόνοιες για επιθετικογενή τακτική, εντούτοις οι ατομικές οδηγίες ήταν προσανατολισμένες στα ανασταλτικά καθήκοντα και τη διατήρηση των θέσεων. Ως αποτέλεσμα, στο πρώτο ημίχρονο ο Άρης:
- περίμενε τον Παναιτωλικό στα 3/5 του γηπέδου
- μείωσε τις αποστάσεις μεταξύ της μεσοαμυντικής γραμμής
- επέδειξε συνοχή στην αμυντική λειτουργία του άξονα
- δεν απειλήθηκε ουσιαστικά από τους φιλοξενούμενους.
Το λάθος του Μιλίνκοβιτς…
έγκειται στο γεγονός ότι απαίτησε από ορισμένους ποδοσφαιριστές να συμμετέχουν τόσο στην ανασταλτική όσο και την επιθετική λειτουργία. Δηλαδή, τους ανέθεσε σύνθετους αγωνιστικούς ρόλους που απαιτούν πολυσχιδές ταλέντο και καλή φυσική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα:
- τα ακραία μπακ έλαβαν εντολή να προωθούνται συχνά και να παίζουν overlap με τα εξτρέμ της πλευράς τους
- ο Παπαδόπουλος έλαβε εντολή να παίξει ρόλο box-to-box, να ‘παίρνει μέτρα’ στον άξονα και να πατάει την αντίπαλη περιοχή
- τα εξτρέμ έλαβαν εντολή να επιστρέφουν συχνά ώστε να ντουμπλάρουν τους αντίπαλους στην πτέρυγα και να βοηθούν τα μπακ
- ο Τάτος έλαβε εντολή να ξεκινάει από πίσω και να παίζει ρόλο οργανωτή με αποτέλεσμα να διανύει πολλά μέτρα στο γήπεδο
- ο Αγκάνθο έλαβε εντολή να επιστρέφει για να γίνει αποδέκτης της μπάλας και να ανεβοκατεβαίνει μεταξύ περιοχής και κέντρου
Τα παραπάνω είναι ευχής έργο να εφαρμοστούν στην πράξη, αλλά απαιτούν αγωνιστικά χαρακτηριστικά που δε διαθέτουν προς το παρόν οι κιτρινόμαυροι. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα «έσκασε» μετά το 70ο λεπτό και δεν κατάφερε να πιέσει τον αντίπαλο μέχρι τη λήξη. Μετά το 80ο λεπτό, ο Άρης έριξε ‘λευκή πετσέτα’ και η ευκαιρία του 94 ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Μονοδιάστατο επιθετικό πλάνο
Ο Χάβος εγκλώβισε την ανάπτυξη του Άρη, καθώς διέγνωσε τα ‘επιθετικά ατού’ και τα αντιμετώπισε με man-to-man στο χώρο και αλληλοκαλύψεις. Ως αποτέλεσμα, οι Τάτος – Ουντότζι – Αγκάνθο βρισκόταν συχνά ανάμεσα σε πλειάδα αντιπάλων και καταπονήθηκαν σωματικά στην προσπάθειά να ‘σπάσουν’ την άμυνα με ατομικές ενέργειες. Παρότι οι τελικές προσπάθειες ήταν αρκετές, εντούτοις οι ουσιαστικές ευκαιρίες ήταν λιγοστές και η απειλητικές ενέργειες μέσα στη μεγάλη περιοχή περιορισμένες. Οι εικόνες και η στατιστική αξίζουν όσο…χίλιες λέξεις.
Η ατολμία του Χάβου
Ο προπονητής του Παναιτωλικού χρησιμοποίησε ρεαλιστικό αγωνιστικό πλάνο, καθώς πρωταρχικός στόχος ήταν να αποφύγει την ήττα. Παρότι αναγκάστηκε να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής στο πρώτο ημίχρονο (λόγω της παράταξης του Άρης σε….στάση αναμονής), εντούτοις πρόσεξε να μην υπάρχουν πολλές προωθήσεις και να διατηρηθεί η αμυντικογενής φιλοσοφία παρά την κατοχή μπάλας.
Το βασικό πλάνο του Χάβου στέφθηκε με επιτυχία, αλλά δεν υπήρχε η απαιτούμενη μεταξέλιξη μετά το 75ο λεπτό ώστε να ‘χτυπήσει’ το παιχνίδι. Με δεδομένη την υπερκόπωση των γηπεδούχων και τους τραυματισμούς, θα ήταν προτιμότερο να κρατήσει ψηλά τα εξτρέμ και να διεκδικήσει το διπλό με συχνές αντεπιθέσεις. Συνοψίζοντας, η αγωνιστική λογική του Παναιτωλικού χαρακτηρίζεται ημιτελής γιατί δεν προσαρμόστηκε έγκαιρα στα δεδομένα του παιχνιδιού.
Συμπέρασμα
Η μονοδιάστατη επιθετική τακτική του Άρη και η έλλειψη σωματικών δυνάμεων μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ομάδας και δημιουργούν προβλήματα στην προσπάθεια σωτηρίας. Η βίαιη αλλαγή στον τρόπο εκγύμνασης των ποδοσφαιριστών μετά την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας (από soft σε…hard) ενδέχεται να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, αλλά αποδεικνύεται καταστροφική σε πρώτο χρόνο.
Μονόδρομος για την αγωνιστική ανάταση αποτελεί η διατήρηση της ηρεμίας στα αποδυτήρια, η ανάληψη ευθυνών από τη διοίκηση Ηλιάδη και η απομόνωση αντιεπαγγελματικών ενεργειών από μεσήλικες ποδοσφαιριστές που…πίεζαν για να μείνουν στον Άρη το καλοκαίρι.
ΠΗΓΗ: overlap.gr