Οι τρεις συνεχόμενες νίκες του Ολυμπιακού στα κρίσιμα ματς με Παναθηναϊκό, Μπενφίκα, ΠΑΟΚ μετέτρεψαν τον κ. Μίτσελ από αδύναμο κρίκο σε ισχυρή προσωπικότητα στην τεχνική ηγεσία των Ερυθρολεύκων. Ο Χοσέ Μιγκέλ Μάρτιν ντελ Κάμπο, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμο του Μίτσελ, ήταν ούτως ή άλλως ισχυρή προσωπικότητα ως ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης και της Εθνικής Ισπανίας τη δεκαετία του 1980.
Το βαρύ όνομα που δημιούργησε καθώς ήταν από τους κορυφαίους αμυντικούς χαφ στο παγκόσμιο στερέωμα οδήγησε τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη να ανακοινώσει την πρόσληψή του στις 3 Φεβρουαρίου του 2013, αγνοώντας τον κανόνα ότι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν την ανάλογη πορεία στο πόστο του προπονητή. Ασφαλώς στον κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Και για τον Μίτσελ είναι το μεγάλο στοίχημα. Να κάνει μεγάλη καριέρα στους πάγκους.
Τα πρώτα σύννεφα
Στα πρώτα του βήματα στον Ολυμπιακό, τα σύννεφα φάνηκαν από τον αποκλεισμό στο Γιουρόπα Λιγκ από την ισπανική Λεβάντε. Ο Μίτσελ ακολούθησε τον δρόμο του συμπατριώτη του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πρώτο χρόνο της θητείας του στον Ολυμπιακό (2008-2009). Ο Βάσκος δεν κατάφερε το 2008 να οδηγήσει τους Πειραιώτες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και αποκλείστηκε από την κυπριακή Ανόρθωση.
Ο Μίτσελ γνώστης του ισπανικού ποδοσφαίρου απέτυχε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στη φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο η εικόνα αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν έπαιξαν ελκυστικό ποδόσφαιρο την προηγούμενη σεζόν. Ο κ. Μαρινάκης στήριξε την επιλογή του και λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας για τον βετεράνο άσο της Ρεάλ. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το νταμπλ, όμως οι οπαδοί του δεν το χάρηκαν και τόσο πολύ.
Ο ανανεωμένος Ολυμπιακός (έγιναν 14 προσθήκες στο ρόστερ το περασμένο καλοκαίρι) ξεκίνησε με χαμηλές πτήσεις στο πρωτάθλημα. Στο Λιμάνι πήγαν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές όπως οι Σαβιόλα, Βάις, Κάμπελ, Ντομίνγκες, Ρομπέρτο, Σαλίνο, Σάμαρης, Μπονγκ, Γιαταμπαρέ, Εντινγκά. Ο χρόνος ήταν ο χειρότερος εχθρός του Μίτσελ στην προσπάθειά του να παρουσιάσει μια συμπαγή ομάδα.
Και αυτό δεν ήταν εύκολο. Ο Μίτσελ κλήθηκε λοιπόν σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταμορφώσει τον Ολυμπιακό. Να δημιουργήσει ομάδα συνόλου ανταγωνιστική εντός και εκτός συνόρων.
Οι αποδοκιμασίες
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τη νεοφώτιστη Καλλονή στο ΟΑΚΑ, αμέσως μετά τη λήξη του α' ημιχρόνου οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποδοκίμασαν προπονητή και παίκτες. Τα περισσότερα βέλη είχαν αποδέκτη τον Μίτσελ για το ποδόσφαιρο κακής ποιότητας που απέδωσε η πειραϊκή ομάδα. Επειτα από τρεις ημέρες, ο κ. Μαρινάκης πήγε απροειδοποίητα στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους ποδοσφαιριστές ζήτησε να υλοποιηθούν οι στόχοι του Ολυμπιακού, καρφώνοντας εμμέσως τον Μίτσελ: «Πιστεύω πολύ σε όλους σας και είμαι βέβαιος ότι όταν δέσει η ομάδα και όταν παίξετε τα συστήματα που σας ταιριάζουν θα αποδώσετε το ποδόσφαιρο που θέλουμε. Σας εμπιστεύομαι απόλυτα». Ηταν η ημέρα που ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε στους ποδοσφαιριστές την πρόσληψη των Κριστιάν Καραμπέ και Πιερ Ισά.
Ο Ολυμπιακός απογοήτευσε τον κόσμο του και στο επόμενο παιχνίδι με τον Ατρόμητο (2-1) στο Γ. Καραϊσκάκης. Στη συνέχεια, οι νίκες στα ματς με Λεβαδειακό στη Λιβαδειά (0-5), Ξάνθη (4-0) στο Φάληρο λειτούργησαν ως τονωτικές ενέσεις στη συνεργασία Μίτσελ - Ολυμπιακού.
Κοντά στην πόρτα εξόδου
Ακολούθησε η δύσκολη αναμέτρηση με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετική απόδοση στο α' ημίχρονο, έπαιξε στα ίσα την πρωταθλήτρια Γαλλίας. Ομως η ομάδα του Μίτσελ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στο β' ημίχρονο, έχοντας τρωτό σημείο τις στημένες φάσεις. Δέχτηκε τρία γκολ-καρμπόν(!) από κόρνερ του Λαβέτσι και κεφαλιές των Τιάγκο Μότα (2), Μαρκίνιος (1-4). Το σκορ θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι Γάλλοι έχασαν ευκαιρίες και ο Ρομπέρτο απέκρουσε πέναλτι του Ιμπραΐμοβιτς.
Βαριά ήττα, όμως μέτρησε σημαντικά η εικόνα του α' ημιχρόνου.
Ο Μίτσελ βρέθηκε στα... σχοινιά μετά το 0-0 του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Οχι για την ισοπαλία με τον θεωρητικά εύκολο αντίπαλο αλλά γιατί ο Ολυμπιακός δεν έπειθε με την απόδοσή του. Ελειπε η ομοιογένεια η οποία οφειλόταν στην είσοδο πέντε - έξι ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα. Ο Μίτσελ ακόμη ψαχνόταν και αμφισβητήθηκε έντονα ο ρόλος του στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Ισπανός φαινόταν ότι έχανε το τελευταίο προπύργιο συμπαράστασης από τον κ. Μαρινάκη.
ΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΟΙ
Τα παιχνίδια «κορόνα - γράμματα»
Ο κ. Μίτσελ έπαιξε κορόνα - γράμματα το μέλλον του στον Ολυμπιακό στα δύο ματς με Πανιώνιο, Αντερλεχτ. Στη Νέα Σμύρνη, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με γκολ των Βάις, Σαβιόλα (0-2). Στις Βρυξέλλες το χατ τρικ του Μήτρογλου σε συνδυασμό με την εξαιρετική απόδοση που είχε ο Ρομπέρτο οδήγησαν τον Ολυμπιακό στη μεγάλη νίκη (0-3). Ηταν η ανάσταση του Μίτσελ! Ακολούθησαν οι εντυπωσιακές νίκες στις συναντήσεις με Βέροια (6-0), Πλατανιά (4-1 στα Χανιά), ΟΦΗ (5-1). Ο Ισπανός κάλυψε το χαμένο έδαφος και κέρδισε πόντους στην τεχνική ηγεσία. Ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο στον αγώνα με την Μπενφίκα στο Ντα Λουζ. Ο Ολυμπιακός σημείωσε γκολ με τον Ντομίνγκες (29') και δέχτηκε την ισοφάριση από τον Καρντόζο από λάθος έξοδο του Ρομπέρτο (83'). Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος για τη μαχητικότητα, το πάθος, τη δύναμη, την αποφασιστικότητα που έβγαλε ο Ολυμπιακός στο τερέν-βάλτο από την καταρρακτώδη βροχή.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Η ανακάλυψη της... χημείας
Ο Μίτσελ είχε βρει την κατάλληλη χημεία και αυτό ήταν το σπουδαιότερο για την ομάδα του. Τα τρία σερί ματς-φωτιά με Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, Μπενφίκα και ΠΑΟΚ στο Γ. Καραϊσκάκης ήταν δυνατά τεστ για τον Ολυμπιακό και αποδείχτηκαν ματς καταξίωσης για τον Μίτσελ. Οι τρεις νίκες με αποκορύφωμα την τελευταία σαρωτική (4-0) επί του ΠΑΟΚ έκαναν τον Μίτσελ να θυμίζει... ταύρο. Ιδανικό στήσιμο με σωστές επιλογές, κατάλληλες αλλαγές στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα μια εύκολη νίκη απέναντι στον έμπειρο και καταξιωμένο ολλανδό τεχνικό Χουμπ Στέφενς. Ο κόουτς του Ολυμπιακού στηρίζεται κυρίως σε 17 ποδοσφαιριστές: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μανωλάς, Σιόβας, Χολέβας, Μανιάτης, Σάμαρης, Κάμπελ, Φουστέρ, Βάις, Σαβιόλα, Ντομίνγκες, Μήτρογλου, Μασάντο, Εντινγκά, Γιαταμπαρέ, Μπονγκ. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν αποκτήσει αυτοπεποίθηση, υψηλό δείκτη ψυχολογίας και ο Μίτσελ έχει κατορθώσει να παίρνει το καλύτερο από κάθε ποδοσφαιριστή του. Η ποιοτική ομάδα του Ολυμπιακού δείχνει ότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι με την καθοδήγηση του Μίτσελ, από τον Νοέμβριο έχει φωτογραφίσει τον τίτλο και βρίσκεται με το ένα πόδι στη φάση των 16 καλύτερων κλαμπ του Τσάμπιονς Λιγκ!
Πηγή: Το Βήμα